Cupa Hopman este trofeul anual care deschide sezonul de tenis. Găzduit anual de Perth, Australia, acolo unde este poate la fel de așteptat ca marele Grand Slam de la Melbourne, turneul are o formulă unică, în care opt perechi mixte (masculin-feminin), reprezentând tot atâtea țări invitate, se vor duela pentru aur. Ediția care stă să înceapă va fi a 31-a din istorie, la start regăsindu-se nume mari precum Roger Federer, Serena Williams, Garbine Muguruza sau Alexander Zverev.

Interesant, turneul începe în 29 decembrie 2018 și va dura până în 5 ianuarie 2019, având partide programate inclusiv de Revelion.

Componența echipelor și formatul

Cele 8 țări reprezentate în ediția 2019 sunt:

Nr. Echipă Reprezentanta feminină Reprezentantul masculin
1  Germania Angelique Kerber Alexander Zverev
2   Elveția Belinda Bencic Roger Federer
3 SUA Serena Williams Frances Tiafoe
4 Grecia Maria Sakkari Stefanos Tsitsipas
5  Australia Ashleigh Barty Matthew Ebden
6  Franța Alizé Cornet Lucas Pouille
7  Spania Garbiñe Muguruza David Ferrer
8 Marea Britanie Katie Boulter Cameron Norrie

Cele 8 echipe se împart în două grupe: Germania, Franța, Australia, Spania în grupa A, respectiv Elveția, Grecia, SUA, Marea Britanie în grupa B.

Fiecare duel din grupă constă într-un meci de simplu-masculin, un meci de simplu-feminin și un meci dublu-mixt.

La finalul grupelor, echipa de pe primul loc din fiecare grupă se califică în finală.

Serena Williams vs Roger Federer

Cu SUA și Elveția în aceeași grupă, toți specialiștii tenisului așteaptă cu sufletul la gură un duel care să îi includă pe Serena Williams și pe Roger Federer. Acest lucru se va întâmpla pe 1 ianuarie, în confruntarea de dublu-mixt, cea care probabil că va avea și implicații directe la câștigarea grupei.

Alte dueluri foarte interesante propuse la Hopman Cup vor fi între fostele clasate pe 1 WTA, Kerber și Muguruza. De asemenea, Zverev versus Ferrer și Tsitsipas versus Federer vor oferi momente fantastice pentru iubitorii sportului alb.

De menționat că este foarte posibil să avem o reeditare a ultimei finale. În 2018, Elveția a câștigat trofeul cu aceeași echipă, învingând în finală Germania, reprezentată tot de Kerber și Zverev. În 2019, Germania are cotă 2,90, în timp ce Elveția are 3,50 pe NetBet.

Cine a fost Harry Hopman?

Cupa Hompan se dispută în memoria fostului mare antrenor Harry Hopman, cel care a câștigat de 15 ori Cupa Davis cu Australia, în perioada 1938-1969. Dar la fel de importantă pentru moștenirea acestui trofeu este și Lucy Hopman, văduva lui Harry, cea care s-a stins chiar în 2018, la vârsta de 98 de ani.

Supranumită Regina Cupei, Lucy rămâne și după moarte o mare ambasadoare a tenisului, moștenirea ei și a familiei Hopman fiind mai ales un nesfârșit șir de generații de jucători de top, antrenori rafinați și școli de excelență sportivă.