Poate că jocurile de noroc și arta nu merg mână în mână, dar de-a lungul secolelor au existat mulți artiști celebri care au folosit jocurile de noroc în lucrările lor. Unele dintre aceste picturi au reușit chiar să devină piese de artă foarte recunoscute și foarte scumpe. Acestea fiind spuse, am decis să aruncăm o privire mai atentă asupra unora dintre cele mai populare picturi cu jocuri de noroc care au fost prezentate de-a lungul istoriei. Așa că, hai să vedem ce opere am selecționat…

Picturi despre jocuri de noroc

În era platformelor de casino online, tindem să uităm de începuturile jocurilor de noroc. Ei bine, jocurile de noroc au existat încă din cele mai vechi timpuri; se crede în general că jocurile de cărți au început în China și s-au răspândit în cele din urmă în întreaga lume. Pe măsură ce popularitatea zarurilor a scăzut în secolul al XV-lea, cărțile de joc au devenit o formă mai populară de jocuri de noroc. Deși la început această activitate era rezervată celor privilegiați, la mijlocul secolului al XV-lea, bărbații începuseră deja să joace mai des.

Jocurile de noroc au inspirat unele dintre cele mai mari opere de artă.

Nu numai că oamenii au pictat cărți de joc, dar jocurile de noroc au inspirat unele dintre cele mai mari opere de artă. De fapt, au existat multe picturi uimitoare despre jocurile de noroc în istorie și, prin urmare, am decis să menționăm câteva dintre cele mai faimoase lucrări realizate de-a lungul timpului.

1. Michelangelo Merisi da Caravaggio – The Cardsharps (Trișorii)

"The Cardsharps", by Caravaggio

Pictat de artistul baroc italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, “Trișorii” a fost creat în secolul al XVI-lea, undeva în jurul anului 1594. Pictura ilustrează doi băieți care joacă cărți, în care unul dintre ei are cărți suplimentare la spate. De asemenea, există un bărbat mai în vârstă care se uită peste umărul jucătorului nevinovat, făcându-i semn unui cartofor care, în mod evident, este o cunoștință de-a sa. Toți sunt legați între ei de drama comună, în care fiecare dintre ei își joacă propriul rol în cadrul piesei mai mari.

2. Georges de La Tour – The Cheat with the Ace of Clubs (Trișorul cu asul de treflă)

[ T ] Georges de La Tour - The Cheat with the Ace of Clubs (1934)

Creat de Georges de La Tour între 1626 și 1629, “Trișorul cu asul de treflă” descrie scena în care două femei joacă cărți cu un bărbat, care a profitat de un moment de distracție a atenției lor pentru a trișa și a scoate doi ași de la spatele centurii sale. În același timp, servitoarea și femeia din dreapta dau semne de neliniște și suspiciune. Această piesă este foarte vie, deoarece arată gesturile jucătorilor care semnalează următoarele mișcări ale acestora. Versiunea ulterioară a picturii originale, Trișorul cu Asul de caro, a fost creată în 1635, cu câteva diferențe.

3. Paul Cézanne – Jucătorii de cărți

[ C ] Paul Cézanne - The Card Players (1895)

Jucătorii de cărți reprezintă o serie de picturi în ulei, create de Paul Cézanne. Acesta a fost artistul francez postimpresionist care a realizat o serie de desene și studii în timp ce realiza celebra serie despre jucători de cărți. În total, au existat 5 picturi în serie, realizate în perioada de la începutul până la mijlocul anilor 1890. Fiecare dintre Jucătorii de cărți ai lui Cézanne a portretizat țărani beți în taverne, fumând și jucând cărți, care era poate singurul lor mod de comunicare în afara muncii.

5. Cassius Marcellus Coolidge – Câinii care joacă poker

A Bold Bluff by Cassius Marcellus Coolidge, 1909

Tablourile din seria “Câinii care joacă poker”, de Cassius Marcellus Coolidge, sunt piese de artă foarte ușor de recunoscut de către oameni de toate vârstele și din toate mediile. Concret, Dogs Playing Poker se referă la o secvență de șaisprezece picturi în ulei, create între 1900 și 1910, comandate de Brown & Bigelow cu scopul de a face reclamă la trabucuri. Toate lucrările prezintă câini umanizați care joacă poker. Picturile au devenit foarte răspândite în SUA, în decorarea locuințelor.

Marcellus Coolidge A Friend In Need Cassius 1903

6. Fernand Leger – Soldați jucând cărți

Soldiers Playing Cards

Influențat de Cézanne și Picasso, Fernand Leger și-a câștigat o reputație ca al patrulea membru al cubismului. Capodopera sa “Soldați jucând cărți” reflectă fascinația sa față de mecanizarea Primului Război Mondial. Leger a combinat cubismul cu estetica mașinăriei, făcând în același timp aluzie atât la natura mecanică a războiului, cât și la anonimatul participanților la acesta. Pictura a fost creată în 1917, în timp ce Leger era spitalizat la Paris după bătălia de la Verdun, și rămâne una dintre cele mai bune lucrări ale sale.

 

Gânduri și comentarii

Dar voi? Aveți în minte tablouri despre jocuri de noroc pe care ați dori să le împărtășiți? Spuneți-ne în comentarii!