olimpiada---kendra-harrison-record---credit-PA-Iconsport-28141116

Viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice începe în câteva zile în Brazilia. În așteptarea numeroaselor competiții, haideți să vedem câteva numere și statistici impresionante pe care ni le oferă Rio în acest an.

 

La Olimpiadă vor participa aproximativ 10.500 de sportivi. Pentru a-i transporta la destinație pe cale aeriană, ar fi necesare 21 de avioane Jumbo Jet (sau Boeing 747).

În jur de 140.000 de oameni sunt necesari pentru a organiza jocurile din august. Dintre ei, doar 90.000 vor fi salariați. Restul sunt voluntari.

La Olimpiadă se vor servi peste 11 milioane de prânzuri și sunt așteptați peste 34.000 de turiști din afara țării. În plus, în timpul jocurilor, vor participa 315 cai în competiții și vor fi folosite nu mai puțin de 25.000 de mingi de tenis.

Prețurile la hoteluri au crescut de la o medie de 67£/noapte la 196£/noapte. Mai sunt disponibile sub 14% din numărul total de camere hoteliere din oraș.

Michael Phelps a câștigat 18 medalii de aur în trei ediții trecute ale jocurilor. Numărul este cu 7 mai mare decât medaliile de aur combinate ale tuturor sportivilor brazilieni care au participat la aceleași olimpiade ca și Phelps.

Organizatorii vor trebui să înlăture 32 de tone de pește mort din laguna în care se vor desfășura competițiile de canotaj.

Sunt două sporturi care revin în grila jocurilor olimpice în acest an: rugby-ul după 92 de ani de absență și golful după 112 ani.

Odată cu găzduirea jocurilor în Brazilia, Africa rămâne singurul continent care nu a organizat vreodată o Olimpiadă.

Pe parcursul evenimentului sportiv se vor acorda 306 medalii de aur în 42 de sporturi.

Mascota este o creatură galben-albastră, similară unei maimuțe sau pisici, reprezentând viața sălbatică din Brazilia.

În pregătirea Olimpiadei, la Rio se construiesc 65 de kilometri noi de drumuri, se plantează 15.000 de copaci și se pavează peste 350 de kilometri pătrați de trotuar.

Cheltuielile totale cu Jocurile Olimpice vor însuma 37,6 miliarde de reali brazilieni, adică 10,24 miliarde euro. Din acești bani, 24,1 miliarde de reali (6,56 miliarde de euro) se vor cheltui cu infrastructura orașului, 6,5 miliarde de reali billion (1,77 miliarde de euro) pentru dezvoltarea facilităților sportive și 7 miliarde de reali (1,91 miliarde de uro) pentru operarea și organizarea evenimentului.

85.000 de soldați și polițiști vor fi în misiune – cea mai mare forță de securitate din istoria evenimentelor braziliene și de două ori mai multă securitate decât a fost la Londra în 2012.

Sudanul de Sud și Kosovo vor fi reprezentate pentru prima dată la Olimpiadă.

Pentru prima dată în istorie, refugiații care și-au părăsit țara vor putea participa. Echipa Refugiaților Olimpici va fi tratată ca oricare altă echipă de la Olimpiadă. Vor fi selectați cel mult 10 atleți din 43 de participanți, aceștia urmând să participe sub simbolul cercurilor olimpice în loc de un steag național.

În 1936, în timpul aceleiași olimpiade, doi japonezi aflați la egalitate în proba de sărituri cu prăjina au refuzat să își dispute barajul pentru locurile 2 și 3. În schimb, au tăiat medaliile avute în două și au sudat jumătățile între ele, astfel că fiecare avea o medalie pe jumătate de argint, pe jumătate de bronz.

Ian Millar, un canadian în vârstă de 69 de ani, speră să participe pentru a 11-a oară la Olimpiadă, în proba de sărituri cu calul.

Practic toate țările din lume își susțin atleții din fonduri publice – nu este și cazul Statelor Unite ale Americii. SUA se bazează doar pe fonduri private în finanțarea echipei olimpice și paralimpice.