De 118 ani, fiecare an începe cu Australian Open. Turneul desfășurat la Melbourne, organizat în timpul verii în emisfera sudică, atrage sute de mii de spectatori și milioane de telespectatori la fiecare ediție. Pentru că turneul din 2023 se apropie cu pași repezi spre final, fanii tenisului care joacă la pariuri sportive beneficiază de cote spectaculoase pentru favoriți.

Australian Open

118 ani de spectacol

Australian Open este unul dintre cele 4 turnee de mare slam ale anului, fiind și primul care se desfășoară în fiecare sezon, înainte de Roland Garros, Wimbledon și US Open. Chiar dacă nu este cel mai vechi turneu de tenis din lume, acesta a adunat povești care pot fi spuse următoarelor generații. În cadrul său au jucat și încă joacă nume uriașe, precum Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer, Serena Williams și românii Ilie Năstase, Ion Țiriac și Simona Halep.

Turneul este organizat de Tennis Australia, iar primul meci din istoria acestei competiții a fost la Warehouseman’s Cricket Ground, la Melbourne. Inițial a purtat numele de Australasian Championships, ca apoi, în 1927, să devină Australian Championships, nume pe care avea să îl poarte până în 1969, când a fost adoptat numele pe care îl știm astăzi.

Din 1905 și până acum, turneul s-a desfășurat atât în orașe din Australia, cât și în Noua Zeelandă. Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Perth au găzduit turneul în țara-continent, iar Christchurch și Hastings au susținut competiția, în Noua Zeelandă, în urmă cu peste un secol, în 1906, respectiv 1912. Cele două războaie mondiale din secolul trecut au întrerupt mai mulți ani turneul, dar acesta a revenit apoi, chiar dacă vremurile erau grele.

De ce se numește „turneul fericirii”

Competiția de la antipozi a primit poreclă de „turneul fericirii”, pentru că majoritatea jucătorilor sunt fericiți să participe. De asemenea, Openul Australian este favoritul multor jucători.

Cel care a dat această poreclă a fost chiar elvețianul Roger Federer, care a câștigat competiția de 6 ori. „Australian Open are mereu un loc special în inima lui. Îmi aduc aminte că el a fost cel care a dat porecla”, povestea în trecut Craig Tiley, directorul Australian Open.

Scandalul „Djokovic”

Având în vedere că Australian Open este un turneu de amploare globală, acesta nu a fost ferit de incidente. În 2022, Novak Djokovic a sosit în Australia pentru a participa la marele turneu, fără a avea o dovadă că a efectuat vaccinul anti-COVID, necesar pentru a nu fi plasat în carantină. Sârbul a fost închis două săptămâni într-un hotel și apoi a fost trimis înapoi acasă.

Timp de mai multe luni au apărut discuții și critici la adresa guvernului australian, mai ales pentru modul în care a fost tratat marele campion sârb.

Cotele de la Australian Open

Competiția din 2023 a atins deja sferturile de finală, meciurile urmând să se desfășoare în zilele de 24 și 25 ianuarie. Printre favoriții competiției masculine sunt Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas. Sârbul are o cotă de 1.45, iar grecul de 4.50. La feminin lupta pare mult mai strânsă, Aryna Sabalenka are o cotă de 3, iar Jessica Pegula de 4.

Emoțiile devin din ce în ce mai mari pe măsură ce competiția înaintează către finală. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne bucurăm de spectacol!

*Cotele pot varia