liga1

Liga I, sezonul 2016-2017, începe în weekend! Sigur că nici acum nu știm lista definitivă a participantelor și încă se mai așteaptă verdicte în privința Rapidului. Despre loturi de jucători nici nu mai are rost să aducem aminte, echipele sunt încă în formare și va mai dura cam o lună până când se vor finaliza structurile. Dar în toată această mare de incertitudini, putem fi destul de siguri de numele celor care se vor bate până la final pentru medaliile de aur. Valoarea, tradiția, inspirația, influența, stabilitatea, fanii… aceștia sunt câțiva factori care vor decide, până la urmă, viitoarea campioană.

Haideți să vedem care par să fie punctele tari, dar și cele slabe, ale candidatelor, acum că au mai rămas câteva zile până la primul fluier.

Astra Giurgiu

Plusuri:

  • Valoarea lotului și omogenitatea: Campioana la zi pornește în noul sezon fără mari schimbări. Astra și-a păstrat în mare parte lotul cu care a câștigat campionatul, dar l-a pierdut pe căpitanul Găman, lucru care ar putea cântări mult în viitor. De Amorim, Teixeira, Morais și mai ales Alibec rămân oamenii de bază în lupta pentru titlu.
  • Lipsa presiunii: chiar dacă are un titlu de apărat, Astra nu are o lungă tradiție a performanței și nu va avea parte de o presiune constantă din partea fanilor sau a mass-media.
  • Experiența: giurgiuvenii deja au câștigat un titlu, știu cum să abordeze un sezon lung și o luptă de anduranță, cum să facă față situațiilor care se vor ivi pe parcurs.

Minusuri:

  • Instabilitatea: problemele administrative rămân de actualitate la Astra chiar dacă a câștigat campionatul. La comisiile sportive sunt tot felul de reclamații și acestea pot degenera oricând în penalizări sau alte sancțiuni. Mai important însă este că instabilitatea financiară poate genera tensiuni în vestiar și nu numai.
  • Lipsa transferurilor de calibru: Este drept că Astra și-a păstrat în mare lotul de anul trecut, dar nici nu a transferat noi jucători până acum. Asta în condițiile în care va fi o toamnă aglomerată și grea, cu participare în preliminariile Champions League.
  • Suspendarea lui Marius Șumudică: Tumultuosul antrenor are de ispășit o suspendare de lungă durată și echipa ar putea resimți lipsa lui de pe bancă în momentele dificile.

Steaua București

Plusuri:

  • Valoarea echipei: Cu un lot departe de a fi definitivat, cu plecări și sosiri continue, un lucru este sigur: de zeci de ani Steaua a avut tot timpul un vestiar format din jucători foarte talentați, iar sezonul viitor nu va face notă discordantă.
  • Tradiție: Istoria echipei o impune automat ca pretendentă la titlu. Un fost mare fotbalist român spunea pe vremuri că „Nimeni nu merge la Steaua pentru a termina pe locul 3”.
  • Stabilitate financiară: Într-o epocă sportivă în care vedem campioane dispărute, cluburi falimentare, ligi inferioare desființate, stabilitatea de la Steaua este un motiv pentru fiecare jucător să se dedice total echipei.

Minusuri:

  • Probleme de identitate: Interminabilele discuții despre „adevărata echipă” au provocat o depărtare a fanilor de club și au dat apă la moară contestatarilor.
  • Presiunea rezultatelor: Dacă pentru Astra nu înseamnă o catastrofă ratarea titlului sau a unui parcurs lung în Europa, pentru Steaua lucrurile stau altfel. Toți fanii echipei așteaptă rezultate și marja de eroare este mult mai mică pentru Reghe & co.

Dinamo București

Plusuri:

  • Sete de trofee: Dinamo a ieșit de curând din insolvență și greșelile financiare ale trecutului par rămase în urmă. Sezonul precedent a demonstrat că roș-albii pot emite din nou pretenții în România, le-a trezit pofta pentru victorii și trofee, iar în 2016-2017 este foarte probabil să vedem „câinii” mult mai implicați în lupta pentru supremație.
  • Talent și tinerețe: De ani de zile, Dinamo reconstruiește și reconstruiește și reconstruiește în continuare. Poate că anul acesta va reuși să culeagă roadele acestui proces lung de întinerire, cu jucători care, deși au în jur de 20 de ani, deja au acumulat experiență vastă. De exemplu Dorin Rotariu, Valentin Lazăr, Ionuț Nedelcearu, Patrick Petre, Sergiu Hanca și așa mai departe.
  • Antrenor: Tinerii aceștia îl au ca profesor pe Ioan Andone, un tehnician care are experiența câștigării eventului atât cu Dinamo cât și cu CFR Cluj. În plus, Ando a pregătit, șlefuit și dirijat acea generație de aur a Sportului Studențesc de la începutul anilor 2000, cu Mazilu, Gigel Bucur și așa mai departe.

Minusuri:

  • Presiunea: Tradiția obligă, iar răbdarea nu a fost niciodată un punct forte al fanilor din șoseaua Ștefan cel Mare. La fel ca și Steaua, Dinamo este automat o candidată la trofee de la an la an. Numai că spre deosebire de Steaua, Dinamo are un lot mai necopt, cu mulți tineri predispuși la evoluții oscilante.
  • Buget limitat: Clubul a trecut peste insolvență, dar nu înseamnă că acum se bucură de un buget generos. Din contră, sunt multiple semne că austeritatea rămâne cuvânt de ordine în contabilitate. Vestea bună? Contractele, chiar dacă mici, se onorează.
  • Infrastructura: stadionul Dinamo este unul învechit, cu facilități depășite, cu gazon de o calitate mai slabă, care nu avantajează jocul tehnic pe care îl practică de obicei echipele antrenate de Ioan Andone.

Alte echipe cu șanse marginale în lupta pentru titlu:

CFR Cluj: Au jucat în playout-ul campionatului trecut, dar vișiniii au dovedit pe teren că locul lor nu era printre cele mai slabe formații. Au ajuns să se lupte pentru evitarea retrogradării după multiplele depunctări din cauza problemelor financiare, probleme care acumpar să se îndepărteze de Gruia. CFR speră să iasă din insolvență în scurt timp și ar putea avea un rol important în lupta la titlu. Avantajele lor sunt păstrarea lotului valoros din sezonul trecut și calendarul aerisit fără participare în cupele europene.

Viitorul Constanța: Echipa lui Gică Hagi abundă de talent, dar nu are suficientă stăpânire de sine, nu pare să fi găsit raportul corect între tinerețe și experiență. De aceea a și reușit anul trecut un sezon regulat foarte bun, urmat de o prezență insipidă în playoff, fără reușite, fără obiectiv. Dacă vor administra puțin mai bine meciurile echilibrate și momentele cruciale, constănțenii „Regelui” vor putea candida la titlu.

Pandurii Tg. Jiu: Gorjenii au pierdut cam toți titularii de anul trecut, în frunte cu Săpunaru, Mingote, Ropotan, Răduț sau Antal. În schimb l-au readus pe Petre Grigoraș la club în speranța că tehnicianul va reconstrui o echipă care să practice un fotbal spectaculos, ca pe vremuri. Totuși, titlul nu pare un obiectiv realizabil.

CS U Craiova: Izvor nesecat de talente, Oltenia nu pare să furnizeze în acest an o candidată viabilă la titlu, dar susținerea de care se bucură clubul în administrația locală ar putea oferi o siguranță destul de mare din care să se nască o pretendentă la podium. Titlul? Mai greu, dar cine știe.

ASA Târgu Mureș: Ardelenii au mai supraviețuit unei veri și vor lua startul în noul sezon de Liga I, dar cu un lot din care nu mai fac parte Brandan, Voiculeț, Țucudean, N’Doye, Pârvulescu sau Marius Constantin.

 

Tu cine crezi că va lua campionatul? Votează în sondajul nostru și spune-ne ce crezi despre viitorul sezon al Ligii I: