Cupa Mondială a început pe stadionul Al Bayt, unde 67.372 de fani au asistat la ceremonia de deschidere şi la antrenamentul deschis al Ecuadorului în faţa ţării gazdă. Pentru că aşa s-a desfăşurat meciul inaugural, în care ecuadorienii s-au impus cu un 2-0 sec, fără să forţeze. Qatar devine prima ţară gazdă care pierde partida de debut.

Al-Bayt, “perla” deşertului! Stadion de 850 de milioane de dolari construit în pustiu

Stadionul din Al Bayt, cel care a costat peste 850 de milioane de dolari, este localizat la 50 de kilometri de Doha, fiind şi cea mai depărtată arenă de capitală, la această ediţie a Cupei Mondiale. Fanii au de parcurs o distanţă lungă, însă arena este vizibilă de la mare depărtare, fiind singura clădire impozantă într-un peisaj arid, fără alte construcţii. Doar un stadion de 850 de milioane în deşert.

Comitetul de primire era format din beduini pe cămile, dar şi poliţie călare. Îmbrăcaţi impecabil, poliţiştii călare aveau în spate puştile automate, imaginea creând un contrast puternic. Opulenţă este cuvântul care caracterizează stadionul. Tribuna VIP are o intrare specială pentru maşini. Adică este construit un pasaj unde autovehiculele urcă până la tribuna VIP, lasă invitaţii şi coboară, într-un inel suspendat.

Autobuze din 7 în 7 minute din Doha la stadion!

Fanii au început să îşi facă apariţia la stadion cu 3 ore şi jumătate înainte de start. Câteva mii de ecuadorieni au creat o „mare galbenă”, iar de cealaltă parte, qatarezii au populat tribunele în portul tradiţional alb.

Plecarea din Doha spre stadion a fost fără probleme. Din oraş, autobuzele porneau din 7 în 7 minute pentru reprezentaţii presei până cu o oră înainte de meci. Şi pentru suporteri este asigurat transportul, iar în acest caz, în care trebuie să călătorească cel mai mult, sunt puse la dispoziţie autocare.

Stadionul din Al-Bayt, o perlă a deşertului! Festivitatea de deschidere a întârziat ca să vină emirul Qatarului

Astfel, în ciuda distanţei foarte mari, drumul spre stadion a fost în regulă. Stadionul construit în forma unui cort qatarez este impresionant. O arenă uriaşă, de 70.000 de locuri. Tribunele sunt foarte abrupte, iar acustica este de top. Rămâne întrebarea ce va face Qatarul cu un astfel de stadion după ce se va încheia Cupa Mondială.

Ceremonia de deschidere a început cu un discurs al lui Morgan Freeman, actorul american fiind prezent la deschidere cu un speech emoţionant, aşa cum ne-a obişnuit. Festivităţile au întârziat cu 10 minute pentru că au fost aşteptate capetele încoronate ale Qatarului, în frunte cu emirul Tamim bin Hamad Al Thani. Alături de lideri a venit preşedintele FIFA, Gianni Infantino.

Fanatik Powered by NetBet

Galeria Qatarului, sincronizare perfectă! Parcă au fost şi fanii în cantonament înainte de Mondial

Ceremonia a durat aproximativ 30 de minute şi a fost una vibrantă, plină de culoare, cu un mod inedit de a prezenta cele 32 de echipe participante, un cor fredonând melodiile de încurajare pentru fiecare. În ultima parte, artistul pop Jung Kook, membru al trupei BTS, a fredonat un single.

Atmosfera din tribune a fost întreţinută de cele două galerii. Câteva mii de ecuadorieni au ocupat mai mult de jumătate dintr-o peluză. În partea cealaltă, qaterzii au avut o galerie organizată în cele mai mici detalii. Trei mii de oameni care au cântat, au sărit şi au ridicat mâinile la unison. Vorba cuiva din tribune: probabil că au fost şi ei în cantonament înainte de Mondial.

Tribune pline la startul meciului! Au început să se golească din minutul 30!

La startul meciului, tribunele erau pline, iar qatarezii au fost plini de speranţă. Dar, diferenţa dintre cele două echipe nu doar că a fost uriaşă, a fost abisală. S-a văzut asta din minutul doi, când portarul qatarez, El Sheeb, a comis-o. Cel mai rapid gol din istoria meciului inaugural a fost anulat de VAR.

Dar asta n-a fost o problemă pentru sud-americani. Care au marcat de două ori în prima parte, prin dubla lui Enner Valencia. În minutul 31, câteva sute de fani qatarezi au părăsit tribunele dezamăgiţi de jocul favoriţilor. Iar jocul gazdelor a arătat rău, îngrozitor pe alocuri.

Ecuador, antrenament cu 67.000 de oameni în tribune!

Repriza a doua a fost fără istoric. Ecuadorienii au controlat jocul chiar dacă au scăzut turaţia. Qatar a fost incapabilă să creeze un minimum de pericol la poarta adversă, iar scorul final a fost 0-2. Meciul de deschidere a fost o încălzire pentru fani, dar şi pentru naţionala Ecuadorului. Care a obţinut trei puncte fără efort, diferenţa de valoare fiind uriaşă între cele două formaţii. Înaintea meciului erau acuze de blat la adresa jucătorilor din Ecuador, care ar fi fost mituiţi să piardă.

Nu avea cum să fie cazul pentru că ar fi trebuit să îşi bage mingea în proprie poartă ca rezultatul să fie invers. Qatar a bifat o premieră negativă la jocul de deschidere, fiind prima echipă din istoria de 92 de ani a Campionatului Mondial care pierde în meciul inaugural. Iar în acest ritm, putem spun că avem deja prima echipă eliminată din competiţie.

Momente tensionate pentru jurnalişti după meci! Se temeau să nu rămână în deşert

Dacă jocul a fost fără istoric, plecarea de la stadion a fost, cu siguranţă, mult mai palpitantă. Orele de plecare ale autobuzelor nu s-au respectat, iar coada la plecarea autobuzelor media se apropia de 1000 de persoane şi mai mult de 150 de metri. Perspectiva unei nopţi în deşert nu era chiar cea mai dorită.

Unii jurnalişti au trimis mail la FIFA în încercarea de a afla răspunsuri, alţii glumeau despre cum ar arăta o noapte petrecută în deşert. Situaţia s-a remediat în scurt timp când au ajuns în parcarea stadionului din Al Bayt nu mai puţin de 20 de autocare odată. O întreagă flotă şi-a făcut apariţia, iar jurnaliştii au putut pleca spre oraş.

Marea întrebare: cum se va descurca statul Qatar să organizeze patru meciuri într-o zi?!

Având în vedere meciul de deschidere, turneul nu va fi uşor de organizat. În ciuda măsurilor draconice luate de organizatori, sunt 8 stadioane într-o rază de 50 de kilometri. Iar de mâine nu vom avea un meci pe zi, ci trei sau patru. Asta înmulţit cu numărul de fani care vor fi prezenţi pe fiecare arenă.

FANATIK este în Qatar şi vă va ţine la curent cu desfăşurarea turneului. Toată lumea se întreabă cum se vor putea evita incidentele, busculadele şi alte evenimente neplăcute, dar asta vom afla zilele următoare. Antrenamentul a fost făcut la deschidere, atât pentru mass-media, fani, organizatori, dar şi pentru naţionala Ecuadorului.

Fanatik Powered by NetBet îți aduce luna aceasta detalii la cald relatate de reporterul nostru la Cupa Mondială din Quatar, Marian Popovici.  Urmărește postările și află detalii în excusivitate din culisele sportului rege!