echipa-steaua-2006

În așteptarea partidei decisive cu Villarreal de joi, NetBet te provoacă să îți amintești de cele mai mari și cele mai clare victorii obținute de Steaua în grupele sau în fazele eliminatorii ale competițiilor continentale.

Sparta Praga – Steaua 1-5, 1988-1989, Cupa Campionilor Europeni, Turul 1

A fost cea mai clară victorie în deplasare reușită de Steaua în Cupa/Liga Campionilor, în toate timpurile. Cehii nici nu au știut ce i-a lovit. Mai mult, Sparta a deschis scorul și a avut 1-0 cu 23.000 de fani în tribună. Apoi Steaua și-a intrat în ritm și, fără emoții, a început bombardamentul înscriind prin Lăcătuș de două ori, Hagi de două ori și Tudorel Stoica o dată.

În acel sezon, Steaua avea să ajungă din nou în marea finală, dar a pierdut cu AC Milan în ultima rundă, într-un categoric 0-4.

Hajduk Split – Steaua 1-4, 1994-1995, Liga Campionilor, Grupa C

Croația a fost martora unei noi seri magice a roș-albaștrilor. În grupele nou-formatei competiții Liga Campionilor, campioana României a dat de pământ cu Hajdukul talentatului Aljoša Asanović. Pe teren nu a mai fost Hagi, dar cu tânărul Adrian Ilie în echipă, Steaua avea trei goluri avans la pauză. Dacă în atac lucrurile au mers perfect, siguranța defensivă a fost oferită de regretatul Daniel Prodan. Până la urmă, s-a terminat 1-4, golurile românilor fiind semnate de Ilie (dublă), Lăcătuș și Costel Gâlcă.

Steaua a terminat pe locul 3 în grupă cu 5 puncte, fiind devansată de Benfica (9p) și Hajduk (6p). Ultimul loc a fost ocupat de Anderlecht (4p).

Heerenveen – Steaua 1-3, 2005-2006, Europa League, 16-imi de finală

După o grupă câștigată în toamna Cupei UEFA, Steaua pregătită de Cosmin Olăroiu s-a trezit în Olanda condusă cu 1-0 de Heerenveen încă din minutul 24 și nimeni nu îndrăznea să se gândească la o campanie de succes în primăvară. Treziți la realitate de căpitanul Mirel Rădoi, roș-albaștrii au revenit rapid în joc, egalând prin Nicolae Dică în minutul 29. Apoi, pe final de meci, prin „turnul de control” Dorin Goian și prin inimosul Sorin Paraschiv Steaua a lovit de două ori și a tranșat meciul, calificarea devenind o formalitate.

Betis – Steaua 0-3, 2005-2006, Europa League, 8-imi de finală

După episodul Heerenveen, în calea Stelei a ieșit Betis Sevilla. În tur, la București, un 0-0 nu dădea mari speranțe românilor, dar returul avea să șocheze o Europă întreagă. Prima repriză a rămas tensionată și fără goluri. După pauză, Bănel Nicoliță a scăpat pe contraatac singur cu portarul și a fructificat una din cele mai mari ocazii pe care le-a avut în cariera sa. Spaniolii au cedat nervos, Joachim a fost eliminat pentru că a sărit la bătaie, Victoraș Iacob a pecetluit calificarea cu un gol în minutul 78 iar Bănel a reușit dubla în minutul 82.

Steaua a eliminat apoi Rapidul în sferturi și a pierdut cu Middlesborough în semifinalele competiției.

Dinamo Kiev – Steaua 1-4, 2006-2007, Liga Campionilor, Grupa E

Cel mai mare succes al Stelei în actualul format de Champions League s-a petrecut cu zece ani în urmă, când roș-albaștrii au șters pe jos, la Kiev, cu Dinamo. A fost ultima mare reprezentație a generației lui Mirel Rădoi. Și ce reprezentație! La pauză era 3-1 pentru Steaua. Sorin Ghionea, Nicolae Dică și Vali Badea marcaseră în poarta nefericitului Shovkovskiy, Rebrov ripostase cu un gol pentru ucraineni, iar în a doua repriză același Dică a stabilit scorul final pe contraatac. O cursă de 40 de metri, un lob peste portar și un moment care va rămâne în istoria transmisiilor românești datorită celebrei exclamații „Du-te, Dică! Du-te” a lui Costi Mocanu.

 

Alte victorii în deplasare ale Stelei, în fazele principale ale cupelor europene:

Kuusysi – Steaua 0-1, 1985-1986, Cupa Campionilor Europeni, Sferturi de finală

Omonia – Steaua, 0-2, 1987-1988, Cupa Campionilor Europeni, Turul 2

Spartak Moscova – Steaua 1-2, 1988-1989, Cupa Campionilor Europeni. Turul 2

Fram Reykjavik – Steaua 0-1, 1989-1990, Cupa Campionilor Europeni, Turul 1

Dinamo Zagreb – Steaua 2-3, 1993-1994, Cupa Campionilor Europeni, Turul 1

Glasgow Rangers – Steaua 0-1, 1995-1996, Liga Campionilor, Grupa C

 

Notă: Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, câștigată de Steaua la 11 metri împotriva Barcelonei, nu a fost inclusă în acest articol deoarece a fost considerat un meci pe teren neutru, iar rezultatul după 90 de minute a fost egal, 0-0. Altfel, evident, acela este cel mai important moment din istoria Stelei până în prezent.

 

Pentru noi articole, ponturi și alte informații din lumea pariurilor, urmărește-ne pe Twitter, dă-ne Like pe Facebook și pe Instagram.