NetBet Blog Romania

Cele mai ciudate sporturi din lume

Sportul este una dintre activitățile care produc multă emulație în jurul lor. El atrage nu doar participanți, ci și următori.  Evoluția sa este strâns corelată cu cea a culturii umane. Acum sportul se desfășoară în cadru organizat, implică fonduri imense, este intens popularizat și influențează diverse domenii cu care interferează, cum ar fi transmisiunile TV, publicitatea sau pariurile sportive.

Pe măsură ce a devenit mai vizibil, sportul a suferit transformări prin reglementare, a câștigat adepți și a creat adevărate modele de urmat pentru noile generații. Nu toate sporturile practicate vreodată de oameni au reușit să fie promovate. Unele dintre ele sunt ridicole, confuze, nu au un sens, sunt pur și simplu ciudate sau nu au reușit să depășească granițele regiunii unde au apărut.

Iată o scurtă enumerare a unora dintre cele mai ciudate sporturi care au fost descrise în timp.

Parkour 

Este un sport care te provoacă să parcurgi cât mai rapid distanța dintre două puncte, bazându-te doar pe abilitățile propriului corp. El reprezintă o modalitate de antrenament care implică elemente de mobilier urban cum ar fi balustradele, copacii, grilajele, scările, pereții sau alte structuri. 

Practicanții acestui sport încearcă să se elibereze de constrângerile sporturilor reglementate și să depășească limitele propriului corp. Mișcarea acestora încearcă să se adapteze rapid la orice obstacol întâlnit. Într-o acțiune fluidă, practicanții aleargă, se cațără, sar, sau folosesc orice fel de mișcări prin care să avanseze. Deși sunt necesare abilități dobândite pentru a fi cât mai eficient, Parkour-ul este o formă de manifestare a libertății.

Dat palme 

Nu se știe cine a inventat acest sport. Doi indivizi stau față în față și își dau palme până când unul leșină, renunță sau nu mai este în stare să continue. Prima întrecere despre care s-a relatat a avut loc în 2015, în Texas. 

În 2018 la Moscova a fost organizat un concurs la care participau sportivi profesioniști care concurau pentru titlul de cel mai greu „pălmuitor”. În 2019, la Siberian Power Show, un spectacol popular la Krasnoiarsk, a fost organizat un campionat de pălmuit pentru amatori. Entuziasmați că acest sport are puține reguli, cele mai importante fiind că nu ai voie să te ferești de lovitură și că sunt interzise loviturile peste ureche, organizatorii au omis să stabilească unele categorii de greutate, ceea ce i-a permis lui Vasili Kamotski, un fermier de 168 de kilograme, să devină vedetă într-o întrecere în care cei mai mulți adversari aveau doar jumătate din greutatea sa.

Wife Carrying – Căratul nevestei

Finlandezii sunt cei care au pus bazele acestei întreceri. Bărbații trebuiau să parcurgă o anumită distanță cărându-și partenerele de sex feminin. În 1992 a fost organizat primul Campionat oficial, la care, din 1995, a fost permis și accesul străinilor. Anual se organizează un Campionat Mondial la Sonkajarvi, Finlanda, iar din 1999 se dispută și un Campionat Nord American.

Underwater Hockey – Hochei subacvatic

Membri ai echipei de hochei subacvatic din Hebei participă la o sesiune de antrenament la o piscină din orașul Handan, provincia Hebei din nordul Chinei, 25 aprilie 2015.

 

Hocheiul subacvatic a fost inventat în 1954, în Marea Britanie. Regulile au fost stabilite de proprietarul unui club de scufundări și sunt similare cu cele de la hochei. Terenul de joc este o piscină de 25 de metri lungime și 2.75 metri adâncime. Două echipe de câte 6 sportivi se întrec fără a folosi echipamente de scufundare. 

În prezent, sunt înregistrate peste 220 de cluburi de hochei subacvatic. Din 1980, la fiecare 2 ani se organizează un Campionat Mondial de Hochei subacvatic pentru bărbați, iar din 1984 se dispută competiția similară pentru femei.

Limbo Skating

Acest sport necesită multă îndemânare și o flexibitate sporită. El este o combinație între patinaj cu rotile și gimnastică. Practic, trebuie să treci pe role pe sub un obstacol de mai mulți metri fixat la o anumită înălțime. Sportul este foarte popular în rândul copiilor din întreaga lume, dar mai ales în India unde unii dintre ei pot să patineze pe sub obstacole care au doar 23 de centimetri înălțime.

Bossaball – volei pe teren gonflabil

Un belgian, Filip Eyckmans, este cel care a inventat acest sport care combină voleiul, fotbalul, capoeira, samba, break-dance-ul și acrobațiile pe un teren gonflabil. Fiecare echipă are 3-5 membri care pot să lovească mingea de 5-8 ori înainte de a o trimite în terenul advers. Un jucător poate lovi mingea o singură dată cu mâna sau de două ori cu oricare altă parte a corpului.

În mijlocul terenului fiecărei echipe este o trambulină de care un jucător se poate folosi pentru a puncta. Jocul a prins foarte repede, fiind o prezență obișnuită pe cele mai renumite plaje.

Zorbing

Rostogolirea pe o pantă a unei persoane aflată într-o minge gonflabilă poate fi extrem de distractivă. Originea jocului este în Noua Zeelandă, unde pentru mai mult divertisment, în mingea gonflabilă este introdusă apă.

Șah Box

Nimeni nu s-ar fi gândit că o combinație între șah și box poate deveni atât de populară. Olandezul Lepe Rubingh este cel care a avut această idee. Jocul constă în 6 runde de șah și 5 de box. Ele se desfășoară alternativ și durează câte 3 minute. Un concurent poate câștiga prin knockout, knockout tehnic, șah-mat, descalificarea adversarului, abandon sau prin depășirea timpului limită în rundele de șah.

Roata de brânză

Englezii sunt foarte inventivi atunci când se plictisesc. Ce ar putea face cu o roată de brânză Double Gloucester? Cel mai la îndemână le este să o rostogolească pe un deal cu pantă abruptă și să o urmărească pentru a intra în posesia ei. Deși au avut loc multe accidente dureroase, întrecerea este foarte populară și se desfășoară, de multe ori, spontan.

Buzkashi

Acesta este sportul național din Afganistan. Un număr nedefinit de călăreți, împărțiți în două echipe, trebuie să treacă o carcasă de capră prin anumite obstacole, pentru ca la final să o plaseze într-un inel din terenul advers.

Bo-Taoshi

Bo-Taoshi este un sport derivat dintr-o metodă de antrenament a armatei japoneze. Bizar, haotic, dur, dar foarte distractiv, jocul se desfășoară între două echipe cu câte 75 de membri. Echipa care atacă trebuie să încline la 30 de grade un stâlp de lemn perpendicular pe sol. Evident, adversarii trebuie să facă tot ce este posibil pentru a împiedica acest lucru.

Shin Kicking – datul la „gioale”

Britanicii fac multe lucruri trăznite. Shin Kicking este unul dintre cele mai dureroase sporturi. Doi adversari se prind de mâini și se lovesc peste tibie până când unul cade.

Toe Wrestling – lupta cu degetele de la picioare

Doi concurenți stau față în față, cu picioarele pe o suprafață plană. Ei trebuie să blocheze degetele de la picioare și să oblige adversarul să flecteze piciorul. Se dispută pe criteriul „cel mai bun din 3 runde”.

Belly Flopping sau cum să eviți să „iei burtă”

Cu toții am simțit la un moment dat urmările unei sărituri pe burtă în apă. Norvegienii au dus acest lucru la un alt nivel și au inventat Belly Flopping. Concurentul trebuie să execute o săritură în apă de la 10 metri, cu corpul întins, paralel cu suprafața apei. Câștigă cel care menține poziția inițială cât mai mult timp.

Kite Tubing

Acesta este un sport de apă în care un sportiv aflat într-un dispozitiv gonflabil este tras pe apă cu o barcă de mare viteză. Asemănător cu schiul nautic, Kite Tubing-ul a făcut numeroase victime.

Quidditch

Al 4-lea Campionat de Quidditch al Republicii Cehe a avut loc pe 2 octombrie 2021, la Brno, în Republica Cehă. Quidditch-ul se bazează pe cărțile lui Harry Potter.

 

Inspirat din seria Harry Potter de JK Rolling, acest sport este un amestec de rugby, dodgeball și tag. Cei 7-21 de jucători dintr-o echipă călăresc mături și trebuie să plaseze o minge de volei în cele 3 cercuri plasate la înălțimi diferite din terenul advers pentru a câștiga puncte. Câștigă echipa cu cel mai mare număr de puncte în momentul în care snitch-ul, o minge de tenis într-o șosetă lungă care atârnă de pantalonii scurți ai unui oficial imparțial, îmbrăcat în galben, este prins.

Există două ligi care organizează întreceri, US Quidditch și Major League Quidditch, iar regulile sportului sunt stabilite de Asociația Internațională de Quidditch (IQA).

Worm Charming

Tot englezii au inventat acest sport în care o echipă primește o suprafață de bălegar umed din care trebuie să colecteze cât mai multe râme. Din 1980, în Marea Britanie se organizează un Campionat Mondial de Worm Charming.

Exit mobile version