A fost numit excentric, sfidător, ultra competitiv, iar în urma ieșirilor sale nervoase de la masa de joc a primit porecla „The Poker Brat”. Este vorba despre Phil Hellmuth, care în ciuda contestatarilor săi, a devenit una dintre figurile legendare ale pokerului. Acesta este deținătorul unui număr record de 15 brățări WSOP. De asemenea, deține recordul celor mai multe mese finale jucate la World Series Of Poker: 52. Phil Hellmuth a fost inclus în anul 2007 în Poker Hall of Fame.

Phil Hellmuth | Foto: World Poker Tour

Mai mult de 3 decenii în lumea pokerului

Phil Hellmuth s-a născut în Medison, Wisconsin unde a urmat școala generală și liceul, o perioadă plină de probleme pentru el. Din propriile-i spuse, Hellmuth se simțea la acea vreme „rața cea urâtă” a familiei sale. După absolvirea liceului, a făcut trei ani de facultate, dar a renunțat la școală pentru a urma o carieră de jucător profesionist de poker.

În anul 1988 Phil Hellmuth s-a remarcat la WSOP unde a reușit să se claseze pe locul 33. Atunci a câștigat primul său premiu în bani la Mondialul de Poker, fiind vorba de suma de 1.500 de dolari.

Campion la 24 de ani

La un an de la prima sa performanță, Phil Hellmuth a reușit să câștige unul dintre cele mai importante premii ale carierei sale, Main Event-ul WSOP!

În anul 1989, avea numai 24 de ani când a devenit cel mai tânăr jucător care a câștigat Main Eventul. Jocul său a fost remarcabil și s-a impus în fața dublului campion Johnny Chan, care își apăra titlul. Recordul obținut de Hellmuth a fost depășit abia după 19 ani, în 2008, de Peter Eastgate, care la acea vreme avea 22 de ani.

Unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Hellmuth pare să facă referire la acel moment:

„Am jucat atât de perfect, nu puteam juca mai perfect de atât”

Palmares și recorduri remarcabile

Cariera de jucător profesionist a lui Phil Hellmuth este prolifică. Unii îl aclamă, iar alții îl urăsc, dar el a fost mereu în primele locuri ale diferitelor clasamente. Evident, Phil Hellmuth este în clasamentul jucătorilor cu cele mai mari câștiguri obținute din poker. La momentul scrierii acestui text, câștigurile lui Hellmuth în turnee live se ridică la peste 23 de milioane de dolari. De altfel, Hellmuth a reușit premii semnificative la opt evenimente principale ale WSOP în anii 1988, 1989, 1997, 2001, 2003, 2008, 2009 și 2015.

Campion la Texas Hold’em

Cele mai multe câștiguri ale lui Phil Hellmuth au fost obținute la turnee de Texas Hold’em. 13 dintre cele 15 brățări au fost câștigate în această variantă de poker. Cei care îl critică pe Hellmuth consideră că acesta s-a limitat prea mult la un singur stil de joc, pe când alți jucători de top și-au arătat abilitățile și în alte versiuni ale pokerului.

În primul pluton al pokerului

Chiar dacă a fost mereu contestat, palmaresul lui Phil Hellmuth a crescut de la an la an. Jucătorul s-a aflat mereu în plutonul celor mai buni din lume alături de Doyle Brunson, Daniel Negreanu sau Phil Ivey. Multe dintre partidele pe care Hellmuth le-a jucat în această companie selectă au fost înregistrate, astfel că schimburile de replici tăioase au făcut deliciul publicului. „The Poker Brat” s-a remarcat prin vociferările sale din timpul partidelor, dar nu s-a lăsat impresionat. Cu toate că de mai multe ori i s-a atras atenția și i s-a cerut să își tempereze ieșirile, Hellmuth nu s-a conformat. În plus, crede că pentru succesul jocului e bine să existe și jucători cu gura mare.

„Lăsați-mă să mă plâng, este bine pentru televiziune”

Phil Hellmuth și accentul pe „pozitivitate”

Imaginea lui Phil Hellmuth s-a transformat însă în ultima perioadă. Deși pe numeroase canale media partidele în care face scandal sunt adesea prezentate, acesta a devenit mult mai conștient de influența pe care o are asupra tinerilor jucători. Hellmuth a publicat o autobibliografie „Poker Brat Phil Hellmuth – the inside story of the greatest player in the world”. Cartea pune accentul pe pozitivitate. Atât în carte, cât și în cele mai recente interviuri pentru anumite canale de specialitate, Hellmuth a spus că vrea să rămână în istorie ca un jucător care a adus ceva pozitiv în poker.

Phil Hellmuth a dezvăluit de fiecare dată și ambițiile pe care le are referitor la carieră. Acesta a declarat că mai dorește să câștige alte 9 brățări WSOP și să dețină un total de 24, număr care l-ar putea mulțumi.

„Vreau ca oamenii să-și amintească de mine în două feluri: 1. Pentru că am câștigat 24 de brățări și 2. Pentru pozitivitate. După ce mi-am dat seama că pot inspira oamenii, m-am luat în serios.”

Câștigător în viața personală 

Phil Hellmuth s-a remarcat de-a lungul timpului și pentru că adesea o aducea în discuție pe soția sa, care l-a susținut mereu. Jucătorul de poker este căsătorit din anul 1992 cu Katherine Sanborn, care este psihiatru la Universitatea Stanford, din California. Cei doi au împreună doi fii, Phillip III și Nicholas. Phil Hellmuth a fost văzut adesea în compania lor la diferite evenimente sociale și caritabile pe care le susține.