Volatilitatea este un termen des întâlnit în descrierile și recenziile de sloturi online. Dar ce înseamnă volatilitatea la sloturi? E destul de simplu de înțeles. Pe scurt, volatilitatea este un termen utilizat pentru a descrie frecvența cu care un aparat plătește. Indiferent de numărul de sloturi, din toate cazinourile din întreaga lume, toate au trei nivele de volatilitate: ridicată, medie și scăzută. Pentru a te ajuta să afli care este volatilitatea care se potrivește stilului tău de joc, acest articol va examina diferențele dintre ele.

Volatilitatea Sloturilor

CE ESTE VOLATILITATEA SLOTURILOR?

Gândește-te la o masă de ruletă și la pariurile corespunzătoare pe care le poți face. Ai negru/roșu și impar/par – pariuri care prezintă cel mai mic risc de pe masă și vin cu cea mai mică cotă (2). Pariurile de ruletă cu risc mediu care constau în pariurile pe coloană, pe duzină și străzi duble și produc un câștig mai mare. Apoi, pariurile pe un singur număr, street (pe 3 numere consecutive), split și pe corner care reprezintă cele mai riscante mize la ruletă, dar generează și cele mai mari câștiguri.

După cum se poate observa, pariurile cu varianță redusă au cele mai puține recompense posibile, în timp ce cele mai riscante îți pot oferi un randament ridicat pentru o miză mică.

Sloturile utilizează același principiu atunci când vine vorba de rata lor de volatilitate. Prin intermediul caracteristicilor de joc și al plății premiilor, toate sloturile fizice și online au o volatilitate care variază, dar care se încadrează în linii mari în una dintre cele 3 categorii menționate mai sus. Șansele tale de a obține un randament favorabil pentru miza ta depind de raportul risc/ recompensă al slotului pe care îl joci.

SLOTURI CU VOLATILITATE RIDICATĂ

Când vine vorba de atractivitate, sloturile cu volatilitate ridicată sunt în topul preferințelor jucătorilor. De ce? Deoarece aceste jocuri creează cel mai mare suspans. Au cel mai mare risc, dar oferă și cele mai mari plăți. În principiu sloturile cu volatilitate ridicată oferă plăți mai rare și mai consistente.

De ce ar vrea cineva să joace sloturi cu volatilitate mare? Plățile acestor jocuri pot atinge sume legendare, în unele cazuri pot depăși chiar și premiile loteriei naționale. O parte dintre cele mai populare sloturi pot avea jackpoturi care ajung la 10 milioane de dolari din cauza volatilității lor ridicate. Cum este cazul sloturilor din seria Mega Moolah, de la Microgaming. Care, la momentul scrierii acestui articol, au un jackpot de circa 30 de milioane de lei.

Dar, este important să reții că mai bine de jumătate dintre jocurile cu volatilitate ridicată nu sunt sloturi cu jackpoturi progresive. Așa că, de cele mai multe ori, câștigurile legendare ale sloturilor cu volatilitate ridicată, dar fără jackpot se acordă în timpul caracteristicilor bonus.

SLOTURI CU VOLATILITATE MEDIE

Am putea spune că sloturile cu volatilitate medie oferă ce e mai bun din ambele lumi, jocuri în care riscul și câștigul se situează într-o zonă confortabilă, de mijloc. Atunci când joci un slot cu volatilitate medie, te poți aștepta la un procent decent de rotiri câștigătoare de-a lungul unei ore de joc. Cu o rată de variație medie, este probabil să obții și un randament bun al mizelor tale.

Este important de reținut că există două tipuri de sloturi cu volatilitate medie. Dacă ești în căutarea unuia care îți acordă un procent bun de câștiguri cu o miză mică, poți opta pentru sloturi cu variație medie-joasă (de exemplu, Shining Crown de la EGT are o variație medie-joasă). Sloturile cu volatilitate medie-înaltă cresc factorii de risc, precum și randamentul mizei tale. Un exemplu bun de un astfel de joc este Chilli Heat de la Pragmatic Play. Un slot cu volatilitate medie, bogat în caracteristici bonus. În timpul modului de rotiri gratuite, toate simbolurile cu plată mică sunt eliminate pentru a îți asigura câștiguri mai mari.

SLOTURI CU VOLATILITATE REDUSĂ

În mod natural, persoanele nu sunt predispuse să își asume riscuri. Așa că, mulți,  atunci când li se oferă posibilitatea de a alege, vor alege sloturile cu o recompensă mai mică, dar și cu un risc mai mic. Sloturile cu volatilitate redusă au un factor de risc scăzut, în care este probabil să câștigi majoritatea rotirilor dintr-o oră de joc. În schimb, este probabil să obții un randament scăzut al mizelor tale la fiecare câștig.

Sloturile cu volatilitate scăzută tind să aibă un număr mai redus de caracteristici decât alte titluri. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toate jocurile cu risc scăzut sunt lipsite de funcții bonus.

De exemplu, Kingdoms Rise: Forbidden Forest de la Playtech sparge norma cu o structura neobișnuită a rolelor, cu 576 de moduri de câștig pe linie de plată și cu un număr vast de caracteristici.  Caracteristicile bonus includ modul Owl Respins, care implică un simbol wild lipicios și în mișcare. O altă funcție inedită este magazinul Kingdoms Rise Shop, care te ajută să colectezi jetoane pe parcursul rundelor tale. Iar aceste jetoane pot fi schimbate pentru diverse caracteristici bonus. Pentru a completa totul, slotul vine și cu trei nivele de jackpot-uri progresive.

CARE ESTE VOLATILITATEA SLOTURILOR POTRIVITĂ PENTRU TINE?

Pentru a găsi volatilitatea sloturilor potrivită, merită să iei în calcul obiectivele tale pentru sesiunea de joc respectivă.

Sloturile cu volatilitate ridicată sunt atât pentru cei care caută senzații tari, cât și pentru cei care caută randamente masive în ciuda riscului probabil de epuizare completă a bankroll-ului.

Pentru oricine dorește să se bucure de sloturi și să se aștepte la un randament decent, sloturile cu volatilitate medie pot fi alegerea potrivită.

Persoanele care doresc să evite să își consume toate fondurile într-un timp scurt, se pot bucura de sloturile cu volatilitate scăzută. Un alt motiv bun pentru a juca acest tip de jocuri este acela de a completa condițiile de mizare ale bonusurilor, ceea ce presupune să pariezi un bonus de mai multe ori pe jocuri eligibile. Mulțumită sloturilor cu volatilitate redusă, ai șansa să atingi suma necesară mai ușor.

Dar, în final, doar preferințele tale, privind riscul pe care ești dispus(ă) să ți-l asumi, te pot ajuta să găsești cea mai bună rată de volatilitate a sloturilor pentru tine.