Mondialul din Rusia a debutat furtunos, cu tot felul de surprize. Argentina, Germania și Brazilia au clacat neașteptat, Franța și Anglia s-au chinuit teribil.

Dacă în aceste zile nu ai spus – fie și numai în glumă – că în fotbal nu mai există echipe mici, atunci nu te uiți la Mondial. Dar dacă ai spus și chiar ai început să ții cu vreo asemenea națională (și cine poate să nu țină cu Islanda), uite o serie de clișee culese mai ales din fotbalul românesc, perfect aplicabile echipelor care visează cu ochii deschiși în aceste zile și care așteaptă noi confruntări grele cu giganții fotbalului. De exemplu, putem să ne uităm în grupa Iranului, care deși lider, nu îndrăznește să viseze că ar putea trimite acasă Spania sau Portugalia, sau marocaniii nu își imaginează că mai pot întoarce soarta calificării contra lui Cristiano Ronaldo sau Diego Costa.

Așadar, să le transmitem atât lor, cât și altora, din învățăturile prețioase ale poporului român în materie de fotbal. Că noi, românii, chiar avem destulă experiență cu „masa bogaților”. Nu neapărat și la masa bogaților.

1. Mingea este rotundă

Sau cel puțin așa ar trebui să fie. Dar să nu uităm că Brazilia – Germania s-a jucat tot cu mingi rotunde. Și nici nu au fost „încălzite” în prealabil.

2. Meciul începe de la zero-zero

Deși la Mondiale nu se joacă la fel ca pe maidan, unde echipa mai bună poate să lase 2-3 goluri avans pentru a fi mai interesant duelul, doritorii găsesc fără probleme pariuri sau pariuri cu handicap.

3. Meciul durează 90 de minute

Wow, pe bune? Cine s-ar fi gândit?

4. Și ei au tot câte două picioare

Acest tip de motivare este extrem de puternic. Și complet irelevant, pentru că altfel toți am fi Messi și Ronaldo.

5. În fotbal orice e posibil

Fotbalul face și cafea?

6. Cea mai bună apărare este atacul

De parcă ar fi echipe care să nu vrea să atace și să aștepte finalul meciului. Dar așa este, am uitat de Liga 2 de la noi.

__________
Tu știi vreun clișeu fotbalistic? Scrie-ne pe Facebook și pe Instagram.