Există multe filme despre jocurile de noroc, chiar prea multe pentru a le enumera într-o singură listă. Desigur, capodopere cinematografice precum Casino, The Cincinnati Kid sau seria Ocean’s se poziționează în topul preferințelor celor care iubesc acest gen, dar această listă nu este despre ele. Următoarele filme acoperă o gamă largă de subiecte legate de jocurile de noroc, de la cazinouri tradiționale, la jocuri de cazino online, pariuri și tertipuri. Fie că sunt filme inspirate din fapte reale sau ficțiune în stare pură, aceste filme sunt de văzut!

Stuey (2003)

Poate fi considerat unul dintre cele mai bune filme biografice despre un jucător de noroc, Stu Ungar sau Stuey, cum a fost poreclit. Interpretat de Michael Imperioli, Stuey este un „high roller” renumit pentru a fi singurul jucător de poker care a câștigat vreodată trei turnee WSOP Main Event, iar filmul lui A.W. Vidmer nu este un thriller cu cifre octanice mari, dar un flashback care arată distrugerea unui om, care la un moment dat a avut totul. Filmul descrie întreaga viață a jucătorului, de la început până la sfârșit, prezentând valori hedoniste și momente de slăbiciune teribile. În final, povestea ascensiunii meteorice a lui Stu în elita lumii jocurilor de noroc și a declinului său dramatic este la fel de copleșitoare, pe cât captivantă.

The Cooler (2003)

William H. Macy joacă rolul unui personaj neobișnuit în acest film în regia lui Wayne Kramer. Macy este un cooler, cum indică și titlul, un om atât de ghinionist încât cazinourile îl folosesc pentru a alunga norocul clienților. Negreșit, când ghinionistul intră în scenă, norocul jucătorilor dispare și profitul cazinoului este în siguranță. Totuși, când norocul său se schimbă, se regăsește a fi amuleta norocoasă a oricărui jucător din Las Vegas, spre disperarea cazinourilor care îl au ca angajat. O premisă distractivă, susținută de o interpretare superbă și o înțelegere excelentă a superstițiilor din lumea cazinourilor și a conceptului de noroc.

21 (2008)

Bazat pe o poveste adevărată impresionantă, 21 este un clasic modern al genului de filme despre cazinouri și jocuri de noroc. Acțiunea se desfășoară în era în care jocurile de noroc online au început să se facă remarcate, iar acest film este povestea unui profesor de matematică, jucat de Kevin Spacey, care antrenează un grup de studenți talentați să numere cărți în cele mai mari cazinouri din Vegas. Ceea ce urmează este o poveste palpitantă plină de tertipuri, adrenalină, trădare, hedonism, care nu ar fi credibilă dacă nu ai știi că s-a întâmplat de fapt. Orice persoană, cu un interes oricât de mic față de jocurile de noroc, de blackjack și de numărarea cărților, se va bucura de această ecranizare interesantă.

Runner Runner (2013)

Richie, interpretat de Justin Timberlake, este un student de o inteligență sclipitoare care se aruncă în lumea poker-ului online pentru a-și plăti taxele universitare. Când se consideră înșelat, îl confruntă în Costa Rica pe organizatorul jocului, Ivan Block, jucat de Ben Affleck. Richie se lasă vrăjit de promisiunile lui Block și de lumea exotică în care acesta trăiește și acceptă să lucreze pentru el, dar nu va trece mult până va ajunge să regrete această decizie. Un film în care Ben Affleck închipuie un personaj fascinant, cinic și manipulator, un fel de Michael Douglas în Wall Street și totodată un film în care spectatorul se regăsește în situația în care înclină balanța morală și tinde să creadă că Richie, un personaj complet amoral, este „bunul” al situației.

Molly’s Game (2017)

În regia lui Aaron Sorkin, jocul lui Molly sau Jocuri Secrete cum a fost denumit în limba română, este un film bazat pe povestea reală a lui Molly Bloom, o schioară olimpică, care a organizat cele mai exclusive evenimente de poker din lume, timp de un aproape un deceniu, înainte de a fi arestată. Printre jucătorii de la mesele ei s-au regăsit personaje din elita hollywoodiană, vedete sportive, titani ai afacerilor și, în cele din urmă, fără știrea ei, exponenți ai mafiei ruse. Singurul ei aliat în această poveste, a fost avocatul Charlie Jaffey, care a dezvăluit că Molly valorează mult mai mult decât tabloidele au vrut vreodată să creadă.