Un an după Modric, controversatul câștigător al Balonului de Aur, avem din nou lista cu cei 30 de nominalizați pentru cel mai râvnit premiu individual din fotbal.

Cine a ieșit suprinzător din cursa pentru Balonul de Aur?

Neymar s-a regăsit de 2 ori pe locul al 3 – lea în voturi, ambele dăți fiind surclasat de Messi și Ronaldo, însă de această dată starul brazilian a fost dat dispărut din seria nominalizaților. PSG a fost eliminată în optimi de Manchester United, însă echipa pariziană a câștigat campionatul din Franța, reușită care însă a devenit de ordinea zilei sau a anului.

A doua surpriză este chiar Modric, deținătorul actual al Balonului de Aur, jucătorul lui Real Madrid cu care a obținut doar locul 3 în La Liga.  În Liga Campionilor, spaniolii au fost eliminați neașteptat în optimi de Ajax Amsterdam.

Cine sunt cei 30 de norocoși și de cum au ajuns aici?

  1. Hugo Lloris – portar, Tottenham Hotspur

Nominalizarea lui Lloris pe noi ne-a băgat în ceață. A ajuns cu Spurs în finala Champions League, însă nu credem că a excelat îndeajuns pentru a se afla aici.

  1. Joao Felix – atacant, Atletico Madrid

Felix a impresionat lumea fotbalului la Benfica cu 15 goluri, 7 pase decisive, culminând cu o mutare de 126 milioane de euro la Atletico. Sezonul acesta pare a avea nevoie de o perioadă mai lungă de adaptare înainte de a se impune într-o liga mai puternică și cu o presiune mai mare.

  1. Heung-Min Son – atacant, Tottenham Hotspur

Sezonul sud-coreanului a fost genial, atât pentru Spurs unde a fost constant un jucător pe care s-au bazat englezii, cât și pentru Coreea de Sud care a câștigat Jocurile Asiatice. Această realizare l-a scăpat pe coreean de serviciul obligatoriu în armată și reprezintă motivul pentru care ne bucurăm în continuare de jocul său în Anglia.

  1. Kalidou Koulibaly – fundaș, Napoli

Koulibaly e într-o urcare continuă în topul celor mai buni fundași centrali din lume și-și arată valoarea individuală clar și răspicat în fiecare meci în tricoul celor de la Napoli. Senegalezul pare că va ajunge în curând la o echipă unde-și va putea atinge potențialul.

  1. Kevin De Bruyne – mijlocaș, Manchester City

Belgianul aduce savoare de fiecare dată când pune piciorul în teren și este cu siguranță unul dintre cei mai creativi și vizionari mijlocași la ora actuală. În ciuda accidentărilor din sezonul trecut, De Bruyne a fost titluar de 17 ori și a început noul sezon într-o formă de invidiat – 19 pase decisive doar anul acesta!

  1. Riyad Mahrez – atacant, Manchester City

Colegul lui De Bruyne de echipă a obținut nominalizarea bazându-se probabil mai mult pe reușita lui cu Algeria, reușind să iasă victorioasă din Cupa Națiunilor Africane, decât pe rolul lui din echipa de club. Rotația constantă a lui Guardiola l-a găsit pe Mahrez mai des pe bancă decât în teren.

  1. Marquinhos – fundaș/mijlocaș, PSG

În 2019, Marquinhos s-a transformat într-un fotbalist care deține controlul mijlocului de teren la PSG, în timp ce la naționala Braziliei a câștigat Copa America din rolul de fundaș.

  1. Georginio Wijnaldum – mijlocaș, Liverpool

Wijnaldum e cu siguranță una dintre surprizele listei de nominalizări, însă cel mai probabil dedicarea pentru Liverpool și rolul esențial pe care l-a avut în remontada englezilor cu Barcelona unde a înscris 2 goluri a avut de-a face cu prezența sa aici.

  1. Pierre-Emerick Aubameyang – atacant, Arsenal

În ciuda schimbărilor repetate ce au avut loc la tunari, gabonezul a fost cu siguranță singura constantă. Orice s-ar întâmpla la Arsenal, de un lucru poți fi sigur: Aubameyang va înscrie goluri. A marcat de 24 de ori anul acesta la care adaugă 5 pase decisive.

  1. Karim Benzema – atacant, Real Madrid

După plecarea lui Ronaldo, spaniolii au avut un an dificil, locul 3 în La Liga, iar fără implicarea lui Benzma, probabil ar fi ratat și calificarea în Champions League.

  1. Antoine Griezmann – atacant, Barcelona

Francezul s-a transferat de la Atletico Madrid, unde anul trecut a fost piesa de bază în echipa madrilenă și le-a adus rezultate pozitive la început de sezon, însă nu a reușit să găsească soluția pentru a învinge și trece de Juventus în Champions League.

  1. Marc-Andre ter Stegen – portar, Barcelona

Barcelona vine cu rele și bune, cu realizări și eșecuri în ultima perioadă, însă ter Stegen și-a demonstrat mereu abilitățile de mare portar și chiar și-a scos coechipierii la liman de nenumărate ori.

  1. Kylian Mbappe – atacant, PSG

”Copilul minune” al fotbalului mondial ajunge pe lista nominalizaților după un nou trofeu adăugat în palmares alături de PSG în Ligue 1, dar i se diminuează șansele după eliminarea șoc din Champions League la mâna lui Manchester United.

  1. Roberto Firmino – atacant, Liverpool

Brazilianul poate nu iese în evidență la fel de mult ca ceilalți 2 colegi de la Liverpool care formează unul dintre cele mai bune triouri de atac din lume, însă fără el, Mane și Salah n-ar mai străluci la fel. Firmino e sistemul în jurul căruia se învârt rotițele de la Liverpool și câștigător Copa America cu Brazilia.

  1. Donny van de Beek – mijlocaș, Ajax

Talentatul olandez a fost unul dintre inițiatorii magiei lui Ajax în traseul către semifinalele Champions League și această nominalizare îi confirmă contribuția.

  1. Robert Lewandowski – atacant, Bayern Munchen

Lewandowski nu are nevoie de o introducere. La cei 31 de ani și-a petrecut sezonul măcelărind porțile adverse în Bundesliga, unde are 34 de goluri anul acesta, 16 chiar din sezonul actual. E clar că polonezul nu are niciun gând să încetinească.

  1. Sergio Aguero – atacant, Manchester City

Sergio Aguero a fost pentru City de mulți ani un vârf de talie mondială și continuă să demonstreze că nu se va schimba curând. A câștigat a doua oară consecutiv campionatul englez, iar anul acesta par a avea în vizor trofeul Champions League mai mult ca oricând. 27 de goluri în 2019 plus 8 pase decisive pentru Aguero.

  1. Matthijs de Ligt – fundaș, Juventus

La doar 20 de ani, olandezul a fost cumpărat de Juventus după un an fenomenal alături de Ajax Amsterdam unde s-a făcut remarcat după parcursul de vis din Champions League.

  1. Eden Hazard – atacant, Real Madrid

Belgianul are un început mai greu de sezon la Real Madrid, însă reușita sa cu Chelsea din sezonul trecut l-a adus în lista nominalizărilor. Câștigător cu londonezii al trofeului Europa League și un loc în Champions League anul acesta.

  1. Dusan Tadic – atacant, Ajax

Frumusețea parcursului lui Tadic o dă plecarea de la Southampton, unde nu s-a ridicat deasupra mediocrității, iar apoi a avut loc redefinirea abilităților sale la Ajax. Erik ten Hag a reușit să aducă la suprafață calitățile sale culminând în dovada clară a celor 28 de goluri și 23 de pase decisive anul acesta.

  1. Trent Alexander-Arnold – fundaș, Liverpool

Într-o lume unde se redefinește fotbalul, fundaș dreapta e doar o denumire. La 21 de ani, Trent produce pase decisive în mod constant și apărarea sa devine o nouă formă de atac. Iar probabil, tânărul englez ar fi meritat să fie nominalizat doar pentru acel corner contra Barcelonei.

  1. Frenkie de Jong – mijlocaș, Barcelona

Anul trecut, am fost martorii unei creșteri incredibile a tânărului mijlocaș care și-a pus sufletul pe tavă în meciurile cu Ajax din Champions League, de parcă ar fi știut că Barcelona stă la colț și urmează să-l semneze.

  1. Raheem Sterling – atacant, Manchester City

Dacă Manchester City ar fi mers mai departe în Champions League, probabil englezul ar fi fost mult mai sus. Sterling este într-o continuă dezvoltare, un incredibil talent și dispută cu Aguero supremația la goluri în ciuda faptului că este aripă dreapta.

  1. Bernardo Silva – mijlocaș, Manchester City

Nu există alt jucător cu mai multe trofee în 2019 ca Bernardo Silva. Titlul Premier League, Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei, trofeul Ligii Națiunilor și cel mai bun jucător din Liga Națiunilor sunt 5 motive care îl cimentează pe portughez în topul celor mai buni jucători.

  1. Mohamed Salah – atacant, Liverpool

Egipteanul nu a mai avut un an atât de spectaculos ca precedentul când pur și simplu a explodat doborând recorduri peste recorduri, însă este în continuare unul dintre cei mai doriți fotbaliști din lume, are mai nou un trofeu Champions League, dar și pentru al doilea an la rând, Gheata de aur în Premier League.

  1. Sadio Mane – atacant, Liverpool

Salah fără Mane e ca sarea fără piper, iar senegalezul a plusat anul acesta cu o finală în Cupa Națiunilor Africane. Iar atunci când marele Lionel Messi declară că te-a votat ca cel mai bun jucător din lume la premiile FIFA înseamnă că locul tău e aici.

  1. Alisson Becker – portar, Liverpool

E greu pentru un portar să fie luat în considerare pentru un asemenea premiu, însă realizările lui Alisson sunt imposibil de ignorat. Brazilianul n-a luat gol în 21 de meciuri în Premier League, palmares care i-a câștigat Mănușa de Aur, a fost instrumental în obținerea trofeului Champions League, a câștigat Copa America și premiul de cel mai bun portar cu naționala.

  1. Cristiano Ronaldo – atacant, Juventus

Nu a fost cel mai de impact an pentru Ronaldo, însă standardele lui sunt ridicate și pentru Balonul de Aur. A atins borna de 700 de goluri în 2019, a câștigat Serie A cu Juventus și Super Cupa Italia și a revendicat trofeul Ligii Națiunilor. Un an liniștit pentru Cristiano este un an de succes pentru fotbaliștii de talie mondială.

  1. Lionel Messi – atacant, Barcelona

Atunci când vorbim de calități individuale, știm că Messi poate muta munții de unul singur. Barcelona a câștigat campionatul, însă argentinianul nu a reușit să-și ducă naționala pe culmile succesului în Copa America. Însă Messi adună anul acesta 44 de goluri și pase decisive, mai multe ca oricine și e îndeajuns să urmărești un meci al argentinianului pentru a-ți da seama de ce se află atât de sus în top.

  1. Virgil van Dijk – fundaș, Liverpool

Dacă nu ai urmărit nicio partidă de fotbal în ultimii 2 ani, prezența olandezului este cu siguranță o surpriză. Niciun fundaș nu a mai câștigat Balonul de Aur din 2006 când Fabio Cannavaro a semnat reușita. Virgil van Dijk este prezența transformatoare a echipei lui Liverpool, câștigător Champions League, al Super Cupei Europei, Cel mai bun jucător desemnat de UEFA și cel mai bun în Premier League. La acestea adaugă o finală a Ligii Națiunilor cu Olanda și premiul neoficial de jucător care nu a fost driblat un întreg sezon. Da, nici măcar de Messi!