Deși nu este locul de origine al fotbalului, Brazilia este numită și „O Pais do Futebol”, adică „Țara Fotbalului”. Renumiți pentru pasiunea cu care trăiesc, brazilienii au adoptat fotbalul și l-au transformat în stil de viață. Cel mai iubit sport din lume și principala sursă de selecții pentru biletele de pariuri online, fotbalul este practicat de milioane de brazilieni și alintat „Joga Bonito” (jocul frumos). 

CM 2022 - Brazilia

Fotbalul este sport național în Brazilia

Pasiunea pentru fotbal începe pe plajele însorite și devine profesie în nenumăratele competiții organizate de fiecare stat în parte, dar și în competiția federală la care participă doar cele mai mari cluburi printre care Flamengo, Atletico Mineiro, Palmeiras, Fluminense, Santos.

Astfel, în fotbalul mondial au apărut superstaruri ca Pele (Edson Arantes do Nascimento), Ronaldo (Ronaldo Luis Nazario da Lima), Ronaldinho (Ronaldo de Assis Moreira), Zico (Arthur Antunes Coimbra), Garrincha (Manuel Francisco dos Santos), Socrates (Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira) sau Neymar (Neymar da Silva Santos Júnior), jucători care au transformat fotbalul în artă și l-au popularizat pe întreg globul.

Totuși, nicio pasiune nu este la fel de puternică cum este dragostea pentru echipa națională. Sentimentele disipate spre cele 776 de cluburi profesioniste de fotbal, la care activează peste 10.000 de fotbaliști profesioniști, se reunesc într-o mare de iubire. Se spune că Anglia a inventat fotbalul, dar Brazilia l-a perfecționat. Acest aspect este și consecința faptului că echipa de fotbal a Braziliei unește țara și generează un sentiment de mândrie și sărbătoare. Fotbalul brazilian a oferit fanilor săi multe motive de mândrie, dar și motive de tragedie națională.

Brazilia este singura țară care a participat la toate edițiile Cupei Mondiale

Campionatul Mondial de Fotbal este una dintre cele mai așteptate competiții sportive. El se desfășoară la fiecare 4 ani și reunește la start echipe de pe toate continentele. În acest an, în Qatar, se va disputa cea de-a 22 ediție a întrecerii. Va fi prima Cupă Mondială organizată într-o țară preponderent musulmană, prima care se va disputa în perioada noiembrie – decembrie și ultima la care vor participa 32 de echipe.

Brazilia a participat la toate turneele finale ale Campionatului Mondial de Fotbal. „Selecao” are un bilanț impunător: 73 de victorii din 109 meciuri, doar 18 înfrângeri, 229  goluri marcate și 105 primite. Adversarul tradițional al brazilienilor este Argentina, dar la Cupa Mondială s-au întâlnit doar de 4 ori (2 victorii Brazilia, 1 victorie Argentina și o remiză). Suedia este echipa cu care Brazilia s-a  confruntat de cele mai multe ori la CM (de 7 ori). Interesant este că ambele echipe au echipamentul tradițional cu tricouri galbene și șorturi albastre. Brazilia la CM 2022 este în grupa cu Serbia, Elveția și Camerun. 

Brazilienii au cea mai titrată națională la Cupa Mondială

Naționala de fotbal a Braziliei, Seleção Brasileira de Futebol, este echipa care deține cele mai multe titluri de campioană a lumii. Brazilienii s-au impus în 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. Ei au mai jucat alte două finale, în 1950 și 1998. Selecao este urmată în topul câștigătoarelor de Germania, cu 4 trofee din 8 finale, și Italia, cu 4 trofee din 6 finale.

La cele două ediții desfășurate pe propriul teren, Brazilia a suferit cele mai dramatice infrângeri. Prima a fost în finala din 1950, pe Maracana, când, în fața a peste 199.954 de spectatori, Selecao a pierdut trofeul în fața Uruguay-ului (1-2, după ce a condus cu 1-0). Cealaltă tragedie s-a întâmplat în semifinala cu Germania din 2014. Mare favorită a întrecerii, trupa auriverde a fost călcată în picioare de Mannschaft. Scorul final a fost 7-1 pentru europeni, după ce la pauză aceștia aveau deja un avantaj de 5 goluri. Doar finala Copa America 2021, când, tot pe Maracana, Argentina s-a impus cu 1-0, ar mai putea intra în topul celor mai grele înfrângeri pentru naționala „cariocas”.

Primul titlu mondial pentru Brazilia a venit în 1958. Atunci, selecționerul Vicente Feola a introdus un cod de conduită strict și, în același timp, extravagant. Acesta conținea 40 de lucruri pe care fotbaliștii brazilieni nu aveau voie să le facă în timpul competiției. Printre altele fotbaliștii cariocas nu aveau voie să poarte pălării sau umbrele, să discute cu presa fără permisiune sau să fumeze în timp ce purtau ținuta oficială.

Ce recorduri mai deține Brazilia la Cupa Mondială

  • Brazilia este una din cele două țări care au reșit să-și apere trofeul. Prima a fost Italia în 1938, iar brazilienii au reușit acest lucru în 1962.
  • Brazilia a jucat 3 finale consecutive între 1994 și 2002. Această performanță a mai fost reușită de Germania între 1982 și 1990.
  • Brazilia a fost prima echipă care a obținut 3 trofee de campioni mondiali și a primit dreptul de a păstra Trofeul Jules Rimet. Din păcate, acesta a dispărut în 1983 și nu a mai fost recuperat.
  • Cea mai consistentă victorie a Braziliei a fost cea din meciul cu Suedia de la CM 1950. Trupa antrenată de Vicente Feola s-a impus cu 7-1. 
  • Pele este singurul campion mondial la 17 ani (1950).
  • Cafu este jucătorul cu cele mai multe meciuri la Cupa Mondială – 20 de meciuri între 1994 și 2002. El a câștigat de două ori Cupa Mondială.

Brazilia la CM 2022, care se va desfășura în acest an în Qatar, între 21 noiembrie și 18 decembrie, este marea favorită. Verifică pe site oferta de pariuri NetBet pentru Cupa Mondială!