Pariurile sportive pe rugby au mulți fani în țările în care acest sport este foarte popular. Inventat în urmă cu mai bine de 150 de ani, acest joc a cucerit publicul din Marea Britanie, Australia, Oceania și Asia. În prezent, el este puternic popularizat în America de Nord. O lungă perioadă de timp rugby-ul a fost o disciplină în care România conta la nivel european și mondial. Naționala noastră a avut multe participări la Campionatele Mondiale și a fost în tratative pentru cooptarea în Turneul celor 5 Națiuni (actualmente Turneul celor 6 Națiuni).

La început, pariurile pe rugby erau organizate doar în agențiile stradale, dar, cu timpul, agențiile de pariuri online au înțeles nevoile fanilor acestui sport și au introdus selecții din acesta în ofertele lor. Pentru cei care nu sunt încă familiarizați cu aceste pariuri am pregătit un scurt material de inițiere.

pariere pe rugby

Cum se diferențiază Rugby Union și Rugby League

Se estimează că, la nivel mondial, sunt peste 6 milioane de practicanți ai acestui joc, dintre care în jur de 2,5 milioane sunt jucători legitimați. Cele mai importante competiții sunt organizate de două organizații: Internațional Rugby Board (Rugby Union) și Rugby Football League (Rugby League). 

Rugby League a apărut prin desprinderea din Rugby Union în 1895. Având origini comune și asemănări izbitoare, cele două sporturi sunt considerate distincte. Ele se joacă pe un teren dreptunghiular cu porți în formă de H, în care deplasarea balonului oval se face prin pasă înapoi. Un meci se desfășoară pe parcursul a două reprize de câte 40 minute. Scopul jocului este de a obține puncte prin diverse procedee: încercare (eseu – plasarea balonului în terenul de țintă advers), conversie, lovitură de pedeapsă sau lovitură de picior (drop goal).

Principalele diferențe:

  • Rugby Union se joacă în 15 jucători, în timp ce Rugby League se joacă cu doar 13 jucători într-o echipă.
  • Ritmul de joc este mai rapid în Rugby League.
  • Când este recuperată mingea, la Rugby Union jocul se reia prin lovitură de picior, în timp ce la Rugby League se reia prin melee (grămadă).
  • În Rugby Union se joacă efectiv, în medie, 35 de minute, în timp ce în Rugby League se joacă efectiv în jur de 50 de minute.
  • Sunt reguli diferite pentru Tackling. În Rugby League nu se întâlnesc „rucks” și „mauls”.
  • Un drop goal valorează 3 puncte în Rugby Union  și 1 punct în Rugby League. 
  • Nu există limite pentru posesie în Rugby Union, în timp ce, în Rugby League, fiecare echipă poate avea 6 atacuri, după care este obligată să cedeze posesia.

Aceste precizări sunt necesare deoarece selecțiile de pariuri online pot fi diferite pentru meciuri organizate de ligi diferite.

Diferitele tipuri de pariuri basic pe rugby la NetBet

Consultând oferta de pariuri pentru Rugby de la NetBet am descoperit că pentru fiecare meci sunt deschise peste 15 piețe de pariuri: Rezultat Final, Handicap Final, Rezultat prima repriză, Handicap prima repriză, Repriza cu cele mai multe goluri, Marja Victoriei în 5 variante, Marja Victoriei 12 variante, Rezultat Dublu, Handicap alternativ, Total puncte Par/Impar, Echipa care marcheză prima sau ultima.

Pariurile pe rezultat

Acestea sunt cele mai populare pariuri, așa cum se întâmplă la majoritatea sporturilor. Ca și particularitate, probabilitatea unui rezultat de egalitate este foarte mică la rugby din cauza numărului mare de jucători și a posibilităților multiple de a obține puncte. Prin urmare, cele mai multe pariuri vor fi pe 1 solist sau 2 solist. Totuși, un parior inspirat care va miza pe un rezultat de egalitate va prinde cel puțin o cotă 20.00. Acest tip de pariu poate fi plasat și pe rezultat la finalul primei reprize.

Pariurile cu handicap

Sunt foarte populare printre fanii rugby-ului, în special atunci când meciurile sunt foarte dezechilibrate. Ele se pot plasa atât pe diferența la finalul jocului, cât și pe cea de la pauza acestuia. Pentru a avea succes cu astfel de pariuri trebuie să cunoști punctele forte ale echipelor participante și să mizezi că favorita va câștiga la o anumită diferență. 

Spre exemplu, în februarie, în Turneul celor 6 Națiuni, Franța, una dintre favorite, va întâlni Italia, outsider-ul competiției. Linia de handicap a acestui pariu la finalul jocului este fixată la 35.5. Pentru ca pariul să fie câștigător trebuie ca Franța să învingă la cel puțin 36 de puncte diferență.

Pariuri Peste/Sub

Ca și la alte sporturi, și la Rugby poți plasa pariuri pe un prag al numărului de puncte pe care le va obține fiecare echipă în parte, sau a numărului total de puncte marcate într-un meci.

Alte pariuri disponibile pe meciurile de rugby

Pariuri directe

La rugby poți paria și pe câștigătorii unor competiții sau Ligi. Aceste pariuri, numite pariuri directe, plasate la începutul competiției îți pot garanta o cotă mult mai bună. Pentru a avea succes, trebuie să cunoști rezultatele anterioare, statisticile și multe alte informații care îți pot crea o imagine de ansamblu asupra evoluției viitoare a echipei pe care pariezi. În acest moment, la NetBet poți paria pe câștigătoarea Cupei Mondiale (2023), Gallagher Premiership sau câștigătoarea Top 14 din Franța, în Rugby Union, și World Cup (2021) și  Cupa Challenge în Rugby League.

Pariuri individuale pe jucători

În anumite circumstanțe, în ofertele caselor de pariuri online apar și pariuri individuale pe jucători. Cu potențial de a genera profit sunt pariurile pe jucătorii care marchează foarte mult.

Evenimente majore de rugby pe care poți paria la agenția de pariuri online NetBet

Rugby World Cup (Cupa Mondială)

Este un eveniment organizat din 4 în 4 ani, începând cu 1987. Din 1990, la această competiție participă 20 de echipe, 12 echipe în funcție de rezultatele la Cupa Mondială anterioară și 8 în urma unor calificări. Competiția a fost câștigată de câte 3 ori de Noua Zeelandă și Africa de Sud, de două ori de Australia și o dată de Anglia.

Turneul celor 6 Națiuni (Six Nation)

Este o competiție europeană pe bază de invitație la care participă Anglia, Franța, Țara Galilor, Irlanda, Scoția și Italia. Competiția se desfășoară anual, de obicei în luna februarie.

Champions Cup (Cupa Campionilor)

Este o competiție europeană intercluburi anuală la care participă echipe din țările participante la Six Nation.

Challenge Cup (Cupa Provocării)

Este o competiție Rugby League anuală, intercluburi, organizată de European Professional Club Rugby.

La ce să ne așteptăm în viitor la pariurile pe rugby

Nu este suficient să citești acest articol pentru a începe să pariezi pe rugby. Mai întâi, trebuie să te familiarizezi cu jocul în sine și cu performanțele echipelor și ale jucătorilor participanți. Activitatea de pariere trebuie să fie ghidată de Jocul Responsabil, dar și de o evaluare pertinentă a factorilor care pot influența rezultatele meciurilor. 

Dacă vei descoperi frumusețea, eleganța și fairplay-ul din jocul de rugby, vei petrece mai mult timp urmărindu-l. În viitor este posibil ca meciuri din acest sport să fie disponibile prin serviciile de streaming ale caselor de pariuri online, iar ofertele de pariere să crească și, de ce nu, să putem să pariem Live pe aceste meciuri.