Pe 27 iunie, la All England Lawn Tennis and Croquet Club, va începe ce de-a 135-a ediție a turneului de tenis de la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului. Pentru jucătorii la pariuri online, aceasta va fi cea mai importantă întrecere sportivă care se va disputa în această perioadă.

Începând cu 1877, această competiție se desfășoară în ultima parte a lunii iunie și prima parte a lunii iulie. Calificările vor începe cu o săptămână mai devreme.

Turneul de tenis de la Wimbledon

Fără sportivi din Rusia și Belarus la ediția din acest an

Ca parte a sancțiunilor impuse de Marea Britanie după invadarea Ucrainei, jucătorii din Rusia și Belarus nu au fost acceptați la ediția din acest an. Vor absenta Daniil Medvedev, Andrey Rublev, Karen Khachanov, Aslan Karatsev, Ilya Ivashka, Arina Sabalenka, Daria Kasatkina, Victoria Azarenka, Veronika Kudermetova, Liudmila Samsonova, Ekaterina Alexandrova, Aliaksandra Sasnovic, Varvara Gracheva, Anastasia Potapova, Anastasia Pavlyuchenkova, Anna Kalinskaya și Kamilla Rakhimova. 

Ca urmare a eliminării acestora din competiție, ATP și WTA au decis să nu acorde puncte la Wimbledon 2022. Acest lucru a stârnit nemulțumire în rândurile sportivilor, Naomi Osaka fiind cea mai vocală. Ea a afirmat că nu este motivată să joace în aceste condiții.

De pe iarba londoneză, în întrecerea masculină vor lipsi elvețianul Roger Federer și germanul Alexander Zverev. Stan Wawrinka nu a solicitat încă un wild-card, deși a revenit în circuit, iar Rafael Nadal acuză dureri la picior după triumful de la Roland Garros.

În turneul feminin nu vor participa ucraineanca Elina Svitolina (însărcinată) și americancele Venus Williams și Leyla Fernandez. Câștigătoarea de la US Open, britanica Emma Răducanu, nu a confirmat prezența după ce s-a accidentat la Nottingham. În ultima clipă, Serena Williams a anunțat că se va înscrie în competiție. Cel mai probabil, ea va solicita un Wild Card organizatorilor.

Novak Djokovic favorit în turneul masculin

Dintre cele 5 întreceri de la seniori, simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin și dublu mixt, competiția băieților cea mai urmărită. La momentul scrierii acestui articol, cotele pentru favoriți, afișate de casa de pariuri online NetBet în oferta de pariuri antepost pentru Wimbledon 2022 sunt următoarele :

  • Novak Djokovic – 1.83
  • Carlos Alcaraz – 10.50
  • Rafael Nadal – 8.50
  • Matteo Berrettini – 7.50
  • Felix Auger-Aliassime – 18.00
  • Stefanos Tsitsipas – 34.00

Nu are cum să ne surprindă statutul de favorit al lui Djokovic în absența lui Federer. Sârbul este în căutarea celui de-al 7-lea trofeu la Wimbledon și al celui de-al 21-lea titlu de Grand Slam din carieră. Dacă ar câștiga aici, el s-ar apropia la doar un titlu de Nadal în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe turnee de Grand Slam câștigate. 

Nadal vine cu moralul celor două turnee de Grand Slam câștigate în acest an. El s-a impus într-o manieră categorică la Roland Garros, dar acuză o accidentare care pune sub semnul întrebării participarea la Wimbledon 2022. Spaniolul va face tot posibilul să profite de absența lui Federer și ușoara ieșire din formă a lui Djokovic pentru a-și adjudeca al treilea trofeu la acest turneu și să se distanțeze de cei doi în topul celor mai multe Grand Slamuri câștigate.

Carlos Alcaraz se anunță liderul noii generații de tenismeni. La 19 ani și o lună, ibericul a câștigat Miami Open și Madrid Open în 2022 și a disputat de două ori sferturi de finală la turnee de Grand Slam (US Open 2021 și Roland Garros 2022). 

Italianul Matteo Berrettini este una dintre revelațiile ultimului an. El a ajuns până în finală la Wimbledon 2021 (a fost învins în 4 seturi de Novak Djokovic) și în semifinalele Australian Open 2022. Berrettini pare să-și fi revenit după operația din această primăvară. După ce a ratat sezonul de zgură, a câștigat pe iarbă la Stuttgart, învingându-l în finală pe britanicul Andy Murray, jucător creditat de bookmakerii NetBet cu cota 34.00 pentru a produce surpriza la Wimbledon 2022.

Simona Halep este a treia favorită la Wimbledon

Campioană pe iarba londoneză în 2019, Halep revine la Wimbledon după ce în 2020 întrecerea a fost anulată, iar în 2021 nu se refăcuse după o accidentare. Deși nu are un sezon 2022 foarte bun (23 de victorii și 10 înfrângeri), sportiva noastră este creditată cu a treia șansă la câștigarea competiției feminine. La momentul actual, în lista favoriților bookmakerilor agenției de pariuri online NetBet, ea este devansată de Iga Swiatek și Cori Gauf:

  • Iga Swiatek – 2.60
  • Cori Gauff – 11.00
  • Simona Halep – 18.00
  • Bianca Andreescu – 26.00
  • Serena Williams – 15.00

Poloneza Iga Swiatek a profitat din plin de retragerea australiencei Ashley Barty și domină autoritar clasamentul WTA. Ea a ajuns lider pe 1 aprilie și, în acest moment, are un număr dublu de puncte față de următoarea clasată, Anett Kontaveit. Swiatek a câștigat pentru a doua oară turneul de la Roland Garros și a bifat a 35-a victorie consecutivă în sezon, depășind un record pe care îl deținea Venus Williams din 2000. Poloneza a mai câștigat în acest an la Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart și Roma și se anunță ca principala favorită la Wimbledon.

Marea speranță a tenisului american, Cori Gauf, pare să fi găsit rețeta succesului. Cele două finale disputate la Roland Garros (a pierdut atât la simplu, cât și la dublu) au propulsat-o pe locul 13 WTA și îi dau moralul necesar pentru a aborda Wimbledonul cu gândul la trofeu.

Japoneza Naomi Osaka părea să-și fi revenit după problemele legate de managementul succesului. Deși putea fi principala contracandidată pentru Swiatek, ea nu și-a confirmat prezența.

Serena Williams nu a mai disputat un meci din primul tur de la Wimbledon 2021. În mod surprinzător, ea a anunțat că va participa la ediția din acest an, semn că nu a renunțat la ideea de a o depăși pe Steffi Graff în topul jucătoarelor cu cele mai multe trofee de Grand Slam.

România este bine reprezentată în întrecerea feminină

În afara Simonei Halep (20 WTA), în primul tur de la Wimbledon 2022 vor juca și Sorana Cârstea (36 WTA), Gabriela Ruse (55 WTA), Irina Begu (44 WTA), Ana Bogdan (110 WTA), Irina Bara (119 WTA) și Mihaela Buzărnescu (127 WTA). Prezența pe tabloul principal le garantează acestora premii de 50.000 de lire sterline.

Alte două românce, Alexandra Cadanțu-Ignatik (148 WTA) și Gabriela Lee (156 WTA)  sunt pe lista de rezervă și vor juca în calificări.