Superstițiile au rădăcini adânci în obiceiurile fiecărui popor și chiar persoane educate pot avea prejudecăți legate de modul în care interpretează anumite acțiuni. Nici gamblerii și nici sportivii nu sunt scutiți de astfel de ritualuri. Jocurile de noroc se supun teoriei probabilităților, iar acest lucru nu îi mulțumește pe jucători. Aceștia doresc să influențeze rezultatul și de cele mai multe ori apelează la superstiții pentru a îndupleca norocul capricios.

Superstiții legate de noroc

Superstițiile se întâlnesc în cazinourile din toată lumea, chiar și pe platformele de cazino online, unele dintre ele sunt practici comune iar altele sunt ritualuri personale. Jucătorii apelează la obiecte sau murmură formule pe care le consideră norocoase. Pot miza numai pe anumite numere sau pe anumite culori sau pot alege să facă lucruri ce pot părea ciudate.

Amulete norocoase- obiecte pline de semnificații

În cazinourile din întreaga lume pot fi găsite cu ușurință obiecte care sunt considerate norocoase. Dintre acestea, cele mai comune sunt trifoiul cu patru foi, piciorul de iepure și monedele norocoase. Trifoiul cu patru foi este apreciat pentru raritatea sa și pentru că simbolizează speranța și norocul. Potrivit unor legende, Eva, prima femeie creată de Dumnezeu, a luat cu ea, la plecarea din Grădina Raiului, un trifoi cu patru foi.

Piciorul de iepure este de asemenea o amuletă pentru unii jucători, mai ales pentru cei din America de Nord și din China. Credința că o astfel de amuletă poate aduce noroc este întâlnită însă și în Europa, unde această superstiție a fost menționată încă din antichitate, aproximativ anul 600 Î.H., la popoarele celtice. Această amuletă simbolizează pentru mulți norocul, fertilitatea și bogăția.

Monedele norocoase sunt de asemenea apreciate de mulți jucători, acestea pot fi monede care provin din primul câștig al jucătorului sau din alte câștiguri anterioare sau chiar monede suvenir, fără valoare comercială. Acestea pot avea inscripționate anumite însemne, simboluri norocoase.

Ritualuri preferate de jucători

Înainte de a plasa un pariu, numeroși jucători au anumite obiceiuri pe care le-au ridicat chiar la rang de ritual. Unele au legătură cu ceea ce mănâncă înainte de joc, cu modul în care se îmbracă sau anumite gesturi pe care le fac. Printre cele mai cunoscute sunt îmbrăcămintea de culoare roșie, degetele încrucișate și suflatul sau murmuratul peste zaruri sau cărți.

Cularea roșie simbolozează norocu și bogăția în Chiana de aceea la nunțile tradiționale din această țară toată lumea poartă roșu. Acest simbol și-a găsit locul și printre jucătorii de jocuri de noroc și este o superstiție des întâlnită.

Originea gestului de a încrucișa degetele nu este foarte clară, anumiți istorici o plasează în Evul Mediu, ca o simplificare a gestului prin care preoții binecuvântau oamenii. Clar este că acest gest și-a găsit locul printre superstițiile din jocul de noroc. Printre gesturi poate fi regăsit și suflatul sau murmuratul peste zaruri. Unii jucători pot să-și pună o dorință sau chiar să rostească vorbe de alint, amenințări și chiar formule pe care le consideră aducătoare de noroc.

Norocul și numărul 7

Numeroase superstiții au legătură cu numerele, mai ales că acestea sunt încărcate cu semnificații. Numărul 7 este printre cele mai norocoase. Este asociat cu cele șapte zile ale săptămânii, cele șapte note muzicale sau cele șapte continente. În plus, în cazinouri combinația 777 aduce cele mai mari câștiguri. Din această cauză, numărul 7 este adesea jucat și la loto, iar multe persoane îl consideră numărul lor norocos. În antiteză se află numărul 13, care este considerat ghinionist, din această cauză este chiar exclus din anumite cazinouri.

Aceste practici sunt potențiatori pentru noroc dar jucătorii superstițioși pot aplea și la altele care au menirea să țină la distanță ghinionul. Aceste superstiții sunt la fel de numeroase și uneori jucătorii de noroc le pot folosi concomitent cu cele legate de noroc.

Superstiții legate de ghinon

Dacă a ține degetele încrucișate este un gest care aduce noroc, a ține picioarele încrucișate nu este recomandat. Practic gestul poate fi interpretat ca o barieră în calea norocului. Deci la masa de joc, cei mai mulți jucători au tendința să stea cu picioarele bine înfipte în pământ. O explicație ar fi aceea că poziția cu picioarele încrucișate nu este foarte confortabilă și din această cauză jucătorul se poate simți nesigur pe situație.

Număratul banilor din câștig

O concepție obișnuită, fără bază logică, în rândul jucătorilor din întreaga lume și printre români, este aceea că nu este bine să numeri banii câștigați, atâta timp cât jocul este încă în desfășurare. Se presupune că această superstiție își are originea în zicala „mândria vine înainte de cădere”. De asemenea, se presupune că cel care are capacitatea de a se abține de la acest gest este un jucător bun, care poate controla jocul.

Norocul, transmisibil?

Superstițiile de acest fel și multe altele sunt întâlnite la majoritatea jucătorilor. Unul dintre cei mai cunoscuți jucători de poker din lume, Doyle Brunson, a reușit chiar să împrumute contra cost amuleta sa norocoasă. Acesta a fost adesea văzut adresîndu-se unui mic ornament înainte de a plasa un pariu. După ce a devenit faimos, gestul său a fost remarcat și de alți jucători. Așa că, la un moment dat, un alt jucător a împrumutat amuleta pentru 30 de minute. Suma pe care a plătit-o cel din urmă pentru a apela la norocul lui Doyle a fost de 500 de dolari!

Care este superstiția ta? Ai un ritual pe care îl practici înainte de a juca?