Cea mai mare competiție intercluburi din lume este și cea mai bogată. UEFA a dat publicității fondul de premii total și defalcat, iar în noul sezon fiecare club ajuns în grupe va încasa minim 12,7 milioane de euro de la forul continental. Banii provin din drepturi de televizare, sponsori ai competiției și alte activități de marketing. Fondul de premii fix ajunge la 761,9 milioane de euro, dar există și un adițional fond de premii estimat la 507 milioane euro, distribuit în funcție de țara de proveniență a fiecărui club, dar și de piața TV a țării respective.

Distribuția sumelor fixe, în valoare de 761.900.000 euro

  • Premiu asigurat pentru fiecare club din grupe: 12,milioane
  • Bonus de performanță pentru o victorie în grupe: 1,5 milioane
  • Bonus de performanță pentru un egal în grupe: 0,5 milioane*
  • Calificare în optimi: milioane
  • Calificare în sferturi: 6,milioane
  • Calificare în semifinale: 7,5 milioane
  • Locul 2: 11 milioane
  • Câștigarea trofeului: 15,5 milioane.

* sumele rămase datorită egalurilor vor fi redistribuite în funcție de victoriile obținute în grupe de fiecare club.

Din sumele fixe, un club poate câștiga maxim 57,2 milioane de euro. Totuși, această sumă ar putea fi chiar mai mare, dacă trofeul ar fi cucerit de un club venit din playoff, deoarece runda eliminatorie în care a căzut și Steaua a adus noi beneficii: 2 milioane de euro pentru calificate, câte 3 milioane pentru fiecare club eliminat și trimis în Europa League. Pe scurt, cele mai mari șanse la un asemenea jackpot le are Mancehster City, dar pentru a bifa suma maximă echipa lui Guardiola ar trebui să aibă 6 victorii din 6 meciuri în grupe și, evident, să devină ulterior campioană.

info-champions-league

Distribuția fondului din cota de piață – estimativ 507.000.000 euro

Peste jumătate de milard de euro se vor distribui în funcție de valoarea proporțională a fiecărei piețe TV, reprezentată de cluburile care participă în Liga Campionilor. Banii vor fi divizați între cluburile federației pe care o reprezintă. De exemplu, banii produși de echipele engleze vor fi împărțiri la patru.

Ceva „mărunțiș” pentru toate echipele Europei

În acest an, 5% din banii strânși de Champions League vor fi distribuiți federațiilor naționale și campionatelor reprezentate în competiție la orice nivel. Veste bună și nu prea pentru România, deoarce totuși, mare parte din banii acordați federațiilor (80%) se vor duce spre țările care au măcar un club în grupe. Dacă Astra sau Steaua ajungeau acolo, și FRF era „la masa bogaților”. Așa, cel mult câteva zeci de mii de euro vor ajunge în bugetul forului intern.

În aceste calcule nu sunt luate în considerare veniturile cluburilor din vânzarea biletelor, a produselor personalizate și așa mai departe.