Când vine vorba de rețeta unei rivalități de primă clasă, cea dintre Manchester United și Liverpool întrunește toate ingredientele.

Istorie & palmares

Prima întâlnire dintre cele două a avut loc în secolul 19, în anul 1894, și a ajuns să fie considerat cel mai faimos derby englezesc, revendincându-și un loc în istorie alături de confruntări ca El Clasico (Real Madrid vs. Barcelona), Old Firm Derby (Rangers vs. Celtic), Derby della Madonnina (Inter vs. AC Milan) sau Superclasico derby (Boca Juniors vs. River Plate).

Fiecare se laudă cu un palmares de invidiat și își contestă supremația în felul ei aparte: ”Diavolii roșii” se declară câștigători fără drept de apel cu 20 de titluri de campionat contra celor 18 ale lui Liverpool, în timp ce ”cormoranii” se umflă în pene cu 6 Cupe Europene la doar 3 ale lui United.

Liverpool pe val, Manchester United în cădere liberă

În noul sezon 19/20, Manchester United trece prin vremuri de criză după o cădere, oarecum constantă în ultimii ani sub Mourinho, iar acum Solskjær, însă înainte de a vorbi despre asta, trebuie să punctăm un mare avantaj pe care îl are United.

Așa cum băieții lui Klopp intră pe Anfield fără frică și cu încrederea că orice e posibil, chiar și o remontadă după un 0 – 3 cu Barcelona, așa United știe că sub luminile de pe Old Trafford, în seara unui derby cu o tradiție incontestabilă și cu susținerea fanilor, orice va fi posibil. Până la urmă, nu degeaba stadionul este supranumit ”Teatrul Viselor”.

Forma Echipelor

Liverpool

”Cormoranii” stau țanțoși în vârful clasamentului la 8 puncte de rivala de oraș și 15 puncte de inamica în discuție și vor să-și prelungească seria de meciuri câștigate consecutiv la 18 cu o victorie nemaivăzută din 2014 pe Old Trafford. Pentru a avea o perspectiva mai clară a timpului trecut, trebuie menționat că ultimele 3 puncte obținute au venit cu ajutorul unei duble a lui Gerrard și un gol al lui Suarez.

Manchester United

În același timp, diavolii roșii trec și ei printr-o serie consecutivă, însă la ei vorbim de eșecuri, accidentări și suferințe. Ocupă locul 12 în Premier League, la doar 2 puncte de zona celor 3 echipe retrogradabile. Din păcate pentru United, achiziționarea lui Maguire, cel mai scump fundaș din istorie, cu 80 milioane de lire, nu le-a rezolvat nici pe departe problemele.

Accidentări

Manchester United

Wan-Bissaka și Martial incerți, Pogba, Shaw, Jones, Bailly, Fosu Mensah absenți, la care adăugăm numele celui care ar fi putut sa fie ușor Omul Meciului pentru cei de la United în derby: David De Gea. Spaniolul s-a accidentat în meciul contra Suediei din calificările pentru Euro 2020.

Liverpool

În colțul opus, Liverpool pare ca nu va primi încă forțe noi prin revenirea lui Alisson și refacerea acelui prim XI deja consolidat la cârma lui Klopp. Pe lângă brazilian, ei se mai confruntă cu o incertitudine, care s-au putea dovedi vitală, prezența lui Salah pe teren. Egipteanul s-a accidentat în ultimul său meci și s-a antrenat separat de echipă întreaga săptămână.

Statistici, Ponturi și Cote

Klopp nu a învins-o niciodată pe Man Utd pe Old Trafford, iar Liverpool nu a câștigat în ultimele 5 vizite pe acest stadion.

  • Manchester United câștigă – COTA 4.75
  • 1 sau X – COTA 2.15

Liverpool a condus la pauză și la final în 10 din ultimele 11 partide disputate în Premier League.

  • Pauză/Final: 2/2 – COTA 2.50

În ultimele 5 meciuri ale lui Manchester United s-au înscris sub 2.5 goluri.

  • Total goluri: Sub 2.5 – COTA 2.05

Liverpool a înscris cel puțin 2 goluri în 16 din ultimele 17 meciuri.

2 din ultimele 5 întâlniri directe între cele două s-au încheiat cu 0 – 0.

  • Scor exact: 0 – 0 – COTA 10

*cotele pot fluctua