Dacă ești un optimist sau un pasionat al matematicii aplicate, atunci jocul de loto este pentru tine. Loto este unul dintre cele mai vechi și mai populare jocuri din lume, milioane de oameni pariază zilnic și își pun speranța în marele premiu. Cei mai mulți doresc să-și câștige independența financiară sau să obțină o sumă mare de bani pe care mai apoi să o investească într-o afacere. Mai jos găsești câteva idei care te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești șansele de câștig la loto.

Cum să nu te descurajezi

O zicală celebră spune: „celor care perseverează li se întâmplă lucruri bune”, în cazul jocului de loto perseverența se impune, deoarece este foarte ușor să te descurajezi. Mulți jucători ocazionali renunță, mai ales atunci când se gândesc la șansele foarte mici de câștig. De exemplu, pentru jocul loto 6 din 49, șansa de câștig este de una la aproximativ 14 milioane de bilete jucate. Este o informație destul de greu de digerat, dar, dacă acesta este jocul pe care îl preferi, trebuie doar să continui să joci numerele pe care le consideri norocoase. Cea mai simplă strategie este să joci mereu aceeași variantă. În istoria extragerilor loto sunt consemnați destul de mulți jucători care au ales această cale.

Cum alegi numerele norocoase

În ultimele decenii s-au scris mai multe cărți despre modul în care pot fi alese numerele câștigătoare la loto. Una dintre ele este semnată de americanul Richard Lustig, care a reușit să câștige de 7 ori la Powerball. Acesta a ales șirurile cele mai des câștigătoare și s-a bazat pe statistici. Poți să te inspiri din metoda sa și să cauți statisticile legate de numerele cele mai des extrase. Poți chiar să combini metoda statistică cu intuiția și norocul personal. Pe același bilet poți să bifezi și numere care au importanță personală. S-a constatat că numeroși jucători aleg date de naștere sau date ale evenimentelor importante din viața lor. În astfel de cazuri trebuie să ții însă cont de faptul că luna are doar 31 de zile și să incluzi și numere mari, deoarece este foarte probabil să se regăsească în seria câștigătoare.

Jocul cu asociați

Un alt câștigător legendar este Ștefan Mandel, românul de origine evreiască, care a câștigat de 14 ori marele premiu pus la bătaie de diverse loterii din întreaga lume, din România până în Australia și America. Acesta a dezvoltat și o schemă în care câștigul depindea de numărul mare de bilete cumpărate. Tehnica sa, care implica însă un grup mare de asociați la câștig, a fost însă considerată o modalitate de escocare a loteriilor, care au luat măsuri și s-au reformat pentru a împiedica situații de același fel.

Jocul la comun, alături de prieteni sau rude nu este însă ilegal, iar pentru cei care doresc să joace variante complexe, în care sunt extrase mai multe combinații de numere, atunci această variantă poate fi mai oportună deoarece costul biletului poate fi destul de ridicat. Neajunsul acestei metode este faptul că în cazul unui câștig substanțial premiul se împarte. Dar cu toate acestea poți să te gândești că un procent dintr-un câștig, chiar și de 5 sau 10% este mai mult decât nimic.

Numerele și seriile care trebuie evitate

Pornind de la același principiu al statisticii, mai mulți jucători de loto și matematicieni au sesizat că anumite serii sunt mai puțin probabil să fie extrase. De exemplu, nu este recomandat să alegi numere consecutive, cum ar fi: 4,5,6,7,8,9 sau alt șir de același gen. Deși au fost consemnate câteva cazuri de extrageri de acest tip, acestea sunt extrem de rare. Cel mai adesea se înregistrează maxim 2 numere câștigătoare consecutive. De asemenea, nu se recomandă bifarea numerelor din aceeași zonă. Adică exclusiv din zona numerelor mici sau din zona numerelor mari. Se consideră mai norocoasă o variantă care include numere din zona 1-10, 10-20, 20-30, 30-49. Pe lângă această regulă mai este recomandată și o alternare al numerelor pare cu cele impare. De exemplu, pentru unii jucători, proporția ideală într-un joc în care se extrag 6 numere este de 3 numere pare, 3 numere impare.

Intuiție și metode extramatematice

Deoarece loto este înainte de toate un joc de noroc, poți să ignori toate metodele matematice. Poți să alegi numerele tale preferate indiferent care sunt acelea. De altfel sunt numeroși jucători care se bazează exclusiv pe intuiție sau chiar pe superstiții. Sunt persoane care joacă numerele alese de animalele lor de companie. Alții pun numere pe care astrologii le numesc norocoase pentru zodia lor. Alții date de naștere sau numere inspirate de momentul la care pun biletul de loterie.

Oricare dintre metodele alese are în fapt același potențial de câștig, deci importantă este perseverența și păstrarea acelorași metode. Ar fi păcat să afli la un moment dat că numerele pe care tu le jucai de obicei și pe care abia le-ai schimbat tocmai au fost extrase.

Dacă ai avea biletul câștigător în mână tu cum ai răspunde la întrebarea „Ce ai face cu marele premiu de la loto?”