09-01-2017-roger-federer-bpi-icon-sport-1-990x625

Odată cu luna ianuarie debutează un nou sezon în circuitul de tenis. Sir Andy Murray a avut o a doua parte de 2016 genială, dar va reuși să își mențină forma și în 2017?

Cu Australian Open gata să înceapă, facem o listă cu lucruri pe care să le urmărim în următoarele săptămâni.

Djokovic vs. Murray – un nou capitol

Novak Djokovic a dominat prima parte a lui 2016, dar Sir Andy Murray a preluat controlul în ATP din vară. Ce ne așteaptă? Perechea deja a disputat patru finale Australian Open, iar Djokovic a câștigat de fiecare dată. Va putea Murray să își treacă în palmares și un mult dorit și vânat trofeu la Melbourne?

Întoarcerea lui Roger Federer

Cvatruplul campion Australian Open a lipsit din circuit în ultimele cinci luni din cauza unor probleme medical, dar când s-a întors pe teren, a făcut-o în stil mare. Pregătirile sale s-au reluat de la MasterCard Hopman Cup, cu stagii de antrenament în Dubai și în Perth. Întreaga lume a tenisului așteaptă cu nerăbdare să îl vadă din nou în acțiune.

Întoarcerea Serenei Williams

Sunt patru luni de când Serena a luat o pauză prelungită. În 2017, a jucat la Auckland, dar fără mare succes, fiind eliminată în turul al doilea de anonima Madison Brengle. Serena, deja considerată de mulți drept cea mai mare jucătoare din toate timpurile, are în acest an un singur obiectiv: câștigarea unui nou Grand Slam, pentru a ajunge la 23 de titluri și a bate recordul de 22 deținut la egalitate cu Steffi Graf.

Melbourne, Nemesisul Simonei Halep

halep

Aflată pe locul 4 WTA, Simona va fi printre capii de serie ai turneului, dar la Melbourne niciodată nu a reușit să treacă de sferturile de finală. Clima, fusul orar, accidentările sau întâlnirea unor adversare de top în primele faze au ținut-o departe de semifinale. Pentru o adaptare cât mai bună, deja are săptămâni întregi de când se pregătește în Australia, cu o scurtă pauză pricinuită de participarea la WTA Shenzhen în China, unde însă a dezamăgit, câștigând în primul tur cu Jelena Jankovic doar pentru a fi apoi eliminată de Katerina Siniakova. Simona are un avantaj în antrenorul ei, australianul Darren Cahill, care ar trebui să știe la perfecție cum se abordează un turneu la el acasă.

Formarea tabloului principal

Nu sunt multe panouri principale atât de anticipate ca acesta din 2017. Extragerea va fi pe 13 ianuarie. De ani de zile, cei patru mari jucători au fost feriți de confruntări cel puțin până în semifinale, dar asta se va schimba în acest an. Rafa Nadal va fi probabil cap de serie numărul 9, în timp ce Federer va fi 16, însemnând că s-ar putea întâlni într-un meci din primele runde. La fel este și la feminin, unde Kerber, Serena sau Simona Halep s-ar putea întâlni devreme cu Kuznetsova, Konta, Azarenka, Wozniacki sau favoritele publicului australian, Sam Stosur și Daria Gavrilova.