De-a lungul istoriei lungi și variate a jocurilor de noroc, femeile nu au fost întotdeauna considerate ca fiind potrivite pentru a se juca la casino. Chiar și în prezent, când nu există limitări de gen, bărbații sunt încă mult mai prezenți în lumea jocurilor de noroc, indiferent de formă. În această serie de articole, ne-am propus să ne aducem mica noastră contribuție la repararea acestei nedreptăți, prezentându-vă unele dintre cele mai faimoase femei din istoria jocurilor de noroc, de la celebrele jucătoare din Vechiul Vest (aici), până la doamnele care zguduie lumea gamblingului contemporan, în rândurile care urmează. Să începem, nu?

femei din istoria jocurilor de noroc

Judy Bayley

Printre doamnele jucătoare care nu au fost ele însele jucătoare, dar care au avut o contribuție semnificativă la afirmarea locului femeilor în jocurile de noroc se numără Judy Bayley. Cunoscută sub numele de prima doamnă a jocurilor de noroc, Judy Bayley este amintită în istoria Las Vegasului și a jocurilor de noroc în general ca fiind prima femeie care a deținut și operat un cazinou.

Pentru a juca jocuri de cazinou, trebuie să ai nervi tari și să gândești repede; pentru a conduce un cazinou, trebuie să ai o minte strălucită și abilități excepționale. Judy Bayley a dovedit că le are pe amândouă atunci când, în 1964, a preluat hotelul și cazinoul The Hacienda, după moartea soțului ei.

În ciuda faptului că nu avea o pregătire formală în management, Judy Bayley a început să conducă cazinoul. Pe lângă faptul că a reușit să plătească cu succes datoriile de joc ale soțului ei, despre care nu știa nimic înainte de moartea acestuia, ea a supravegheat și introducerea pokerului la The Hacienda și este recunoscută ca fiind cea care a adus Keno Live pe Strip!

Bayley nu este, probabil, un nume cunoscut în afara Las Vegasului, dar rămâne aproape de inima locuitorilor orașului, care își amintesc de ea pentru activitatea sa caritabilă neprețuită.

Cat Hulbert

În primii ani de viață ai lui Cat Hulbert nu existau prea multe indicii că va deveni o jucătoare de mare clasă. Ea a început să se intereseze de jocurile de noroc în timp ce cerceta această industrie în timpul activității sale în Senatul din New York. La scurt timp după ce a absolvit un curs de dealer de Blackjack, s-a mutat în Las Vegas.

Viața ei s-a schimbat pentru totdeauna când l-a întâlnit pe Ken Uston, celebrul jucător și strateg de Blackjack, care a luat-o în infama sa echipă de cehi. Cu Uston, Hulbert a dobândit abilitatea de a număra cărțile, făcând turnee în întreaga lume și câștigând foarte mulți bani. Acest stil de viață i-a adus nu doar bani, ci și notorietate: a fost arestată de mai multe ori și i s-a interzis accesul în numeroase cazinouri din întreaga lume din cauza număratului de cărți.

Hulbert a devenit o jucătoare faimoasă de Seven-Card Stud și este singura femeie care a fost desemnată una dintre cele mai bune jucătoare la acest joc de către revista Card Player Magazine. De atunci a renunțat la jocurile de noroc profesionale și acum se dedică promovării pokerului și a Blackjack-ului în rândul femeilor.

Annie Duke

O listă de jucătoare de poker ar fi incompletă fără numele lui Annie Duke, cunoscută și ca Ducesa Pokerului. Fratele ei, profesionistul de poker Howard Lederer, a fost primul care a văzut potențialul la poker al lui Annie Duke când aceasta avea 20 de ani și a încurajat-o să își perfecționeze mai mult abilitățile. La scurt timp după ce a aflat despre talentul său nou descoperit, Annie a decis să facă din poker o slujbă cu normă întreagă.

La un moment dat, Duke a fost cea mai mare câștigătoare de bani din istoria World Series of Poker (titlu deținut acum de următoarea doamnă de pe lista noastră). Printre contribuțiile sale la ascensiunea gamblingului feminin se numără o brățară de aur la World Series of Poker în 2004 și faptul că este singura jucătoare care a câștigat Campionatul Național de Poker Heads-Up în 2010. Drept urmare, Duke se află în mod constant printre primele 10 cele mai bogate jucătoare de poker, chiar dacă a renunțat la pokerul profesionist în 2012.

Deși nu mai joacă, ea este autoarea mai multor cărți de instruire, precum “Decide to Play Great Poker” și “The Middle Zone”, în care susține că, în afară de noroc, cei care vor să reușească în poker au nevoie de abilități.

Vanessa Selbst

Pregătiți-vă; iată că vine titanul absolut al lumii pokerului! Cu trei brățări la World Series of Poker, Vanessa Selbst este, fără îndoială, una dintre cele mai bogate și mai faimoase jucătoare de poker din istoria acestui joc.

Selbst este, de asemenea, singura persoană, fie ea femeie sau bărbat, care a câștigat de două ori la rând Turneul Nord-American de Poker, în 2010 și 2011! În timpul carierei sale de poker, Vanessa Selbst a participat la 21 de turnee de poker live!

Pe parcursul carierei sale, Vanessa Selbst a participat la un total de 21 de turnee de poker live și, ca urmare, a acumulat o avere de aproape 12 milioane de dolari, devenind astfel cea mai bogată jucătoare din toate timpurile și singura femeie care a ajuns pe locul 1 în clasamentul Global Poker Index!

Deși nu a câștigat niciodată World Poker Tour sau European Poker Tour, Selbst și-a încheiat participarea la aceste turnee cu trei și, respectiv, patru clasări în bani.

În plus, această femeie născută la New York deține și o diplomă în științe politice de la Universitatea Yale și lucrează în prezent ca manager de fonduri speculative. Wow!

Shannon Elizabeth Fadal

Actrița și fost model de modă Shannon Elizabeth Fadal, a descris odată pokerul ca fiind a doua ei carieră. Și pe bună dreptate: a jucat în Main Eventul principal al World Series of Poker din 2005 și a obținut o victorie într-un turneu care a sărbătorit lansarea unei noi camere de poker la Caesars Palace un an mai târziu, învingând 83 de celebrități și profesioniști, asigurându-și un loc printre celebritățile pokerului.

De asemenea, Elizabeth Fadal a terminat de patru ori în bani la World Series of Poker și a reușit să obțină un loc în semifinalele NBC National Heads-Up Poker Championship, unde a înfruntat creme de la creme din lumea pokerului.

În total, Elizabeth Fadal a obținut 12 încasări în turnee în perioada 2006-2010 și rămâne printre cele mai cunoscute celebrități pasionate de poker.

Jennifer Tilly

Cu origini dintr-o familie cu jucători de poker, Jennifer Tilly este o altă celebritate în registrul femeilor celebre care joacă jocuri de noroc. Ea a câștigat o brățară World Series of Poker 2005 și o sumă importantă de 158.625 de dolari în timpul evenimentului Ladies’ No-Limit Texas hold ’em, învingând 600 de participante. Mai târziu, în același an, a câștigat și cel de-al treilea turneu World Poker Tour Ladies Invitational din Los Angeles.

De asemenea, Tilly a apărut în seria GSN Poker Royale și a luat parte la Celebrity Poker Showdown în 2006, clasându-se pe locul al treilea, și a apărut în emisiunea Poker After Dark. Ea a apărut în jocul video World Series of Poker Tournament of Champions 2007 Edition în 2007.

Anunțându-și retragerea din poker în 2008, Tilly a declarat că nu renunță complet la poker, dar că intenționează să “îl trateze mai mult ca pe un hobby și mai puțin ca pe o carieră”.

Annette Obrestad

În afară de averea sa uriașă obținută din jocul de poker (aproape 4 milioane de dolari), Annette Obrestad va rămâne în memoria femeilor care joacă jocuri de noroc, ca fiind cea mai tânără câștigătoare a World Series of Poker Europe în 2007, cu doar o zi înainte de a împlini 19 ani.

Cu această ocazie, ea a câștigat 2,01 milioane de dolari, doborând recordul anterior stabilit de Annie Duke în 2004. Ceea ce este și mai interesant este că, înainte de WSOPE 2007, această jucătoare din Norvegia a câștigat doar patru turnee de poker live. În prezent, ea ocupă locul al doilea în topul jucătorilor profesioniști de poker din Norvegia, cu cei mai mulți bani câștigați în turnee live.

Pe lângă faptul că se numără printre cele mai faimoase jucătoare de poker, Obrestad a contribuit și la scrierea istoriei jocurilor de noroc online, având în vedere că și-a început cariera jucând poker online.

În mai multe rânduri, Obrestad a afirmat că nu a făcut niciodată un depozit și că, în schimb, și-a construit bankroll-ul online jucând freeroll-uri. Bună treabă, fată!

Cândva faimoasă pentru că purta întotdeauna ochelari de soare atunci când juca pentru a-și ascunde expresiile faciale, Obrestad conduce acum un canal de tutoriale de machiaj de succes pe YouTube (fără ochelari de soare!). Deși nu s-a retras niciodată din poker în mod oficial, ea pare să apară din ce în ce mai rar în turnee.

Kristen Bicknell

Kristen Bicknell, o jucătoare de poker canadiană, încheie lista noastră de vedete din poker. Bicknell și-a început cariera de jucătoare de poker online pe când era încă studentă la universitate.

Când a început să joace, Bicknell s-a poreclit pe bună dreptate The Ultimate Grinder (Ultimul Grinder), datorită numărului de mâini de poker pe care le juca. În anii dintre 2011 și 2013, ea și-a consolidat poziția în rândul femeilor care joacă jocuri de noroc și a dat un nou sens poreclei sale, deoarece a jucat aproximativ 7,5 milioane de mâini de poker.

Bicknell este o mândră purtătoare a trei brățări World Series of Poker și alte 33 de clasări în bani în cadrul aceluiași turneu. Ea s-a clasat pe locul 1 în topul jucătoarelor de turnee de poker live în 2017.

La 34 de ani, canadianca este încă foarte activă pe scena pokerului, iar câștigurile sale actuale se ridică la cifra uluitoare de puțin peste 5 milioane de dolari.

Mențiune de onoare: Faro Ladies

Dividing the spoil!! St James's (BM 1851,0901.799).jpg

Deși jocurile de noroc pentru femei au fost dezaprobate în mare parte din istorie, activitatea a fost adesea considerată feminină, “o vrăjitorie fermecătoare”, cum obișnuiau unii să o numească. Emotivitatea și vulnerabilitatea femeilor erau adesea legate de hazardul jocurilor de noroc.

Nu este de mirare, așadar, că femeile erau stigmatizate ori de câte ori îndrăzneau să se implice în această activitate predominant masculină, mai ales pe Vechiul Continent.

Revenind la Europa secolului al XVIII-lea, când jocurile de noroc în public erau inacceptabile pentru femei în general, cu atât mai puțin pentru femeile care aparțineau nobilimii. În timp ce bărbaților aristocrați li se permitea să joace în cluburile sociale, doamnele care aveau o slăbiciune pentru jocuri trebuiau să o facă în intimitatea caselor lor. Astfel, un grup de femei a devenit celebru pentru că găzduia întâlniri sociale în cadrul cărora jucau faro, un joc de cărți cândva la modă, și au fost în curând denumite în mod corespunzător Fiicele lui Faro sau Doamnele Faro.

Cele mai cunoscute dintre doamnele Faro au fost doamna Albinia Hobart (mai târziu Lady Buckinghamshire), Lady Sarah Archer, doamna Sturt, doamna Concannon și Lady Elizabeth Luttrell.

În ziare și caricaturi, autorii au descris doamnele Faro ca fiind imorale și au comparat practicile lor de joc de noroc cu prostituția, atribuindu-le puterea de a seduce bărbații și de a rupe distincția veche de secole dintre sfera publică masculină și sfera privată a femeilor.

Din fericire, multe s-au schimbat de atunci și, așa cum am arătat în lista de mai sus, femeile joacă acum la pariuri pe picior de egalitate cu bărbații, deși sunt încă mai puțin prezente în lumea jocurilor de noroc decât omologii lor masculini.