Şoimul este sacru în Qatar. În ţara din Golf, aceste păsări de pradă se bucură de o atenţie specială, fiind îngrijite cu sfinţenie, având şi un spital dedicat în Doha.

Pasărea naţională a Qatarului este şoimul. Cu o vedere ascuţită şi cu viteze ameţitoare la care pot ajunge, aceste păsări sunt considerate sacre în Golf. Qatarezii plătesc bani mulţi pentru a deţine un exemplar, fiind foarte multe magazine de şoimi şi variante pentru fiecare buzunar.

Preţul ajunge la 200.000 de dolari bucata

Şoimii sunt păsări diurne feroce care vânează eficient în timpul zilei. Au vederea de 8 ori mai ascuţită decât cea umană, iar când îşi observă prada coboară în linişte şi se năpustesc asupra prăzii. În Golf s-a dezvoltat o adevărată tradiţie, această artă fiind introdusă în Qatar de către beduini.

Astfel, calităţile şoimilor au fost folosite de nomazii din deşert pentru a-i ajuta la vânătoare. O tradiţie care datează de 5000 de ani în Iran şi care a fost răspândită în ţările din Orientul Mijlociu de-a lungul secolelor.

Păsările sunt puse pe garduri speciale, pe un material plastic care imită iarba
Păsările sunt puse pe garduri speciale, pe un material plastic care imită iarba

 

Reporterul FANATIK, prezent la Cupa Mondială, a vizitat magazinele de şoimi pentru a observa cum se desfăşoară o astfel de tranzacţie, mai ales că preţurile nu sunt deloc de neglijat. Însă Qatarul este o ţară bogată, iar în cele mai multe cazuri preţul nu este un impediment pentru localnici.

În primul magazin în care am intrat ne-am întâlnit cu Khaled, unul dintre comercianţii de şoimi. Păsările erau puse pe nişte garduri speciale, care aveau în vârf un material plastic care imita iarba, unde şoimii stăteau cu ghearele:

“Sunt legaţi ca să nu zboare, iar ochii le sunt acoperiţi pentru că devin mult mai agitaţi dacă le lăsăm vederea liberă. Aşa, stau mai calmi şi este mai bine şi pentru noi şi pentru păsări”.

 

 

Cei mai ieftini sunt vânduți cu 700 de dolari

Preţurile diferă şi pornesc de la câteva sute de dolari pentru un pui, dar pot ajunge până la 200.000 de dolari pentru un exemplar de elită, printre caracteristicile care îi diferenţiază fiind viteza, penajul sau locul de origine:

“Uite, cei mai ieftini pe care îi avem sunt nişte pui, pe care îi vindem cu 700 de dolari, aproximativ. Aceştia de aici, sunt mai mari şi au penajul gri, sunt mai rapizi, costă cam 10-15.000 de dolari bucata. Dar cei mai scumpi sunt cei siberieni. Vezi, sunt şoimii care au capul alb. Cel mai mult cred că s-au vândut cu 200.000 de dolari pe exemplar. Dar aceia sunt foarte rari. Există şi la 130.000 sau 160.000 de dolari din acelaşi tip. Dar în acest moment, piaţa e sus”.

“Mulţi îi folosesc la vânătoare. Merg cu şoimii, pentru că sunt foarte buni. Apoi, mai sunt cursele de şoimi”.

În timp ce Khaled discuta cu noi, în magazin a intrat un qatarez pentru a cumpăra un şoim. Celălalt angajat al magazinului s-a ocupat de client, care se interesa de tipurile de şoim existente în magazine. În acest timp, Khaled ne explica procesul:

“Uite, o să îşi pună mănuşa pe mână, pentru a-l ţine. De obicei, cei care vin se uită la mai multe caracteristici. Vor să se identifice cu şoimul pe care îl cumpără. Dar de aici trebuie să aibă grijă de el. Urmează apoi etapa de dresaj. Trebuie să îl dreseze, iar pasărea va asculta de el”.

Referitor la motivul pentru care qatarezii cumpără şoimii, Khaled ne răspunde: “Sunt mai multe motive. Mulţi îi folosesc la vânătoare. Merg cu şoimii, pentru că sunt foarte buni. Apoi, mai sunt cursele de şoimi. Şi sunt pe bani mulţi. Cu cât este mai rapid un şoim, cu atât este mai scump.

Mai sunt şi extravaganţe. Curse în linie dreaptă între şoimi şi maşini, pe câteva sute de metri. Care este mai rapid. De aia, un şoim care atinge viteze foarte mari trece de 50-60.000 de dolari”, ne explică Khaled.

Reporterul FANATIK a dresat un şoim: “Îţi pui mănuşa asta pe mână şi vin eu cu pasărea”

Dresajul şoimilor este o artă din vremurile triburilor beduine, unde pasărea era antrenată şi folosită pentru a vâna păsările migratoare pentru hrană. Între pasăre şi proprietar (vânător) se crează o legătură.

În Falcon Souq (piaţa de şoimi din Doha) intrăm într-un alt magazin unde ne întâlnim cu Dalwer Hossin. După câteva minute în care discutăm despre şoimi şi fac câteva poze, Hossin îmi propune să “îmblânzesc” şi eu un şoim:

“Hai să ţii şi tu unul. Îţi pui mănuşa asta pe mână şi vin eu cu pasărea. Trebuie doar să ţii mâna drept şi cu cealaltă să ţii de sfoară, să nu fugă”, îmi spune Hossin.

Până la urmă, de câte ori în viaţa asta avem ocazia să ţinem un şoim pe mână? Exemplarul a stat nemişcat timp de câteva minute.

Spitalul de şoimi este ultramodern

După ce am “îmblânzit” şoimii, am vizitat şi spitalul de şoimi din Doha. O facilitate medicală ultra modernă, dotată cu aparate de ultimă generaţie şi care arată mai bine decât unele spitale de oameni de la noi.

 

Recepţia de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik
Recepţia de la spitalul de şoimi. Sursa: Fanatik

Există mai multe unităţi de primiri-urgenţe şi aparatură de ultimă generaţie care să rezolve orice fel de problemă a şoimilor. Astfel, cei care cumpără un şoim au şi responsabilitatea de a-l trata în cele mai bune condiţii.

Afacere de 50 de milioane de dolari pe an în Golf

Spitalul are chiar şi o stemă dedicată: cu un şoim, o semilună şi două pene. Sunt patru paliere şi câteva zeci de cabinete unde se fac inclusiv endoscopii sau radiografii. Există chiar şi un cabinet de carantinare a păsărilor.

În Qatar, şoimii sunt trataţi regeşte. Au parte de cea mai bună îngrijire, cele mai bune condiţii fiind un simbol al ţării. Iar în Golf, această afacere ajunge la 50 de milioane de dolari anual.

Piaţa de şoimi din Doha. Sursa: Fanatik
Piaţa de şoimi din Doha. Sursa: Fanatik

 

322 de kilometri pe oră poate atinge un şoim

6 variante diferite de şoimi există, care au caracteristici diferite