Ce nume predestinat ar fi fost mai potrivit pentru un jucător care să schimbe istoria pokerului? Chris Moneymaker este unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști din lume. Iar povestea lui este considerată pivotală în boom-ul pokerului online în secolul XXI. Milioane de jucători au fost influențați de modul în care și-a schimbat viața Chris Moneymaker, iar valul de reacții a fost numit „The Moneymaker Effect”.

Chris Moneymaker (centru) jucând împotriva lui Liviu Vârciu la București. Foto: PokerFest România
Chris Moneymaker (centru) jucând împotriva lui Liviu Vârciu la București. Foto: PokerFest România

De la contabil la legendă a pokerului

Chris Moneymaker s-a născut în Atlanta, Georgia și a urmat Universitatea din Tennessee, unde a obținut o diplomă în contabilitate. La 28 de ani era un simplu contabil și avea și o slujbă part-time la un restaurant local din Spring Hill, Tennessee.

Pokerul era pentru el un simplu hobby și ocazional juca poker online, care avea să-i schimbe viața. Era 2003 când Chris Moneymaker, pornind dintr-un satelit online cu intrare de 86 de dolari (nu 40$, cum își amintește greșit), a reușit să câștige un tichet în viitoarea ediție a Main Eventului World Series of Poker, cel mai mare turneu de poker din lume.

De nenumărate ori, Moneymaker a spus povestea prin care a ajuns la cele mai atractive mese de poker din lume. „Buy-in-ul în Main Eventul WSOP era 10.000$, nu aș fi avut cum să plătesc acei bani pe atunci. În schimb, am avut noroc să câștig un tichet într-un satelit online cu doar 40 de dolari”.

Cu toate că era un necunoscut fără experiență, Chris Moneymaker a ajuns la masa finală a turneului și în mai puțin de cinci ore, a reușit să închidă jocul. Pentru primul loc a încasat 2,5 milioane de dolari, o sumă exorbitantă, cea mai mare câștigată până în acel moment într-un turneu.

World Series of Poker

WSOP se desfășoară anual în Las Vegas și este o serie de turnee de poker cu buy-in-uri de la 500$ până la 100.000$. Cel mai important turneu este Main Eventul cu o intrare stabilită prin tratiție la 10.000$. În 2020, WSOP are un program de 101 evenimente, iar masa finală se va juca în luna noiembrie.

Faima și confirmarea talentului

Povestea extraordinară a lui Chris Moneymaker seamănă cu scenariul unui film. A atras atenția jucătorilor din întreaga lume, care s-au înscris în număr mare la turnee online pentru a primi o astfel de șansă.

S-au făcut numeroase speculații legate de talentul său și chiar de numele predestinat. Numele jucătorului nu este o poreclă, el se numește Moneymaker („Cel care face bani”) și este o traducere a numelui german „Nurmacher”. Se pare că strămoșii jucătorului băteau monede de argint și de aur și de aici s-au ales cu acest nume.

După ce a câștigat Main Eventul WSOP, Moneymaker a s-a transformat aproape instant într-un superstar al pokerului. Chris a renunțat la job-ul său și a îmbrățișat o carieră de jucător profesionist și a devenit ambasador al pokerului online. Viața lui s-a schimbat semnificativ, chiar dacă nu mai are un serviciu classic, iar Chris Moneymaker a recunoscut acest lucru spunând: „Când aveam un job full-time nu eram chiar atât de ocupat. Acum sunt foarte ocupat și presupun că este un lucru bun”.

Transformarea momentului său de glorie din 2003 într-o afacere profitabilă pare să fie un job destul de dificil. Este însă cert că după aprope două decenii de la câștigarea WSOP, Moneymaker este în continuare printre cei mai buni jucători de poker din lume.

Chris Moneymaker, subiect de film

Chris Moneymaker este și printre cei mai vocali gambleri. În 2012 a apărut în filmul „All In – The Poker Movie”, un documentar despre dezvoltarea pokerului online. În producție apar actori celebri pasionați de acest joc, dar și alți jucători celebri. Printre ei se numără Matt Damon, Frank Deford, Kenny Rogers, Chris Ferguson și Daniel Negreanu. Sunt surprinse și cele mai importante momente ale pokerului: anii `70 când s-au născut majoritatea turneelor celebre, inclusiv WSOP, și mai apoi trecerea la jocul online și apariția fenomenului „The Moneymaker Effect”.

Despre fenomenul care îi poartă numele, Chris a fost mereu sincer și modest:

„Niciodată într-un milion de ani nu am crezut că pokerul ar putea exploda așa cum a făcut-o”.

Transformarea jocului de poker și a mentalității jucătorilor este unul dintre subiectele preferatele ale lui Chris Moneymaker. În numeroase interviuri, acesta a vorbit despre modul în care se pregătesc jucătorii pentru turnee. El face o paralelă între gambleri și sportivii profesioniști.

Moneymaker susține că jucători de poker actuali duc o viață ordonată, mănâncă sănătos și chiar se antrenează pentru performanțe. Pe lângă aceste obiceiuri, Chris Moneymaker mai spune că el a ales și să țină viața profesională separată de cea personală, și a recunoscut că joacă foarte rar cu prietenii sau familia.

„Frumusețea pokerului este aceea că toată lumea crede că poate să joace”

Chris Moneymaker

Povestea lui Moneymaker, scrisă într-o carte biografică

Pe lângă interviuri și diverse documentare, Chris Moneymaker și-a publicat povestea. Cartea se numește „How an Amateur Poker Player Turned $40 into $2.5 Million at the World Series of Poker” și detaliază experiența de la turneul din 2003. Cartea are și o variantă realizată ca o nuvelă grafică, foarte apreciată.

În calitatea sa de ambasador al pokerului, Chris Moneymaker a fost prezent de mai multe ori în România. Acesta spune că jocul se îmbunătățește mereu, iar profesioniștii din țara noastră l-au surprins plăcut de fiecare dată.