Născut în municipiul Camas din Sevilla, provincia spaniolă Andaluzia, pe 30 martie 1986, Sergio Ramos este probabil cel mai buni fundaș al generației sale. De fapt, posibil să fie cel mai bun fundaș din toate timpurile, așa cum reiese dintr-un clasament recent realizat de prestigioasa publicație France Football.

ramos-trofeu
A strâns numeroase recorduri de performanță, a uimit audiențele cu setea neobișnuită pentru un fundaș de a înscrie goluri, dă fiori rivalilor la faze fixe, dar Ramos este și căpitanul celei mai puternice echipe de club din Spania. Numărul #4 este “inima” Realului.

 

Recordurile lui Ramos

 

După două sezoane petrecute la echipa de seniori a Sevillei, Sergio a fost transferat în 2005 pentru 27 de milioane de euro la Real Madrid, suma plătită fiind atunci una record pentru un fundaș. Ramos se bucură de reușite pe măsura constanței și pasiunii lui: are 5 titluri La Liga cucerite împreună cu Real Madrid, plus încă 4 trofee UEFA Champions League.

Pentru cei care se întreabă “Când a avut timp?!”, trebuie menționat faptul că fotbalistul andaluz și-a început cariera devreme: spre exemplu, a început să joace pentru echipa națională a Spaniei la doar 18 ani. Acela a fost începutul seriei de recorduri stabilite:

  • Cel mai tânăr fotbalist din Europa care să ajungă la 100 de selecții pentru echipa națională – a ajuns la această bornă în 2013, la nici 27 de ani împliniți;
  • Desemnat de 5 ori cel mai bun fundaș din La Liga, în 2012, 2013, 2014, 2015 și 2017;
  • 31 de prezențe consecutive în El Clasico, record pe care în acest moment îl împarte cu Raul și cu Gento, ambii retrași. Din 2005 până azi, a jucat în toate meciurile dintre Real Madrid și Barcelona;
  • A jucat pentru Real Madrid în perioada de glorie supremă pentru Los Blancos, 2016-2018, atunci când a cucerit alături de echipa sa titlul La Liga (2017) și 3 trofee consecutive în Liga Campionilor (2016, 2017, 2018);

Cât despre Liga Campionilor, trebuie menționat că Ramos a stabilit record după record și aici. O parte dintre ele sunt detaliate mai jos:

  • Este fotbalistul cu cel mai mare număr de cartonașe roșii primite în Liga Campionilor, record pe care îl împarte cu Edgar Davids și Zlatan Ibrahimovic
  • A fost numit „jucătorul meciului” din finala UEFA Champions League 2016, finală pe care galacticii au și câștigat-o în fața Atletico Madrid.
  • În anii 2014, 2016, 2017 și 2018, a făcut parte din primul 11 ideal al Ligii Campionilor.

În plus, în anii 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, Ramos a făcut parte din echipa anului UEFA. Cumva, toate aceste performanțe au fost prevăzute încă din 2005, când Ramos a primit titlul de jucătorul-revelație din La Liga.

Pe lângă performanțele numărate în titluri și trofee, este renumit și pentru stilul de joc, constanța, consistența și acuratețea mișcărilor executate în aer. Pe scurt, Ramos este o mașinărie atipică de marcat, cel care dă fiori oponenților ori de câte ori este trimis să execute cornere, lovituri libere sau lovituri de la marginea terenului… Și nu numai atunci. Ramos mai deține încă un record, de această dată la numărul de cartonașe primite: este jucătorul care a primit cele mai multe cartonașe roșii și galbene din El Clasico, La Liga, UEFA Champions League, Real Madrid și echipa națională a Spaniei.

 

100 de goluri în tricoul lui Real

 

Ramos a pornit sezonul 2020/2021 pe cai mari, marcând cel de-al 100-lea gol în tricoul lui Real Madrid, în meciul contra Inter Milano din faza grupelor Ligii Campionilor. Întorcându-ne la acuratețea lui în mișcările din aer, ar fi bine să menționăm că 55 dintre aceste goluri au fost înscrise cu capul. Poate această reușită este și cea mai importantă de până acum din cariera andaluzului.

Golul #100 l-a urcat și pe locul 3 în topul fundașilor cu cele mai multe goluri marcate în Champions League. Pe locul 2 se află Gerard Pique și Iván Helguera, iar pe primul loc – Roberto Carlos. Doar două reușite îl despart de locul 1 deținut de brazilian. Va reuși să își adjudece în acest sezon și acest record? Tu ce părere ai?