În acest nou episod din serialul nostru Drumul către EURO vom pune lupa pe echipele Spaniei și Angliei, două dintre favoritele la câștigarea titlului european. Jucătorii la pariuri online vor sta cu ochii pe cele două echipe pentru a completa biletele de pariuri. Cine va câștiga mai mult? Cei care vor miza pe al 4-lea titlu european pentru Spania sau cei care cred că Anglia va deveni în premieră campioană la Turneul EURO 2024?

Turneul EURO 2024 - Spania și Anglia

Parcurs lejer pentru Spania în preliminarii

Spania a făcut parte din Grupa A din preliminarii, alături de Scoția, Norvegia, Georgia și Cipru. O grupă ușoară pentru fotbaliștii iberici care au câștigat 7 din cele 8 meciuri jucate.  Firesc, ei au terminat pe primul loc, având un golaveraj 25-5.

Fotbaliștii antrenați de Luis de la Fuentes au început cu o victorie la scor cu Norvegia, dar au pierdut în deplasarea din Scoția.  A urmat play-Off-ul Nations League. După ce au trecut de Italia, campioana Europei în exercițiu, fotbaliștii iberici și-au adjudecat trofeul competiției după lovituri de departajare cu Croația. A fost imboldul necesar pentru ca ei să nu mai facă niciun pas greșit în preliminarii.

Rezultate Spania în preliminariile de la Turneul EURO 2024:

  • Spania vs Norvegia, 3-0;
  • Scoția vs Spania, 2-0;
  • Georgia vs Spania, 1-7;
  • Spania vs Cipru, 6-0;
  • Spania vs Scoția, 2-0;
  • Norvegia vs Spania, 0-1;
  • Cipru vs Spania, 1-3;
  • Spania vs Georgia, 3-1.

De la Fuente a folosit un număr mare de jucători în aceste preliminarii, dar baza echipei a fost formată din U. Simon (Athletic Bilbao), Arrizabalaga (Real Madrid), Carvajal (Real Madrid), Laporte (Al Nassr Ryadh), Balde (Barcelona), Gavi (Barcelona), Rodri (Manchester City), Merino (Real Sociedad), Morata (Atletico Madrid), F. Torres (Barcelona), D. Olmo (Leipzig), L. Yamal (Barcelona), Joselu (Real Madrid) și Le Normand (Real Sociedad). Joselu, Feran Torres și Morata sunt golgheterii echipei în preliminarii, fiecare dintre ei reușind să marcheze 4 goluri.

Croația și Italia adversarele Spaniei în Grupa EURO

Zeița Fortuna nu a fost de partea Spaniei când a avut loc tragerea la sorți de la Hamburg. Ea a fost distribuită în Grupa B, alături de Italia și Croația, adversarele din Play-Off-ul Nations League , dar și de Albania, o echipă imprevizibilă.

Parcursul anterior la Campionatele europene îi obligă pe spanioli. În cele 10 prezențe anterioare ei au jucat 4 finale, din care au câștigat 3: în 1964, 2008 și 2012.  La precedenta ediție, naționala iberică s-a oprit în semifinale, fiind eliminată de Italia după lovituri de departajare.

În oferta de pariuri antepost pentru EURO de la NetBet, Spania este creditată cu a 4-a șansă la câștigarea competiției. Ea primește cota 9.00, ca și Portugalia. Calculele bookmakerilor  îi dau pe spanioli ca favoriți la câștigarea Grupei B, cu cota 1.80, dar și la terminarea pe unul dintre primele două locuri care garantează prezența în optimi, cu cota 1.20.

Din păcate pentru selecționerul De la Fuente, acesta nu se va putea baza pe Alejandro Balde și Gavi, doi dintre cei mai constanți fotbaliști în preliminarii. Ambii fotbaliști ai Barcelonei s-au accidentat și nu vor mai juca în acest sezon. Un alt fotbalist catalan pe care selecționerul spaniol miza, Pedri, deși s-a refăcut, nu a ajuns la un nivel fizic care să-i garanteze prezența în lotul pentru EURO. O altă problemă o reprezintă atacul echipei. Deși au reușit câte 4 goluri în preliminarii, Morata, F. Torres și Joselu nu par tocmai în formă. Mai mult, ultimii 2 prind puține minute la Barcelona și, respectiv, Real Madrid.

Program Spania în Grupa B de la EURO:

  • 15 iunie, ora 19:00, Spania vs Croația, Olympiastadion Berlin;
  • 20 iunie, ora 22.00, Spania vs Italia, Arena AufSchalke din Gelsenkirchen;
  • 24 iunie, ora 22:00, Albania vs Spania, Dusseldorf Arena.

 

Anglia s-a calificat fără înfrângere la Turneul EURO 2024

Echipa Angliei va participa la al 11-lea Turneu Final European de Fotbal. Fotbaliștii antrenați de Gareth Southgate  vin în Germania cu gând de revanșă după ce la ediția precedentă au pierdut finala cu Italia. Locul al 2-lea obținut acum 3 ani este cea mai bună performanță a echipei la un European de fotbal.  Anglia a mai jucat în semifinale la edițiile din 1968 și 1996.