Jocul de poker este, înainte de toate, psihologic. Nimeni nu poate susține mai bine această afirmație ca Phil Ivey. Privirea concentrată și felul în care își provoacă adversarii confirmă că este o bătălie între adversari redutabili. Phil Ivey, numit adesea „Tiger Woods of Poker”, se remarcă prin calitățile și performanțele obținute în cariera sa de până acum.

O pasiune transformată în profesie

Phil Ivey s-a născut în Riverside, California, dar familia sa s-a mutat în Roselle, New Jersey. Acolo, în copilărie, pe când se afla cu bunicul său la frizerie, a asistat pentru prima dată la o partidă de poker, care i-a atras imediat atenția. I-a cerut bunicului să-l învețe jocul și așa a început să studieze totul despre poker. Pentru a se perfecționa, juca multe ore pe zi, iar în  adolescență, la 15-16 ani, juca deja cu zilele în cazinourile locale, unde intra cu o carte de identitate falsă. Pe atunci, avea pseudonimul Jerome. Porecla „No Home Jerome” a dobândit-o în acea perioadă, când foarte rar trecea pe acasă.

În aceeași perioadă a absolvit Liceul Old Bridge din Old Bridge Township, New Jersey. Cu toate că părinții l-au încurajat să se înscrie la un colegiu și să continue studiile, Ivey a renunțat la acest plan pentru a deveni jucător profesionist de poker.

Primele câștiguri semnificative

Cele mai răsunătoare câștiguri ale lui Phil Ivey au venit relativ repede. În 2000 acesta era un obișnuit al turneelor de poker, unde a reușit mai multe victorii și a obținut prima brățară WSOP.

Phil Ivey s-a remarcat însă în anul 2002, după ce a câștigat trei brățări la World Series Of Poker. Jocul său adaptat în funcție de adversar,  tenacitatea și luciditatea pe care le-a dezvăluit, i-au adus o nouă poreclă: „The Phenom”. Descrierea nu i-a plăcut lui Phil Ivey, care a spus în mai multe interviuri de-a lungul timpului că în jocul de poker nu poate fi vorba doar de talent. Pentru a avea rezultate, trebuie investit timp și foarte mult studiu. De altfel, campionul a recomandat jucătorilor tineri să muncească mult și să nu-și schimbe viața radical în speranța unor câștiguri obținute ușor și repede.

„Acum sunt mulți jucători prea ambițioși. Își stabilesc obiective prea înalte la început și sfârșesc scufundându-se, renunță prea repede la slujba lor, se mută în Vegas sau în altă parte, își asumă un angajament de tipul – totul sau nimic- înainte de a fi gata și se ard”

Phil Ivey

10 brățări în doar 14 ani

Chiar dacă Phil Ivey a recomandat celor la început de drum să parcurgă etapele calculat, el este jucătorul care deține recordul pentru cele mai multe brățări WSOP câștigate în cea mai scurtă perioadă de timp. 10 brățări obținute în 14 ani, între 2000 și 2014. De asemenea, Ivey deține și un alt record interesant, cele mai multe brățări obținute în stiluri diferite de poker.

Pentru performanțele sale Phil Ivey a primit de două ori titlul de „Jucătorul anului”, acordat de revista „All In Magazine”, în 2005 și 2009.

Strategia unui câștigător

Phil Ivey este apreciat și pentru personalitatea sa. Daniel Negreanu, unul dintre cei mai cunoscuți jucători de poker din lume, vorbește despre capacitatea lui Ivey de a intimida adversarii prin aura de mister pe care o crează în timpul jocului. Intensitatea din privire și modul neașteptat în care joacă anumite mâini sunt aproape o marcă înregistrată. De altfel, Phil Ivey a declarat de mai multe ori că dorește să trăiască la maxim fiecare partidă. Acesta a spus că se adaptează la jocul adversarilor și nu va merge cu o strategie precisă, agresivă sau calculată stabilită anterior, indiferent unde joacă. Phil Ivey a spus despre stilul său:

„Trebuie să-ți asumi niște riscuri, să știi când ești bătut și să obții anumite avantaje din asta”

„Tu obții câștigul în felul tău, eu în al meu”

În proces de mai bine de un deceniu

Felul în care a obținut anumite câștiguri i-a adus însă și un proces în care a fost acuzat de fraudă. În anul 2012, Phil Ivey împreună cu o asociată au câștigat peste 15 milioane de dolari jucând punto blanco baccarat în două cazinouri celebre din SUA, respectiv Marea Britanie. Reprezentanții cazinourilor l-au reclamat pentru că a descoperit un mod ingenios de a trișa. Ivey recunoștea cărțile după modelul imprimat pe spatele acestora. După multiple audiențe și înfățișări, Ivey a pierdut procesul și apelul. În 2019, unul din cazinourile păgubite a pus sechestru pe bunurile lui Ivey în Nevada, pentru a recupera 10 milioane de dolari.

Ivey, o legendă și în pokerul online

Numele lui Phil Ivey este puternic legat și de pokerul online. A făcut parte din echipa de profesioniști a unuia din cele mai mari siteuri de poker din lume. A participat și a finanțat mai multe aplicații pentru comunitatea de poker. Iar de ani buni de zile oferă coaching pentru jucătorii care doresc să îi învețe secretele.

În sprijinul celor defavorizați  

Phil Ivey și-a folosit banii și chiar imaginea pentru a promova mai multe cauze umanitare. Jucătorul a creat în anul 2008 fundația non-profit „Budding Ivey” care strânge fonduri ăemtri programe de alfabetizare în comunități defavorizate. De asemenea, a donat 50.000 de dolari fundației Empowered 2 Excel, care activează în același domeniu. Tot în anul 2008, pe lângă fondul donat inițial, Phil Ivey a organizat și un turneu de poker de caritate unde s-au strâns 260.000 de dolari, bani care au fost folosiți pentru hrana persoanelor fără adăpost.

Chiar dacă în ultimii ani Phil Ivey nu s-a mai concentrat pe obținerea unor trofee importante el se menține în clasamente și după propriile-i spuse:

„Cei mai buni ani trebuie să înceapă”