Printre țările calificate la Europeanul de fotbal din Germania se numără și Austria și Ungaria. Dacă echipa austriacă pare a fi la final de ciclu, naționala ungară este într-o formă deosebită și, cu siguranță, va fi în atenția jucătorilor la pariuri sportive online. Cum au ajuns cele două echipe la Campionatul European din 2024 și ce șanse au ele să reușească performanțe notabile?

Austria și Ungaria la Europeanul de Fotbal 2024

Austria va juca pentru a 4-a oară la EURO

Austria va juca pentru a 4-a oară la un turneu european. Precedentele prezențe s-au înregistrat în 2008, 2016 și 2020. Cea mai bună performanță a fost obținută la ultimul turneu final când, sub conducerea selecționerului Franco Foda, a ajuns în optimi, unde a fost învinsă cu 2-1 de Italia.

Selecționata austriacă a avut o misiune dificilă în preliminariile EURO, având ca adversare directe Belgia și Suedia. Dacă Belgia și-a confirmat statutul de favorită, terminând neînvinsă, Austria a profitat de pasa mai proastă prin care trece Suedia. Celelalte echipe din Grupa F a preliminariilor au fost Azerbaijan și Estonia.

Selecționerul Austriei este germanul Ralf Rangnick, fost antrenor al lui Manchester United. El a construit o selecționată ofensivă, orientată spre recuperarea balonului imediat după ce a fost pierdut. Deși a avut la dispoziție un lot cu o medie de vârstă destul de crescută, el a reușit să perfecționeze sistemul, iar rezultatul a fost de 6 victorii, 1 remiză și o înfrângere în preliminarii. Mai mult, fotbaliștii săi au înregistrat o medie de peste 2 goluri pe meci, terminând cu un golaveraj 17-7.

Rezultate Austria în preliminariile EURO:

  • Austria vs Azerbaijan, 4-1
  • Austria vs Estonia, 2-1
  • Belgia vs Austria, 1-1
  • Austria vs Suedia, 2-0
  • Suedia vs Austria, 1-3
  • Austria vs Belgia, 2-3
  • Azerbaijan vs Austria, 0-1
  • Estonia vs Austria, 0-2

Rangnick a utilizat în aceste preliminarii 43 de fotbaliști. Nucleul echipei l-au constituit Alexander Schlager (Salzburg), M. Wober (Monchengladbach), Stefan Posch (Bologna), D. Alaba (Real Madrid), P. Lienhart (Freiburg), Xaver Schlager (Leipzig), N. Seiwald (Leipzig), Marcel Sabitzer (Dortmund), F. Kainz (Koln), C. Baumgartner (Leipzig), C. Laimer (Bayern Munchen), P. Wimmer (Wolsburg), M. Gregoritsch (Freiburg) și M. Arnautovic (Inter Milano).

Un aport decisiv la calificare l-au avut Gregoritsch și Baumgartner, cei care au înscris de câte 3 ori. Din păcate, Rangnick nu știe dacă David Alaba, cel mai bun fundaș austriac, își va reveni până la turneul final, după ce a fost operat la finalul lui 2023 pentru ruptură de ligament încrucișat la genunchiul stâng.

Grupă dificilă pentru Austria la Europeanul de fotbal

Conform coeficientului UEFA, Austria a fost distribuită în a doua urnă valorică la tragerea la sorți de la Hamburg. Se poate spune că norocul nu a fost de partea austriecilor, ei fiind repartizați în Grupa D, alături de Franța, Olanda și Polonia.

În oferta NetBet cu pariuri EURO 2024, fotbaliștii antrenați de Ralf Rangnick sunt creditați cu cota 9.00 pentru a câștiga grupa și cu cota 2.25 pentru a se califica în faza eliminatorie. Favorite sunt Franța (cota 1.55 pentru a câștiga grupa și cota 1.20 pentru a se califica) și Olanda (cota 3.75 pentru a termina prima și cota 1.65 pentru a merge mai departe).

Programul Austriei la EURO 2024:

  • 17 iunie, ora 22:00 – Austria vs Franța, Dusseldorf Arena
  • 21 iunie, ora 19:00 – Polonia vs Austria, Olympiastadion din Berlin
  • 25 iunie, ora 19:00 – Olanda vs Austria, Olympiastadion din Berlin

Austriecii așteaptă cu încredere Campionatul European de fotbal după ce în amicalele disputate după terminarea calificărilor au înregistrat doar victorii: 2-0 cu Germania și 6-1 cu Turcia, ambele la Viena, și 2-0 cu Slovacia la Bratislava.

Ungaria a terminat neînvinsă preliminariile pentru EURO

Ungaria beneficiază de o generație incredibilă de fotbaliști, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Echipa maghiară va juca pentru a 5-a oară la un turneu european de fotbal. Precedentele participări au fost consemnate în 1964, 1972, 2016 și 2020. Dacă la primele două participări Ungaria a ajuns până în semifinale, în 2016 a ieșit din grupe, performanță pe care nu a reușit-o și la EURO 2020, dintr-o grupă cu Franța, Germania și Portugalia.

Fotbaliștii maghiari, conduși de pe bancă de italianul Marco Rossi, au terminat neînvinși Grupa G din preliminariile pentru Europeanul din Germania. Bilanțul final a fost de 5 victorii, 3 remize și un golaveraj 16-7 în confruntările cu Serbia, Muntenegru, Lituania și Bulgaria.

Rezultate Ungaria în Grupa G din preliminariille de la Europeanul de Fotbal:

  • Ungaria vs Bulgaria, 3-0
  • Muntenegru vs Ungaria, 0-0
  • Ungaria vs Lituania, 2-0
  • Serbia vs Ungaria, 1-2
  • Ungaria vs Serbia, 2-1
  • Lituania vs Ungaria, 1-1
  • Bulgaria vs Ungaria, 2-2
  • Ungaria vs Muntenegru, 3-1

Marco Rossi a folosit mai mulți fotbaliști în aceste preliminarii, dar cei mai utilizați au fost D. Dibusz (Ferencvaros), A. Lang (Omonia), Attila Szalai (Freiburg), W. Orban (Leipzig), M. Kerkez (Bournemouth), L. Nego (Le Havre), A. Nagy (Spezia), D. Szoboszlai (Liverpool), Z. Kalmar (Fehervar), C. Styles (Sunderland), M. Adam (Ulsan HD), B. Varga (Ferencvaros) și R. Sallai (Freiburg). Golgheterii echipei au fost Dominic Szoboszlai și Barnabas Varga cu câte 4 reușite.

Europeanul de fotbal: Grupă accesibilă pentru Ungaria în Germania

Din urna a doua valorică, în urma tragerii la sorți, Ungaria a fost distribuită în Grupa A, alături de țara gazdă, Germania, Elveția și Scoția. Deși nu este o grupă ușoară, Ungaria are suficiente atuuri pentru a accede în optimi.

În condiții normale, gazdele nu ar trebui să întâmpine dificultăți pentru a merge în faza eliminatorie. Germania primește cota 1.40 pentru a câștiga grupa și cota 1.10 pentru a promova. Ungaria este a treia favorită în grupă, cu cota 8.00 pentru a termina prima și cota 2.30 pentru a ajunge în optimi. Elveția este cotată de bookmakeri cu șanse mai mari, dar România a demonstrat în calificări că această echipă este în pierdere de viteză.

Program Ungaria la EURO:

  • 15 iunie, ora 16:00 – Ungaria vs Elveția, Cologne Stadium (Koln)
  • 19 iunie, ora 19:00 – Germania vs Ungaria, Stuttgart Arena
  • 23 iunie, ora 22:00 – Scoția vs Ungaria, Stuttgart Arena.

Ungaria a arătat o formă bună și în meciurile de pregătire disputate în această primăvară. Ea a câștigat cu 1-0 întâlnirea cu Turcia, echipă calificată la EURO, și cu 2-0 meciul cu Kosovo.