După mai bine de două ore chinuitoare pe zgura de la Roland Garros, în 24 mai 2016, Victoria Azarenka se dădea bătută într-un meci cu mult mai slab-cotata Karin Knapp. Genunchiul drept al Vikăi pocnise și o trăda din nou într-un lung șir de abandonuri și accidentări care îi marcaseră ultimii doi ani în tenis. Singura jucătoare care reușise să o bată pe temuta Serena Williams în patru finale era la o răscruce de drumuri. Dacă viața profesională părea că se încheie la numai 26 de ani, cea personală abia începuse, pentru că, tot pe atunci, fostul lider WTA aflase că va deveni mămică în preajma Crăciunului.

Retrasă oficial din turnee în iunie, Azarenka a fost ușor-ușor uitată de lumea tenisului și doar conturile ei de social media mai aduceau aminte de fosta dublă-campioană de la Australian Open. Pe Instagram, pozele ei de antrenamente s-au intersectat tot mai des cu Leo, juniorul născut în decembrie, iar lumea și-a amintit din nou de ea. Moment în care Vika a spus că se va întoarce în tenis, că mai are multe de spus – și mai ales de câștigat. Iar oamenii și-au amintit repede de altă mare campioană care a reușit poate cea mai impresionantă revenire din istorie: Kim Clijters.

Va redeveni lider mondial?

Primăvara a trecut fulgerător, Vika alternând sesiunile istovitoare de antrenament cu momentele unice pe care numai un părinte le trăiește. Iar lunile de antrenament s-au concretizat cu întoarcerea ei în competiții. Se va întâmpla în această săptămână, la WTA Mallorca (18-25 iunie 2017).

„S-a schimbat câte ceva în viața mea, dar mentalitatea, concentrarea și dorința de a da totul pe terenul de tenis sunt tot acolo, nu le-am pierdut. Acum începe o nouă parte a carierei mele”, a spus Azarenka într-o conferință de presă înaintea turneului.

Revenirea ei a fost salutată de toți fanii tenisului, mai ales că se produce într-o perioadă în care sportul alb își caută o nouă generație de valori, cu multe promisiuni printre care și românca Simona Halep, dar fără certitudini și continuitate. Tenisul este în tranziție, o perioadă în care legendarele surori Williams sunt pe final de carieră – cine știe dacă Serena se va întoarce în circuitul profesionist la anul – iar Maria Sharapova a căzut în dizgrație din cauza problemelor cu dopingul. De aceea, Azarenka întoarsă pe teren are potențial să fie povestea anului în tenisul feminin.

***Urmărește WTA Mallorca în direct, pe NetBet TV***