Luni, 29 noiembrie 2021, la Theatre du Chatelet din Paris va avea loc ceremonia de decernare a  Ballon d’Or, un trofeu care recompensează cel mai bun fotbalist al anului în Europa. În oferta NetBet pentru Balonul de Aur 2021, Lionel Messi, Robert Lewandowski și Jorginho (Jorge Luiz Frello Filho) sunt printre favoriți. Care sunt cotele la pariuri sportive și ce argumente au aceștia pentru a revendica trofeul?

Robert Lewandowski favorit în oferta NetBet pentru Balonul de Aur 2021

Dacă s-ar fi acordat trofeul în 2020, polonezul Robert Lewandowski, atacantul lui Bayern Munchen, nu ar fi avut contracandidat. Acesta a câștigat în 2020 toate competițiile la care echipa de club a participat: Champions League, Bundesliga, Cupa Germaniei, Supercupa Germaniei, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor. Performanțele lui Lewandowski au contribuit din plin la atingerea obiectivelor: 34 de goluri în 31 de meciuri în Bundesliga, 6 goluri în 5 meciuri din Cupa Germaniei și 15 goluri în 10 meciuri din Champions League.

2021 este un an la fel de bun pentru Robert Lewandowski. El a încheiat sezonul 2020/2021 cu 41 de goluri marcate în 29 de meciuri, depășind recordul deținut timp de 49 de ani de Gerd Muller. În cele 17 meciuri jucate la echipa de club în sezonul 2021/2022, atacantul polonez a marcat de 22 de ori și a oferit 3 pase de gol. El a bifat 19 meciuri consecutive cu gol marcat în tricoul lui Bayern. 

„Lewa” este primul jucător care câștigă 20 de meciuri consecutive în Champions League (a fost accidentat în 2-3 cu PSG, singura înfrângere suferită de Bayern în ultimele 3 sezoane). Mai mult, el a reușit să înscrie în 17 dintre acestea. În cele 4 meciuri jucate în actualul sezon de Champions League, Lewandowski a înscris de 8 ori. Ultimul meci, cel cu Benfica Lisabona, a fost cel de-al 100-lea meci disputat de polonez în Champions League. El a sărbătorit marcând o triplă cu care a stabilit un record greu de egalat (81 de goluri în primele 100 de meciuri).

Chiar dacă nu a reușit performanțe notabile cu echipa națională, favoritul agenției de pariuri online NetBet la câștigarea Ballon D’Or a marcat de 11 ori în 12 apariții în tricoul Poloniei. Aceasta, în sine, este o performanță extraordinară în condițiile în care la națională nu beneficiază de aportul unor genii fotbalistice, așa cum se întâmplă la echipa de club.

Ajuns la 33 de ani, Lewandowski a demonstrat tot ce era de demonstrat. Acest trofeu individual ar fi încununarea unei cariere fantastice și un impuls extraordinar pentru ultimii ani ai carierei.

Pariază pe victoria lui Lewandowski cu cota 1.80 din oferta NetBet pentru Balonul de Aur 2021!

Lionel Messi – un abonat la câștigarea Ballon d’Or

Argentinianul Lionel Messi și-a rezervat un loc rândul celor mai buni fotbaliști din toate timpurile. Tehnica sa incredibilă pe spații reduse, accelerările de pe loc, pasele filtrante, dar mai ales execuțiile la finalizare au făcut din Messi un fotbalist pe care orice antrenor și l-ar fi dorit în echipă. Exceptând anul 2018, începând din 2007, argentinianul a fost an de an printre cei mai votați 3 fotbaliști. 

Ajuns la 34 de ani, Messi a fost forțat să plece de la Barcelona, clubul unde a reușit să cucerească numeroase trofee, să doboare record după record și să obțină de 6 ori Balonul de Aur. Acomodarea sa la PSG nu a decurs așa cum și-ar fi dorit. El nu a reușit să marcheze în Ligue 1, dar are 3 goluri marcate în Champions League. Mai mult, se pare că este chinuit de o accidentare la genunchi.

Messi era favorit să câștige cel de-al șaptelea Balon de Aur din carieră, dar sezonul destul de slab din Franța i-a diminuat oarecum șansele. În oferta NetBet pentru Balonul de Aur 2021, argentinianul primește cota 1.90 pentru a se impune. Și, oricât de cârcotași ar fi unii, el are motive să spere că va fi votat cel mai bun fotbalist al anului. Deja are 40 de goluri marcate în 2021 (28 la Barcelona, 3 la PSG și 9 pentru Argentina), o performanță reușită în 11 din ultimii 12 ani. 

Pentru golgheterul din La Liga în ultimele 5 sezoane, sezonul 2020/2021 a fost unul dintre cele mai sărace. Totuși, el a reușit să cucerească al 35-lea trofeu cu Barcelona după ce a câștigat Copa del Rey. Cele 2 goluri marcate în finala cu Athletic Bilbao (victorie cu 4-0) l-au făcut golgheterul all time al finalelor Cupei Regelui Spaniei. Cu 9 reușite, el l-a depășit pe legendarul atacant Telmo Zarra, golgheterul din toate timpurile al bascilor de la Bilbao.

Cel mai bun fotbalist din istorie pentru mulți, Messi era contestat pentru performanțele sale cu echipa națională. După 4 finale pierdute, în Copa America (2007, 2015 și 2016) și la Mondialul din 2014, Argentina a reușit să câștige Copa America 2021, primul titlu din era Messi. Contribuind decisiv la 9 din cele 12 goluri marcate de echipa sa (a marcat 4 și a pasat decisiv la 5), actualul echipier al celor de la PSG a fost principalul artizan al unei performanțe obținute pe Maracana, în fața rivalilor brazilieni (1-0, gol marcat de Di Maria). Argentinianul a bifat titlul de golgheter al competiției și a fost ales și cel mai bun jucător.

Karim Benzema – campion UEFA Nations League cu naționala Franței

Atacantul francez a devenit cel mai important om de la Real Madrid în ultimii ani, acolo unde reușește să aibă performanțe de top în mod constant, chiar dacă echipa a trecut prin multe transformări. De multe ori nominalizat, Benzema a rămas de fiecare dată în umbra altor vedete când a fost vorba de trofee individuale, dar poate că a venit momentul să strălucească.

Performanțele sale în ultimul an? La echipa de club a marcat 30 de goluri în campionat, dar Realul nu a luat niciun trofeu. În schimb, Benzema a fost decisiv pentru echipa națională a Franței, marcând inclusiv un gol în finala UEFA Nations League câștigată cu 2-1 împotriva Spaniei.

La o cotă de 23,00 pe NetBet, ar fi o surpriză totală ca Benzema să câștige distincția în acest an. Dar vorba aceea, în fotbal orice e posibil. În plus, să nu uităm că Ballon d’Or este, până la urmă, un trofeu oferit de o publicație franceză.

Jorginho – campion european cu echipa de club și naționala Italiei

Mulți fani ai fotbalului cred că, după Modric în 2018, Jorginho, mijlocașul lui Chelsea și al naționalei Italiei, ar trebui să spargă blocada impusă de golgheteri și să câștige trofeul în acest an. Argumentele lor sunt unele dintre cele mai solide, dar se pare șansele sunt mici, dacă ținem cont de cota 29.00 afișată în oferta NetBet pentru Balonul de Aur 2021.

Jucătorul italian cu origini brazilene al celor de la Chelsea și-a adus o contribuție importantă la cel de-al doilea trofeu al Ligii Campionilor Europeni câștigat de echipa londoneză. El este jucătorul cu cele mai multe minute jucate pentru Chelsea în sezonul 2020-2021 al Champions League și a început titular în 12 din cele 13 meciuri disputate de echipa londoneză (a absentat cu Atletico Madrid pentru cumul de cartonașe galbene). Mai mult, italianul a jucat toate minutele din meciurile eliminatorii.

În mod oarecum surprinzător, naționala Italiei își adjudeca titlul european în vara acestui an. Jorginho și-a adus o contribuție substanțială, fiind responsabil cu legarea jocului la mijlocul terenului. Titular în toate cele 7 meciuri, în condițiile în care selecționerul Mancini a rulat întreg lotul, mijlocașul italian a reușit să distribuie 497 de pase din care 93% au fost reușite. El este și jucătorul care a alergat cel mai mult la turneul final al Euro 2020, iar în clasamentul celor mai buni jucători din competiție a fost depășit doar de conaționalul său Donnarumma.

Despre Ballon d’Or 2021

Trofeul pentru cel mai bun fotbalist al anului se acordă din 1956 de către revista France Football. Din 2010 până în 2015 a fuzionat cu premiul FIFA „Jucătorul mondial al anului”, rezultând trofeul  Ballon d’Or FIFA. Începând cu 2016, Ballon d’Or a devenit din nou o competiție independentă France Football.

Conducerea revistei a hotărât să nu acorde premiul în 2020, în condițiile în care Ligue 1 și Eredivisie nu s-au terminat pe teren, iar Euro 2020 a fost amânat pentru vara lui 2021. Adoptată pentru a proteja credibilitatea și legitimitatea premiului, hotărârea l-a neîndreptățit pe Robert Lewandowski, atacantul polonez al lui Bayern Munchen. Cu un sezon extraordinar, acesta nu ar fi avut contracandidat la câștigarea trofeului. El s-a consolat cu titlul de „Jucătorul anului” în ancheta FIFA 2020.

Cum se acordă Balonul de Aur

La începutul toamnei, redactorii France Football, organizatorii evenimentului, nominalizează 30 de jucători cu performanțe notabile în anul respectiv. Din aceștia, câte un jurnalist sportiv din fiecare țară, antrenorii și căpitanii echipelor naționale trebuie să întocmească un top 5 în funcție de performanțele individuale și colective, dar și de impresia generală lăsată de fotbaliști.

În funcție de locul ocupat, fiecare jucător primește 6 puncte pentru locul 1, 4 puncte pentru locul al 2-lea, 3 puncte pentru locul 3, 2 puncte pentru locul 4 sau 1 punct pentru locul 5. Clasamentul celor mai buni 3 fotbaliști se întocmește pe baza punctelor acumulate.