NetBet Blog Romania

Top 5 antrenori de fotbal care au activat în România în ultimul deceniu

Odată cu anul 2020 se termină un întreg deceniu calendaristic. Și cum la NetBet ne place să facem clasamente de tot felul, construim azi un top al celor mai buni antrenori români în baza rezultatelor avute de aceștia cu echipele românești. Am ținut cont de performanțe, de obiective, dar și de conceptele și ideile fiecăruia.

Iată ce a ieșit.

1. Dan Petrescu

Dacă ar fi să descriem o echipă antrenată de Dan Petrescu, am avea determinare maximă, disciplină, tactică elaborată, dăruire totală și efort până la ultima picătură de energie. Poate uneori prea multă tensiune, prea puțină creativitate. Dar nu le poți avea pe toate.

Rețeta lui Petrescu nu doar că a rezistat testului timpului, ci a dominat ultima decadă a fotbalului intern. Așa a câștigat titlul în 2009 cu Urziceniul, așa a terminat pe locul 2 cu ASA Târgu Mureș în 2016, dar mai ales așa a câștigat 3 titluri consecutive cu CFR Cluj între 2018 și 2020.

Nu e singurul pragmatic. Cu tactica aceasta s-au remarcat mulți alți antrenori: Cosmin Olăroiu, Victor Pițurcă, Cosmin Contra, Neluțu Sabău și așa mai departe.

La 52 de ani, Petrescu mai are multe de spus în fotbal și poate spera la cel puțin alte două decenii ca manager, până să se retragă din activitate. Timp în care, cine știe, poate că va ajunge să își îndeplinească și obiectivele de suflet: „îmi doresc să antrenez la toate echipele pe care le-am iubit: naționala, Steaua și Chelsea”.

Dan Petrescu si Gheorghe Hagi

2. Gheorghe Hagi

Cu 20 de ani în urmă, mulți erau convinși că Hagi nu are stofă de antrenor. Cu 10 ani în urmă, mulți români credeau că Hagi nu va putea să construiască un club de fotbal. În tot acest timp, destui contestatari au reușit să își năruiască propriile echipe și propriile speranțe. Iar Hagi a reușit să construiască Viitorul, nu doar un club, ci o frumoasă poveste a fotbalului românesc.

„Da, dar în cupele europene Viitorul a fost praf” vor spune contestatarii. Așa e. Dar ce ar fi să vorbim despre asta peste alți 10 ani?

Titlul în 2017, Cupa Ligii în 2018 și Supercupa României în 2020 sunt cele trei trofee care certifică valoarea și viziunea managerului Gică Hagi între alți antrenori.

Viitorul este și o rețetă financiară, dacă ne luăm după Transfermarkt. În ultimii 10 ani, a cumpărat de 3.085.000€, dar a încasat 34.830.000€ din transferuri! De peste 10 ori mai mult.

3. Marius Șumudică

Charismatic, exploziv, dedicat, Șumi este un antrenor pe care nu îl poți ignora în orice top al tehnicienilor români. Șmecherașul din Giulești s-a făcut mare și pare un antrenor croit pentru spectacol, atât în teren cât și în afara lui.

A gestionat multe echipe în ultimul deceniu, dar locul în acest top și l-a câștigat practic la Astra Giurgiu, unde vorba românului, a făcut din rahat bici și a și pocnit. În trei sezoane a legat o echipă redutabilă și, pe plan intern, a câștigat titlul și supercupa în 2015-2016.

Succes a avut și în competițiile continentale: locul 2 într-o grupă Europa League cu Roma, Viktoria Plzen și Austria Viena, după care eliminare dramatică cu Genk în primăvara lui 2017. A, da! De menționat ar mai fi că fanii clubului West Ham nu îl vor uita pe Șumi prea repede, după ce Astra i-a scos din preliminariile Europa League în doi ani consecutivi.

Șumudică a impresionat întotdeauna prin sinceritatea discursului și nonșalanța afișată. Vorbește pe limba fotbaliștilor și aceștia l-au răsplătit până acum pe unde a fost. Boldrin, Budescu, Lung jr. și mai ales Denis Alibec au avut randament maxim când au fost pregătiți de Șumudică.

Marius Sumudica

4. Laurențiu Reghecampf

Plecat devreme în Europa de Vest și călit timp de 9 ani în fotbalul german ca fotbalist, Laurențiu Reghecampf și-a format o mentalitate puternică și orientată spre rezultate. La el, rigoarea este literă de lege și oricine dorește să lucreze cu el trebuie să arate serioziate maximă.

În perioada 2010-2012 s-a făcut repede remarcat la Snagov și la Chiajna, unde a reușit multiple rezultate impresionante deși avea loturi modeste la dispoziție. Apoi a preluat FCSB și în două sezoane, a câștigat de două ori titlul (2013, 2014). Totodată, pe plan internațional a reușit în  primul sezon să ajungă până în optimile Europa League, unde a pierdut cu Chelsea după ce eliminase anterior Ajaxul. Iar în al doilea sezon s-a calificat cu FCSB în grupele Champions League.

Revenit la FCSB în decembrie 2015, Reghecampf a avut un al doilea mandat mai modest, încheiat fără trofee în 2017.

Laurentiu Reghecampf

5. Gheorghe Mulțescu

Poate că locul acesta în clasament ar fi putut să îi revină altcuiva. Antrenori precum Costel Gâlcă, Daniel Isăilă, poate chiar Mirel Rădoi, toți ar fi fost opțiuni justificate.

Dar am ales să îl trecem pe Gigi Mulțescu, un antrenor „old-school”, pentru că oriunde ar ajunge, își face datoria. Poreclit „SMURD-ul”, omul e capabil să preia orice echipă aflată în derivă și să o pună pe drumul cel bun în timp record. I-a ieșit la Sportul, la Astra, la Mediaș, la Petrolul sau la Dinamo, iar undeva prin ianuarie-februarie ne așteptăm să îl vedem din nou numit la vreo echipă aflată la ananghie.

În plus, are ochi pentru fotbaliști și curaj să dea credit unor jucători-speranță chiar dacă de multe ori, echipele pe care le pregătește sunt în situații limită în clasament.

Gheorghe Multescu

 

Acesta este topul nostru de astăzi și, înainte de a închide articolul, e bine să menționăm că este vorba de un clasament complet subiectiv. Ai altă părere? Te așteptăm să ne lași un comentariu pe pagina de Facebook și să ne spui ce antrenori ai alege tu.

Exit mobile version