Blackjack este unul dintre cele mai populare jocuri din cazino și atrage gambleri atât la mesele reale, cât și la cele online. Se presupune că își are originile în Franța secolului XVII, unde era jucat și de personaje celebre. Printre cei care se bucurau de blackjack este menționat chiar Napoleon.

De-a lungul timpului, jocul a câștigat adepți pentru că se numără printre puținele jocuri de noroc unde abilitățile jucătorului pot influența rezultatul. La fel ca în poker, există turnee internaționale și jucători porfesioniști de blackjack. Încă din anii `70, mai mulți dintre pasionați au făcut eforturi pentru a construi sisteme de calculare a cărților care să le asigure câștigul. Simplu și ușor de jucat, construit în jurul numărului 21, jocul are o puternică bază logică și matematică.

Sunt numeroși jucători care s-au distins în timp, care au au construit cariere de succes și au publicat cărți de strategie. Din topul de mai jos poți afla mai multe despre cinci dintre cei mai cunoscuți jucători care au făcut mai palpitantă istoria acestui joc.

5. Peter Griffin

Peter Griffin a fost un profesor la catedra de matematică a Universității din California. S-a consacrat ca jucător de Blackjack, teoritician al acestui joc și autorul ghidului numit „The Theory of Blackjack”. Spre deosebire de numeroși jucători care au căutat profitul, Peter Griffin era mai puțin interesat de câștiguri și mai mult interesat de realizarea unor statistici și modele matematice în blackjack. La începutul anilor 1970 a vizitat numeroase cazinouri din Nevada. A pierdut sume considerabile de bani, dar în acest fel a pus bazele evaluării jucătorului mediocru. Potrivit teoriei sale, un jucător de nivel mediu are o marjă negativă de 2% în blackjack.

În ciuda faptului că a perfecționat strategiile și a fost o inspirație pentru nenumărați jucători din lumea largă, Griffin și-a păstrat iubirea pentru matematică intactă. Nu a jucat niciodată pentru a câștiga sume de bani semnificative, plictisindu-se rapid să urmărească profitulla o masă de blackjack.

4. Al Francesco

Numele lui Al Francesco se regăsește în toate clasamentele de specialitate. Este inițiatorul uneia dintre primele echipe de numărare a cărților care a reușit să obțină profit prin această tehnică. Metodele pe care el le-a „patentat” sunt utilizate și astăzi de numeroși jucători și au inspirat și un film pe această  temă. Numele producției este „21”, iar protagoniștii câștigă prin tehnica „the big player”. Numele său este legat și ce cel al altor jucători de renume pe care i-a antrenat de-a lungul timpului, printre ei și Ken Uston.

3. Ken Uston

Ken Uston este un jucător prin excelență, acesta și-a folosit cunoștințele pentru a obține câștiguri semnificative și a fost mai puțin interesat de teoretizarea jocului de Blackjack. El este cel care a popularizat idea jocului în echipă și alături de coechipierii săi a câștigat milioane de dolari în cazinouri. Pentru a-și limita pierderile, cazinourile au încercat să interzică folosirea acestei tehnici de calculare a cărților, dar în urma unui proces celebru desfășurat în New Jersey, în care protagonist a fost și Ken Uston, instanțele au stabilit că această metodă nu poate fi interzisă. Numerose întâmplări interesante sunt legate de Ken Uston, care pentru a juca în cazinouri a folosit adesea și deghizări inteligente.

2. Arnold Snyder

Unul dintre cei mai respectați jucători profesioniști de Blackjack este Arnold Snyder, care s-a remarcat prin publicarea mai multor cărți despre acest joc, printre care „Blackbelt in Blackjack” și „The Big Book of Blackjack”. De asemenea, Arnold Snyder este inițiatorul Blackjack Forum, o publicație unde își prezentau cercetările legate de joc numeroși gambleri celebri. Pe lângă activitatea sa publicistică, Arnold Snyder a pledat și pentru simplificarea sistemelor de numărare a cărților. Astfel, a subliniat că majoritatea jucătorilor pot deveni la fel de profitabili folosind sisteme mai ușoare. Datorită experienței sale, acesta a fost solicitat și ca martor expert în mai multe dispute între jucători și cazinouri. Este de asemenea cunoscut ca avocat al jucătorilor profesioniști și pledează mereu pentru drepturile lor.

1. Tommy Hyland

Tommy Hyland este managerul celei mai longevive echipe de jucători de blackjack din istorie. Aceasta funcționează continuu din anul 1979, când a fost lansată cu 4 jucători și o sumă de 16.000 de dolari. În primul an echipa a reușit să-și dubleze câștigul și mai apoi a aspirat la câștiguri mai mari. Tommy Hyland a fost mereu parte a acestei echipe dar a participat și în altele, unele care numărau chiar 40 de jucători. Tommy Hyland este recunoscut și ca matematician și strateg, deoarece echipele sale pot juca simultan folosind sisteme diferite de numărare a cărților.

Modul său de operare i-a adus și unele neplăceri, iar în anii `90 echipa sa a fost arestată în Canada pentru înșelătorie. Acesta și-a pledat cauza, a câștigat procesul și chiar mai multă notorietate decât în trecut. Tommy Hyland s-a remarcat și pentru capacitatea de lider, el a reușit să realizeze legături strânse între membrii echipei sale și să obțină rezultate deosebite și datorită capacităților sale de lider inspirațional.

Blackjack Hall of Fame – beneficii pe viață pentru jucători

Jucătorii menționați în clasamentul nostru sunt doar o parte dintre cei mai cunoscuți gambleri din blackjack. Aceștia sunt toți incluși în Blackjack Hall of Fame și sunt repere pentru cei care doresc să învețe acest joc.

Distincția de includere în această galerie de personaje celebre vine și cu beneficii interesante. Blackjack Hall of Fame este chiar o locație fizică, în San Diego, California, în cazinoul Barona.

În acest cazinou jucătorii profesioniști pot beneficia de un abonament pe viață, care include cazare, masă și băutură gratuită… Cu o condiție: jucătorii renunță la dreptul lor de a juca la mesele de blackjack din acest cazino.