burkina-faso-afcon

Semifinalele Cupei Africii pe Națiuni 2017 se joacă miercuri și joi pe stadioanele din Gabon, iar meciurile pot fi văzute în direct pe NetBet.ro. Va reuși Burkina Faso o finală istorică? Care este situația în rândul tradiționalelor Egipt, Camerun și Ghana? Uite avancronicile celor două meciuri.

Burkina Faso – Egipt, miercuri, ora 21:00, în direct la NetBet TV

Favoriți la pariuri, egiptenii luptă pentru al 8-lea titlu AFCON, dar echipa pe val este Burkina Faso, surpriza competiției care nu are nimic de pierdut.

Egiptul are mai ales experiența de partea sa. În ultimii 31 de ani, „Faraonii” au câștigat de cinci ori în semifinale. La acest turneu final, Egiptul nu a pierdut vreun meci, dar s-a remarcat mai ales datorită apărării exacte care încă nu a încasat gol. În schimb, atacul s-a dovedit mai degrabă bont, scorul predominant fiind 1-0.

Cu un lot subțiat de accidentări din care cea mai importantă este cea a lui Mohamed Elneny de la Arsenal, antrenorul Hector Cuper este încrezător, dar rezervat în declarații: „Oboseala își spune cuvântul. Nu suntem într-o situație ideală din punct de vedere al lotului, dar nu avem ce face. Miercuri seara sper să fim gata de joc și să dăm tot ce putem”.

Burkina Faso are propriile probleme de lot. Încă de la debut, selecționerul Paulo Duarte i-a pierdut pe ofensivii Jonathan Pitropia și Jonathan Zongo, dar cei care i-au înlocuit au produs rezultatele dorite și echipa a înscris în fiecare partidă. La asta se adaugă o apărare puternică dirijată de Bakary Kone, fundaș central cu experiență, care acum joacă în Spania la Malaga, după 5 ani la Lyon, în Franța.

De altfel era de așteptat ca Burkina Faso să aibă o defensivă beton, când ne gândim că Duarte este un elev și un adept al lui Jose Mourinho. „Cariera mea a fost mult influențată de Mourinho. Acum 15 ani a schimbat complet fotbalul portughez. A schimbat mentalitatea jucătorilor”, a spus Duarte.

„Construiesc echipa asta de șapte ani și știu tot ce pot să facă jucătorii mei. Sunt capabili de un spectacol fantastic. Au calitatea și încrederea necesară”, a completat Duarte.

Burkina Faso și Egipt s-au întâlnit de șase ori până acum. Două meciuri s-au terminat la egalitate, iar egiptenii au câștigat de patru ori.

Camerun – Ghana, joi, ora 21:00, în direct la NetBet TV

După ce a trecut de marea favorită Senegal în sferturi, Camerun întâlnește în semifinale Ghana, reprezentativă ajunsă pentru a șasea oară la rând în ultimele patru.

Camerun pare o echipă specializată în remize albe la acest AFCON. A fost pe marginea prăpastiei atât în grupe, cât și în sferturile de finală, dar acum pare inspirată de campioana europeană Portugalia și iată că are motive să spere la finală. O realizare cu atât mai interesantă, dacă ne gândim că, în urmă cu puțin timp, a fost o revoltă în toată regula la echipa națională. Partea bună pentru „Leii neîmblânziți” este că nu au mari probleme de lot, dar nici nu se știe cât ar conta o eventuală absență medicală, când ne gândim că strălucirea stă în jocul de echipă, în devotamentul colectiv.

Vicecampioana en-titre, Ghana, are un ascendent de experiență și de rezultate împotriva Camerunului. În 7 partide directe, Ghana a câștigat de 3 ori, a remizat de 3 ori și a pierdut o dată. Însă selecționerul Avram Grant este sub mare presiune, fiind criticat că adoptă un stil prea defensiv. De altfel, în ultimele lui declarații, tehnicianul le-a cerut ziariștilor să lase lotul în pace și să aducă reproșuri după finalul turneului.

E drept, Ghana înscrie puțin în comparație cu alți ani, deși în lot are gurile de tun care au furnizat multe momente frumoase în trecut: Asamoah Gyan, Jordan Ayew și Andre Ayew. Totuși, parcursul de până acum este un argument în favoarea tacticii lui Grant. Până când, rămâne de văzut.

Meciul Camerun – Ghana va avea loc joi, 2 februarie, de la ora 21:00, urmând să fie transmis în format live-video pe siteul NetBet.ro.