Loteriile au fost folosite din cele mai vechi timpuri, pentru obținerea unor câștiguri rapide, pentru distracție, pentru a colecta taxe și chiar pentru acțiuni caritabile. Loteria este un joc de noroc, care presupune tragerea la sorți a unor numere pentru un premiu. La fel ca și la NetBet, majoritatea loteriilor existente în acest moment au sisteme de joc similare. Există jocuri de tip loto 6/49, Joker sau tichete câștigătoare.

Loterii antice: din China până în Europa

Prima menționare istorică a loteriei vine din China antică. În timpul dinastiei Han, fondurile realizate de pe urma loteriei au fost folosite pentru ridicarea Marelui Zid Chinezesc. Jocul, care se practică și astăzi, cu mici diferențe, se numește Keno și presupune ghicirea unei combinații de semne. În antichitate, extragerile pentru acest joc foarte tentant erau realizate de persoane oarbe, pentru evitarea fraudelor.

Mai multe mențiuni ale unor tombole apar și în Vechiul Testament. Unii cercetători ai textelor biblice spun că însuși Moise ar fi câștigat pământul său în urma unei loterii locale.

În Roma antică, mai mulți împărați, începând cu Caesar Augustus, anul 29 î.Ch., au folosit loteria pentru a finanța realizarea unor drumuri. În epoca medievală, în Belgia și Franța, au fost realizate cu ajutorul loteriei lucrări de infrastructură dar și forturi și biserici. În Franța au fost renovate biserici cu banii obținuți din organizarea de loterii. La prima extragere din Franța au fost puse în vânzare bilete albe și negre. Jocul se numea „Blanque” (alb), iar skepsisul era acela că doar biletele negre erau câștigătoare.

Premiile pentru cei care jucau la aceste loterii erau de cele mai multe ori în produse,  animale sau alte bunuri, adesea mai valoroase decât banii. Premiile în bani obținute la loterii sunt atestate începând cu secolele XV-XVI în orașe state din Italia sau în Țările de Jos.

Loteriile din epoca modernă

Fascinația unor caștiguri generoase a dus de-a lungul timpului la apariția a tot mai multor loterii în întreaga lume. Cu mici întreruperi, prioade de timp în care loteriile au fost interzise de lege, acestea au  fost organizate de statele din întreaga lume. În secolul XX au apărut loterii în toate colțurile lumii, din Noua Zeelandă până în America de Sud, în Japonia, dar și în numeroase țări din Africa.

Majoritatea acestor loterii sunt operate de stat, fie direct prin întreprinderi guvernamentale, fie indirect prin organizații autonome, care se află însă sub un control strict al statului. Există însă și loterii particulare, cum ar fi cele din Rusia, care însă au fost mereu ținta unor suspiciuni de fraudă deoarece nu sunt suficient reglementate.

Loteriile online, acces la câștigurile din întreaga lume

Loteriile au prins avânt încă o dată după apariția internetului. Interesul pentru loteria online este crescut mai ales în jurul loteriilor mari organizate în lume, cele care au fonduri de câștiguri care pot să depășească zeci și sute de milioane de euro sau dolari. În SUA au fost înregistrate în ultima decadă și jackpot-uri care au depășit un miliard de dolari.

Loteria clasică versus pariuri loto

Un mod aparte de a juca la loterie este plasarea de pariuri loto. Acestea pot fi jucate și online la operatorii autorizați, așa cum se întâmplă în România în acest moment. Modul de a câștiga și sistemul de joc pentru pariurile loto este inspirat din pariurile sportive. La pariurile loto poți miza  orice sumă dorești. De exemplu poți paria de la 1 leu sau 100 de lei  pentru 1 sau mai multe numere în funcție de jocul ales: 6/49 sau alte jocuri cum ar fi 20/80.

Câștigurile la pariurile loto se calculează în funcție de șansele reale de câștig. Fiecare bilă primește o cotă, care se înmulțește cu valoarea mizei. Cu 3, 4 sau 5 numere ghicite la pariuri loto poți câștiga mai mult decât dacă ai juca un bilet propriu-zis de loterie. Însă reversul este că, dacă la loto 6/49 nimerești toate cele 6 numere, nu vei lua un jackpot masiv, ci produsul cotelor. La fel ca orice alt bilet de pariuri.

Pariuri loto NetBet

Cum poți alege sisteme de joc la loterie

Fiind un joc cu cifre, multe persoane au încercat de-a lungul timpului să descopere algoritmul matematic care să optimizeze șansele de câștig la loterie. Mai multe persoane care au avut câștiguri multiple au fost suspectate de fraudă și cercetate. Cei care se bazează însă pe mai mult decât noroc pot încerca diverse sisteme care pot fi jucate legal. Acestea pot fi studiate, iar loteriile pun la dispoziție diferite statistici care arată frecvența extragerii pentru fiecare număr și chiar semnificația fiecărui număr. Așadar în funcție de alegerile subiective ale fiecărui jucător, pot fi alese biletele de loterie sau pariurile loto.

Ce să faci dacă iei marele premiu la loto

Dacă te simți inspirat și norocos poți alege să joci atât la loterie cât și la pariurile loto. Iar dacă ai câștigat o sumă importantă poți spune cu tărie că ți se va schimba viața. Cei mai mulți câștigători la loto au fost copleșiți de această experiență. Sunt însă câțiva care au știut să profite de schimbare și au folosit câștigul pentru a construi afaceri. Pentru a pune bazele unei firme, cei inspirați au ales să angajeze la început mai multe persoane specializate, consultanți financiari și juriști care să le ofere cele mai bune soluții. Înainte de a-și schimba radical viața, unii câștigători și-au luat un concediu prelungit pentru a avea timp să se gândească. Alții au făcut petreceri opulente, iar alții au ales să rămână necunoscuți.

Tu ce ai face dacă ai câștiga la loto?