Ușor, dar sigur, ne îndreptăm către cel mai emblematic eveniment de ciclism din lume. Turul Franței 2023 ia startul pe 1 iulie din Bilbao, Spania, și va culmina în capitala Franței, Paris. Trebuie să ne așteptăm la o experiență cu adevărat spectaculoasă. Până la urmă, aceasta este cea de-a 110-a ediție a turului, iar pe fiecare an acesta ne impresionează din ce în ce mai tare. 21 de zile de ciclism ne sunt pregătite de către organizatori. Suntem siguri că vom avea parte atât de peisaje superbe cât și de o competiție ca la carte.

Tu cine consideri că va fi încoronat campion la finalul acestor 3 săptămâni? La casa de pariuri online NetBet poți paria pe favoritul tău din cursă! Cea mai mică cotă este de 2.00, oferită tânărului danez de 26 ani, Jonas Vingegaard, campionul ediției trecute. Va reuși acesta să-și apere titlul? Acest factor rămâne de văzut, și, cu siguranță, Vingegaard și echipa sa vor avea de muncit pentru a atinge această performanță. Între timp, haideți să aruncăm un ochi asupra acestei competiții.

Turul Franței – o scurtă introducere

Să fim sinceri, Turul Franței nu mai are nevoie de nici o introducere. Știai că Turul Franței este cel mai mare eveniment sportiv anual din lume? Dacă nu, acum știi. Dacă ar fi să îl punem în paralel cu alte competiții, gândește-te că Turul Franței este echivalentul Cupei Mondiale de Fotbal, pentru ciclism. Da, atât de important și uriaș este acest eveniment! Nu degeaba cicliști profesioniști din toate colțurile lumii se strâng pentru a se remarca în Turul Franței. Este competiția care scoate tot ce e mai bun din fiecare sportiv. Așadar, era de așteptat ca nici premiile să nu fie mai prejos. Fondul de premii pentru ediția din 2023 este de 2.3 milioane de euro, iar câștigătorul competiției va primi în cont 500.000 de euro. Este un premiu impresionant pentru acest sport, iar 176 de cicliști de la douăzeci și două de echipe se luptă pentru a se încorona drept „Regele Turneului”. Este o onoare greu de atins, iar competiția este pe măsură. Rămâne de văzut ce sportiv are tot ce îi trebuie pentru a atinge această performanță.

Turul Franței 2023

110 ani de ciclism

Ne întoarcem cu un secol în urmă, deoarece prima ediție a competiției a avut loc în anul 1903. A fost o ediție impresionantă, cu 60 de cicliști curajoși acceptând provocarea. Era ceva nemaivăzut în sport la acel moment! Sportivii respectivi ajungeau să pedaleze până la 18 ore pe zi, pentru ca la final să completeze o distanță de 2.300 de kilometri. Impresionant, nu-i așa? Trebuie luat în considerare și faptul că drumurile nu se aflau în cea mai bună condiție. O bună parte din traseu nu era asfaltat, cicliștii trebuind să pedaleze pe pământ kilometri întregi.

Trecând la partea de palmares, Franța se bucură de titlul de cea mai titrată țară, având 36 de curse câștigate. Locul doi este ocupat de Belgia, cu 18 victorii, iar pe locul 3 se află Spania, ce a reușit să acumuleze 12 victorii.  Mutându-ne ușor perspectiva către prezent, trebuie să menționăm victoria spectaculoasă a slovenului Tadej Pogačar din anul 2021. Podiumul a fost completat de danezul Jonas Vingegaard pe locul doi (actualul favorit din 2023). Locul 3 a fost ocupat de ecuadorianul Richard Carapaz. Anul trecut, în 2022, lucrurile s-au schimbat puțin. Vingegaard a făcut schimb cu Pogačar, terminând pe locul 1, în timp ce slovenul s-a clasat pe poziția secundă. Podiumul a fost completat de britanicul Geraint Thomas.

Tot ce trebuie să știi despre Turul Franței 2023

Cea de-a 110-a ediție a Turului Franței va debuta anul acesta în orașul spaniol din Țara Bascilor, Bilbao. Cicliștii vor intra apoi în Franța, traversând regiunile montane masive din țară. Anul trecut, Turul Franței a început tot din afara țării, doar că în Copenhaga. Faptul că a început din propria țară i-a oferit lui Vingegaard un plus de moral. Suntem curioși dacă anul acesta, pornind dintr-o țară cu o climă mult mai ridicată, va reuși să se adapteze la început.

Turul Franței 2023 pune în scenă opt etape de drum plat și opt etape de drum montan. Cicliștii vor petrece și 4 zile prin dealuri. Aceștia vor concura și într-o etapă de contratimp individual. Două zile de odihnă sunt puse la dispoziția participanților.

Așadar, ediția de anul acesta a Turului Franței se va desfășura între 1 și 23 Iulie, și va acoperi 21 de etape. Distanța totală este de 3.328 de kilometri. Spectatorii pot asista la Turul Franței dacă acesta trece prin zonele lor, gratis.

Turul Franței 2023 – bătălia dintre favoriți

Favoritul numărul 1 al ediției de anul acesta a Turului Franței este câștigătorul competiției precedente, Jonas Vingeegard. Victoria sa este creditată cu cota 2.00 la agenția de pariuri online NetBet. Slovenul Tadej Pogacar este favoritul numărul doi, după ce acesta a câștigat edițiile din 2020 și 2021.Mizează pe victoria lui și profită de cota 2.50 stabilită de bookmakeri.

Acești doi cicliști au cele mai mari șanse de câștig. Cotele de câștig ale participanților rămași ajung și de 10 ori mai mari. De exemplu, ciclistul spanilor Enric Mas și australianul Jai Hindley primesc cota 25.00 pentru a infirma calculele hârtiei. Fostul câștigător Il Giro în 2019, campionul olimpic în cursa pe șosea în 2020 și bronzul ediției 2021 al Le Tour de France, ecuadorianul Carapaz, este creditat cu cota 36.00 pentru a-și adăuga acest titlu în palmares.  Iar de aici, cotele încep să crească din ce în ce mai mult. Rămâne de văzut dacă competiția de anul acesta va avea parte de surprize.

Ca fani ai acestui sport, dar și amatori de pariuri sportive, suntem complet încrezători că o să avem parte de un spectacol absolut superb în această ediție a Turului Franței. Totodată, credem că participanții vor da ce este mai bun din ei, oferindu-ne o experiență plină de adrenalină. Urmărește site-ul NetBet Sport și bucură-te de promoțiile pentru Turul Franței!