NetBet Blog Romania

Povestea Cazinoului din Constanța

Suntem fericiți să aflăm că… tumultoasa poveste a Cazinoului din Constanța a luat sfârșit! Lucrările de consolidare a frumoasei clădiri au început, iar cazinoul ar putea găzduii primii jucători, la mijlocul anului 2022.

Concomitent restaurărilor arhitecturale, NetBet Casino așterne pe scurt, fascinanta istorie a Cazinoului din Constanța. Citește în continuare pentru a afla care sunt evenimente definitorii din istoria clădirii și ce regizori au filmat în prezența frumosului cazinou abandonat. Oare vei fi fascinat de curiozitățile pe care le-am pregătit special pentru tine?

Istoria Cazinoului din Constanța

Cazinoul din Constanța a fost ridicat în anul 1909 și inaugurat în august 1910. Este unul dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului Constanța, dar și un simbol al celui mai mare port al României.

Înainte ca faleza Portului Tomis să găzduiască actuala clădire, o construcție de lemn numită „cazină” sau „Kursaal”. Aici au avut loc, între anii 1880-1902, nenumărate spectacole de teatru, baluri, activități de recreere și lectură pentru turiști. În urma unui puternice furtuni ce a avut loc în 1891, construcția de lemn a fost distrusă și demolată. La 2 ani distanță, a fost inaugurat noul cazino de lemn. În 1902, căpitanul Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă, a solicitat primarului local și conducerii orașului să închirieze clădirea. Cererea a fost acceptată, în speranța dezvoltării cazinoului. Un an mai târziu, politicienii locali au decis că este mai bine să construiască un alt cazinou care să fie mai modern, inspirat de marile cazinouri europene.

La inițiativa regelui Carol I, lucrările au fost începute în 1904. Inițial, planurile arhitecturale sunt întocmite de Petre Antonescu. Acesta proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești, având două turnuri și aspectul unui teatru. Odată cu terminarea fundației, puterea politică se schimbă, iar proiectul este încredințat arhitectului Daniel Renard. Acesta renunță la specificul stilului românesc, în favoarea unui plan arhitectural inspirat din stilul Art Nouveau. Fundația este refăcută, iar construcția durează până în 1909. Influențele arhitecturale moderne vremii și luxul, ridică clădirea la standardele celor mai importante cazinouri ale lumii.

După 6 ani de efort, la 15 august 1910, are loc inaugurarea oficială a Cazinoului din Constanța. Este prezent la eveniment și al doilea rege al României, Principele Ferdinand. Fiind un loc prestigios, multe personalități i-au trecut pragul de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și Regina Elisabeta care a patronat mai multe serate culturale la Cazinoul din Constanța. Chiar și Regina Maria a inițiat aici o strângere de fonduri pentru ridicarea Bisericii Catolice din zona veche a orașului.

Curiozități

Platou de filmare

În incinta Cazinoului din Constanța au fost turnate câteva scene din filmul „Youth Without Youth” (2007) regizat de Francis Ford Coppol. Povestea este bazată pe nuvela omonimă scrisă de Mircea Eliade.

România a devenit platou de filmare pentru unele scene din filmul „The Brothers Bloom” (2008). Printre locațiile din țară alese de regizorul Rian Johnson, se numără și frumosul Cazinou din Constanța.

La data 22 septembrie 2016, compania Sony Europe a lansat pe platforma YouTube, un spot publicitar filmat în România, pe faleza portului din Constanța. Filmată și produsă la calitate 4K de regizorul american Andre Stringer, reclama surprinde în toată splendoarea, frumoasa clădire abandonată. Folosind 4.000 de baloane și peste 1.500 kg de sclipici, Cazinoul din Constanța a strălucit încă o dată, într-un cadru vizual absolut unic.

Restaurarea Cazinoului din Constanța

Ne bucurăm să aflăm că au început lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanța! În urmă cu doar câteva luni, a fost descoperită și o altă fereastră în formă de scoică. Acesta fusese astupată în anul 1971 din cauza problemelor provocate de furtuni. Arhitecții care supraveghează refacerea cazinoului, testează în prezent diferite soluții de refacere a acestei ferestre scoică, aflată pe partea dinspre mare a cazinoului. Sperăm ca echipa de restaurare să depună tot efortul pe care această clădire istorică îl merită.

Așteptăm cu nerăbdare finalizarea lucrărilor și invităm în avans toți jucătorii NetBet, la inaugurarea celui mai enigmatic cazinou din România!

Exit mobile version