Suntem fericiți să aflăm că… tumultoasa poveste a Cazinoului din Constanța a luat sfârșit! Lucrările de consolidare a frumoasei clădiri au început, iar cazinoul ar putea găzduii primii jucători, la mijlocul anului 2022.

Concomitent restaurărilor arhitecturale, NetBet Casino așterne pe scurt, fascinanta istorie a Cazinoului din Constanța. Citește în continuare pentru a afla care sunt evenimente definitorii din istoria clădirii și ce regizori au filmat în prezența frumosului cazinou abandonat. Oare vei fi fascinat de curiozitățile pe care le-am pregătit special pentru tine?

Scara interioara a Cazinoului din Constanța

Istoria Cazinoului din Constanța

Cazinoul din Constanța a fost ridicat în anul 1909 și inaugurat în august 1910. Este unul dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului Constanța, dar și un simbol al celui mai mare port al României.

Înainte ca faleza Portului Tomis să găzduiască actuala clădire, o construcție de lemn numită „cazină” sau „Kursaal”. Aici au avut loc, între anii 1880-1902, nenumărate spectacole de teatru, baluri, activități de recreere și lectură pentru turiști. În urma unui puternice furtuni ce a avut loc în 1891, construcția de lemn a fost distrusă și demolată. La 2 ani distanță, a fost inaugurat noul cazino de lemn. În 1902, căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă, a solicitat primarului local și conducerii orașului să închirieze clădirea. Cererea a fost acceptată, în speranța dezvoltării cazinoului. Un an mai târziu, politicienii locali au decis că este mai bine să construiască un alt cazinou care să fie mai modern, inspirat de marile cazinouri europene.

La inițiativa regelui Carol I, lucrările au fost începute în 1904. Inițial, planurile arhitecturale sunt întocmite de Petre Antonescu. Acesta proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești, având două turnuri și aspectul unui teatru. Odată cu terminarea fundației, puterea politică se schimbă, iar proiectul este încredințat arhitectului Daniel Renard. Acesta renunță la specificul stilului românesc, în favoarea unui plan arhitectural inspirat din stilul Art Nouveau. Fundația este refăcută, iar construcția durează până în 1909. Influențele arhitecturale moderne vremii și luxul, ridică clădirea la standardele celor mai importante cazinouri ale lumii.

După 6 ani de efort, la 15 august 1910, are loc inaugurarea oficială a Cazinoului din Constanța. Este prezent la eveniment și al doilea rege al României, Principele Ferdinand. Fiind un loc prestigios, multe personalități i-au trecut pragul de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și Regina Elisabeta care a patronat mai multe serate culturale la Cazinoul din Constanța. Chiar și Regina Maria a inițiat aici o strângere de fonduri pentru ridicarea Bisericii Catolice din zona veche a orașului.

Curiozități

  • La inaugurare, ziarul „Conservatorul Constanței” scria: „este o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane, [care] din punctul de vedere al esteticei arhitectonice lasă foarte mult de dorit. Completa asimetrie și amestecul babilonic al stilurilor, […] fac din noul cazin comunal un monument ridicat în cinstea nepriceperii și prostului gust”.
  • Pe scena Cazinoului din Constanța au performat artiști consacrați ai scenelor din Paris, Monte Carlo sau Milano. Îi amintim pe Carlotta Leria, Edmee Favart, Brigitte Regent, rusoaica Miroica, Andree Barely și regina operetei franceze care este nelipsită trei ani la rând, până în 1916.
  • În timpul Primului Război Mondial, pe 6 octombrie 1916, Cazinoul din Constanța este bombardat. Clădirea cazinoului era folosită atunci ca spital de campanie sub semnul Crucii Roșii. Peste 140 de răniți și-au pierdut viața și peste 50 de membri ai personalului medical au fost grav răniți. Clădirea cazinoului a luat foc și a fost distrusă aproape complet.
  • Și cel de-al Doilea Război Mondial își lasă amprenta asupra cazinoului. Începând cu 1941, trupele germane găsesc adăpost în frumosul edificiu de la malul mării. La scurt timp însă, cazinoul va fi din nou bombardat, lăsând în spate daunele materiale uriașe.
  • În timpul regimului comunist, între 1951 – 1952, 100 dintre deținuții politici care lucrau la Canalul Dunăre – Marea Neagră, au fost trimiși să recondiționeze Cazinoul din Constanța. S-au descoperit înscrisuri făcute de aceștia pe bucăți de sac.
  • În anul 1934 au fost efectuate lucrări profesionale de restaurare și modernizare a Cazinoului de către proiectantul Daniel Renard.
  • Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici. Se numără Sorin Dumitru, Gheorghe Firca, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu. Au fost executate lucrări de pictură baroc-frescă, stucatură și vitralii.

Platou de filmare

În incinta Cazinoului din Constanța au fost turnate câteva scene din filmul „Youth Without Youth” (2007) regizat de Francis Ford Coppol. Povestea este bazată pe nuvela omonimă scrisă de Mircea Eliade.

România a devenit platou de filmare pentru unele scene din filmul „The Brothers Bloom” (2008). Printre locațiile din țară alese de regizorul Rian Johnson, se numără și frumosul Cazinou din Constanța.

La data 22 septembrie 2016, compania Sony Europe a lansat pe platforma YouTube, un spot publicitar filmat în România, pe faleza portului din Constanța. Filmată și produsă la calitate 4K de regizorul american Andre Stringer, reclama surprinde în toată splendoarea, frumoasa clădire abandonată. Folosind 4.000 de baloane și peste 1.500 kg de sclipici, Cazinoul din Constanța a strălucit încă o dată, într-un cadru vizual absolut unic.

Restaurarea Cazinoului din Constanța

Ne bucurăm să aflăm că au început lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanța! În urmă cu doar câteva luni, a fost descoperită și o altă fereastră în formă de scoică. Acesta fusese astupată în anul 1971 din cauza problemelor provocate de furtuni. Arhitecții care supraveghează refacerea cazinoului, testează în prezent diferite soluții de refacere a acestei ferestre scoică, aflată pe partea dinspre mare a cazinoului. Sperăm ca echipa de restaurare să depună tot efortul pe care această clădire istorică îl merită.

Așteptăm cu nerăbdare finalizarea lucrărilor și invităm în avans toți jucătorii NetBet, la inaugurarea celui mai enigmatic cazinou din România!