Că România nu va juca la Mondialul din Rusia nu mai este o știre. Deja ne putem gândi la eterna întrebare: tu cu cine ții anul acesta?

Unii vor spune Germania, alții Franța, mulți vor fi brazilieni de mici sau argentinieni pur-sânge. Totuși, dacă nu ești o enciclopedie fotbalistică pe picioare sau dacă nu ești chiar la curent cu situația în preliminarii, uite un top al naționalelor de tradiție care sunt în mare pericol să nu se califice la viitoarea ediție a Mondialului din 2018. Măcar ca să nu te faci de râs la o discuție amicală cu prietenii, pe vreo terasă de vară.

Olanda

De-a lungul timpului, foarte mulți români au dezvoltat o adevărată pasiune pentru „Portocala Mecanică”. Motivele putem doar să le bănuim, dar este destul de clar că, prin cele trei finale de World Cup pierdute de Olanda, românii au regăsit ceva din Miorița sau poate din meșterul Manole. Altfel, jocul tăios, rapid, plăcut ochiului, a creat simpatizanți ca peste tot în lume.

Numai că Olanda pare că a început să copieze „școala de fotbal” românească, pentru că din 2014 a intrat în vrie și nu mai reușește să arate că știe fotbal. După ratarea calificării la Euro 2016, acum este pe cale să rateze și calificarea la World Cup 2018. Într-o grupă condusă de Suedia și de Franța (fiecare cu câte 13 puncte), Olanda are 10 și este la unul singur în fața modestei Bulgaria. Olandezii au jucat până acum cu Suedia în deplasare (1-1), cu Franța acasă (0-1) și cu Bulgaria tot în deplasare (0-2), deci au abia un punct făcut în faza tur cu rivalele directe. Următorul meci va fi crucial, pe Stade de France din Paris, în 31 august. Dar la drept vorbind, șansele nu prea sunt de partea batavilor.

Argentina

Nu spunem că Argentina va rata Mondialul, dar există o șansă reală ca acest lucru să se întâmple. Așa că poate nu vrei să te arunci înainte și să spui că ții cu naționala lui Messi încă de pe vremea lui Maradona.

Ultimii ani au fost un tumult continuu. Fanii așteaptă un nou trofeu și echipa nu reușește să livreze, nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor, deși talent ar avea cu carul. Din multe motive, campania de calificare la World Cup a fost una foarte oscilantă, iar în acest moment Argentina se găsește în meleul de reprezentative care ar putea să prindă un tichet direct, ar putea să ajungă în baraj sau chiar să rămână pe afară.

„Pumele” mai au de disputat patru partide. Două accesibile pe teren propriu cu slab-cotatele Venezuela și Peru, dar greutățile vor fi în deplasare, în Uruguay și Ecuador, două contracandidate directe în acest moment.

Țara Galilor

Anul trecut, la Euro, era tare la modă să ții cu Islanda sau cu Țara Galilor, dar în Rusia doar prima are șanse reale să se califice. În prezent, naționala lui Gareth Bale este a treia în grupa de calificare D-Europa, la 4 puncte de Serbia și Irlanda.

Mai există posibilități ca galezii să se califice, dar nu este cazul să te bazezi pe ei într-un clasament al celor care ar putea produce surpriza.

Paraguay

Nu că ar avea mulți fani prin România sau în Europa, dar fosta campioană a Americii de Sud are șanse doar teoretice să mai ajungă la World Cup 2018. Perioada de reconstrucție se prelungește, în ciuda faptului că Paraguay are un nucleu de jucători căliți la mari cluburi europene.

Camerun

Primul stat african care să ajungă în faza eliminatorie a unui Mondial, Camerun este într-o situație foarte delicată în calificări, unde mai are la dispoziție 4 meciuri pentru a recupera un deficit de 4 puncte și a trece în fața Nigeriei în grupa de calificare B. „Leii neîmblânziți” au 7 prezențe până acum la un turneu final, cele mai multe într-un top al țărilor Africii.

În situații similare sau chiar mai grele se găsesc state precum Ghana (revelația ediției 2010), Senegal sau Africa de Sud.

 

Acesta a fost topul nostru de azi. Dacă ți-a plăcut, dă-ne un share pe Facebook.