Nu există săptămână în care să nu apară un conflict în lumea fotbalului și e complet normal. Oamenii greșesc și nu e nimeni mai presus de lege. Fie că vorbim despre ultima schimbare de antrenor de la FCSB sau de acțiunile lui Negoiță care mai nou costă doar 1 leu, viața din afara terenului de joc e cu siguranță una picantă.

Chiar și când ne uităm la cel mai înalt nivel ca în Premier League, există mereu dispute cu mize mari. Dacă săptămâna trecută, Man United era în criză și se vorbea de ratarea primelor 6 locuri, săptămâna aceasta reflectorul se aprinde asupra fanilor lui Arsenal răzvrătiți împotriva lui Unai Emery și al căpitanului lor, Xhaka, care odată schimbat în weekend, a părăsit stadionul în huidieli, a apostrofat tribunele și a dat de pământ cu banderola de căpitan.

Cu siguranță nu va trece mult până când vom uita acest tip de confruntări și vor apărea altele, însă hai să vedem care sunt cele care au trecut testul timpului și au șocat mapamondul.

Care sunt scandalurile care au rămas în istorie?

1. Calciopoli (2006)

În anul 2006, întreg fotbalul italian a fost cutremurat când s-a descoperit că unele dintre cele mai mari cluburi din Serie A selectau oficialii meciurilor în avantajul lor.

Pe lângă Fiorentina, Lazio sau Milan, marea vinovată a reieșit Juventus căreia i s-au revendicat titlurile Serie A din 2005 și 2006 și a fost retrogradată. În plus, directorul clubului, Luciano Moggi, a fost eliminat din universul fotbalistic și a primit 5 ani de închisoare.

2. Corupție în FIFA (2015)

După numeroase decade umplute cu zvonuri privind acțiunile ilegale care se întâmplă la cel mai înalt nivel în asociație, în 2015 s-au dovedit ca fiind adevărate mai multe acuzații precum luare de mită, evaziune fiscală sau șantaj.

În urma unor investigații ale FBI-ului, am aflat că oficialii FIFA au apelat la șpăgi pentru fiecare decizie mare care a fost luată, precum locația Cupei Mondiale în 2010, contractele de sponsorizare sau cine urma să câștige alegerile în conducerea FIFA 2011.

Conform acuzelor aduse, guvernul Africii de Sud a plătit 10 milioane de dolari, bani deghizați ca fonduri caritabile pentru a-și asigura locația Cupei Mondiale 2010.

3. Interdicția lui Maradona de la Cupa Mondială (2004)

Speranțele Argentinei la Cupa Mondială din 1994 au fost spulberate după ce legendarul Diego Maradona a fost trimis acasă de la turneu, fiind testat pozitiv pentru 5 variante de efedrină. Imediat după eliminarea sa, naționala a pierdut cu 2 – 0 cu Bulgaria și au fost scoși din competiție în optimi de naționala României în urma unei partide de senzație încheiată cu 3 – 2.

Maradona a declarat că respectiva substanță este de la un medicament, însă FIFA a luat hotărârea că era imposibil ca acesta să conțină 5 variante ale efedrinei.

4. Ronaldo și travestiții (2008)

Poate nu-ți mai amintești de această întâmplare, însă e reală și s-a întâmplat în 2008. Brazilianul Ronaldo Luis Nazario de Lima s-a regăsit într-o cameră de hotel cu 3 prostituate travestiți.

Mai departe, el a spus cu tărie că nu le știa sexul până când nu s-au aflat în aceeași încăpere și mai mult, au încercat să-l șantajeze în a le da o sumă mare de bani pentru a păstra tăcerea. Versiunea nu s-a aliniat cu cea a travestiților, care au declarat total opusul: oferta a venit de la fotbalist și nu au vrut s-o accepte.

5. Cheltuielile Braziliei pentru Cupa Mondială (2014)

Brazilia a fost gazda Cupei Mondiale în 2014, însă cheltuielile uriașe pentru acest proiect au fost suportate de politicieni și statul brazilian.

Acest lucru este scandalos când te gândești că estimarea totală este de 11.5 miliarde de dolari investiți în Cupa Mondială 2014. La acest aspect adaugi că acești bani influențează viitorul alegerilor guvernamentale, dar mai ales reprezintă fonduri care puteau fi folosite în scopul cu adevarat util al cetățenilor.

6. Marseille și mituirea adversarilor (1993)

Printr-o poveste asemănătoare cu Juventus, au trecut francezii de la Marseille în 1993 în finala Diviziei Franceze contra lui Valenciennes.

Patronul de atunci, Bernard Tapie și-a folosit unul dintre jucători să ofere bani catorva dintre adversarii din acea seară pentru a o „lăsa mai moale” cu Marseille.

Această tentativă nu a funcționat cu unul dintre jucătorii de la Valenciennes și a denunțat-o. Echipa a rămas fără titlu și a retrogradat în Ligue 2 în următorul sezon.

 

Cine putea prinde topul, dar nu s-a întâmplat așa? Uite lista scurtă cu mențiuni „onorabile”: Adi Mutu și drogurile la Chelsea, scandalurile sexuale ale lui Ryan Giggs, Frauda Nigeriei referitoare la vârstele jucătorilor.