Jucători care ar fi fost pe lista de favoriți la pariuri sportive pentru titlul de golgheter la CM2022, sunt mari absenți de la turneul final din Qatar. Unii dintre ei, ghinioniști, s-au accidentat chiar înainte de startul campionatului. Pentru alții, precum jucătorii italieni, dezamăgirea este mult mai mare pentru că naționalele nu au obținut calificarea.

Marii absenți de la Cupa Mondială 2022:

Erling Haaland

Atacantul norvegian poate câștiga meciuri de unul singur, așa cum a demonstrat în acest sezon la Manchester City, în care a marcat gol după gol atât în Premier League cât și în Champions League. Haaland ratează însă ocazia de a disputa primul Mondial din carieră după ce Norvegia nu a obținut calificarea. De altfel, nordicii nu au mai ajuns la un Mondial din 1998. Atunci au fost eliminați în optimile de finală. În total, Norvegia are 3 prezențe la Cupa Mondială. Aceasta speră într-un viitor mai glorios alături de doi jucători foarte buni precum Erling Haaland și Martin Odegaard, cu evoluții apreciate în Premier League.

Mohamed Salah

Starul lui Liverpool nu va fi prezent la CM2022, iar un rol în această contraperformanță îl joacă chiar el. Asta deoarece Salah a ratat o lovitură de departajare în confruntarea decisivă cu Senegal. Jucătorul egiptean se mulțumește astfel cu o singură prezență la Cupa Mondială în întreaga carieră, la ediția din 2018, când naționala a avut însă o prestație foarte slabă și a pierdut toate cele trei partide. De altfel, și prestațiile lui Salah au fost slabe la turneul final și au fost puse de presa de specialitate pe seama conflictului pe care fotbalistul le avea cu președintele Federației de Fotbal din Egipt.

David Alaba

Ajuns la 30 de ani, David Alaba a avut un prim sezon de vis în tricoul lui Real Madrid, în care a câștigat Champions League și titlul în La Liga. Totuși, prestațiile de la echipa de club nu au fost completate și de o calificare la CM2022 alături de naționala Austriei. Această reprezentativă nu a mai fost la Cupa Mondială din 1998, când a fost eliminată în faza grupelor. De atunci a urmat o perioadă de declin, dar se credea că echipa este pe drumul cel bun după prezența la optimile de finală de la EURO 2020.

Cele mai marcante accidentări înainte de CM2022

Pogba (Franța) ratează CM2022

Paul Pogba

Fotbalistul francez s-a operat la genunchi la începutul lunii septembrie și nu va putea face parte din lotul Franței pentru turneul final. Franța are așadar o problemă serioasă la centrul terenului, din moment ce un alt jucător de top, N’Golo Kante, nu a fost nici el inclus în lot din cauza unei accidentări. Franța vine după titlul mondial câștigat la ediția din 2018, în urma finalei cu Croația, și are așteptări mari de la competiția din Qatar.

Diogo Jota

Jucătorul portughez s-a accidentat la mijlocul lunii octombrie, în partida cu Manchester City. El a suferit o leziune musculară și va absenta câteva luni de pe teren. “Unul dintre visurile mele s-a spulberat. Voi fi suporter din afară, pentru club și pentru țară. Voi lupta să revin cât mai repede”, a spus Diogo Jota după ce a aflat verdictul medicilor. Jota are 25 de ani și a fost cumpărat de FC Liverpool de la Wolverhampton cu 45 de milioane de euro în septembrie 2020. În sezonul precedent, el marcase 15 goluri în Premier League, dar în actuala stagiune nu apucase să puncteze.