De la apariții ieșite din comun până la un război cu FIFA pe seama unor echipamente bizare, fotbalul a dat naștere unor momente controversate și foarte amuzante, care au lăsat uimiți suporterii.

echipamente bizare

Accesorii și culori care au uimit

Vânzarea echipamentelor reprezintă o bucată foarte importantă din bugetele echipelor. De la an la an, cluburile, împreună cu marile branduri producătoare de astfel de echipamente, încearcă să inoveze sau să revoluționeze industria cu totul. Totuși, nu toate încercările sunt de succes.

Unul dintre cele mai hazlii tricouri de joc a aparținut echipei americane de fotbal Colorado Caribous, în 1978/1979, acesta fiind și singurul sezon în care a jucat în prima ligă americană. Echipamentul a avut ca inspirație vestul sălbatic și avea paiete pe el, împreună cu sigla echipei desenată în proporții mult prea mari, alături de numărul jucătorului.

În Europa, Barcelona a fost una dintre echipele susținătoare combinațiilor cu alte culori față de cele ale clubului, adică albastru și grena. Încă de la începutul anilor 90, Barcelona a folosit, pentru tricoul de deplasare, culori intense, precum portocaliu, turcoaz, gri, verde neon, galben, vișiniu, roz și auriu.

În ultimii ani, Real Madrid și Juventus au purtat echipamente din diverse culori vibrante, precum roz neon, respectiv portocaliu neon. Acestea au fost folosite în special la meciurile din Liga Campionilor.

La competițiile internaționale între țări mai multe echipe au ieșit în evidență datorită prestațiilor, dar și a echipamentelor. Dintre toate se poate spune că prima reprezentativă a Camerunului a lăsat suporterii cu gura căscată.

Camerun versus FIFA. Africanii au pierdut

În 2002, Camerun a făcut deplasare la Cupa Africii, desfășurată în Mali, turneu pe care l-a câștigat fără drept de apel. Cu o echipă formată din staruri, precum Samuel Eto’o, Lauren și Rigobert Song, reprezentativa țării africane a jucat cu tricouri fără mâneci, ceea ce a stârnit revolta conducătorilor FIFA.

Organizația care conduce fotbalul mondial a transmis că echipa Camerunului nu va mai avea voie să poarte acel tricou la Cupa Mondială din același an, pentru că sigla turneului trebuie să se regăsească pe una dintre mâneci. Echipa a improvizat și la turneul final din Coreea de Sud și Japonia a adăugat un articol vestimentar cu mâneci, purtat sub tricoul controversat, pentru a putea respecta regulile.

În 2004, Camerun a mai venit cu o găselniță care a înfuriat și de această dată FIFA. La Cupa Africii, echipa a purtat un echipament mulat cu pantalonii cusuți de tricou. Acestea au fost la rândul lor interzise pentru Cupa Mondială din 2006.

Chiar dacă din 2004 până în prezent Camerunul a respectat la virgulă regulile FIFA, suporterii se pot aștepta mereu la o nouă surpriză în ceea ce privește echipamentul de joc.