După o pauză de aproximativ cinci luni, pe la finalul lunii Februarie, pentru fanii pariori ai ciclismului sosește în sfârșit primăvara. Sezonul s-a deschis cu cursele belgiene, iar apoi s-a dat startul clasicelor (inclusiv 4 din cele 5 clasice monument, ce au peste un secol vechime). Nu putem nega spectacolul, dinamismul și intensitatea oferită de cursele de o zi, dar ciclismul este mai mult decât atât. Probabil cele mai așteptate curse ale anului datorită prestigiului pe care îl oferă sunt cele Trei Mari Tururi (Grand Tours).

În limbajul ciclismului, un Mare Tur este reprezentat de una din cele trei competiții europene, similare ca format – curse ce durează trei săptămâni cu etape zilnice. Dintre acestea, cea care dă startul în fiecare sezon este Giro d’Italia.

Giro d'Italia 2023

Istoria unui Mare Tur

Ideea ca un tur ce străbate Italia a apărut la începutului secolului trecut, în 1908, fiind inspirată de succesul pe care l-a avut Turul Franței. Aceasta a fost scânteia, iar focul a fost pornit de rivalitatea clasică dintre Corriere della Serra și La Gazetta dello Sport. Primii își doreau să creeze o cursă de ciclism proprie, după ce au avut succes cu o cursă de automobile. Cei de la Gazetta au luat-o înainte, și, după succesul pe care l-au avut cu Giro di Lombardia și Milano San-Remo (două curse care astăzi sunt considerate clasice monument), în mai 1909 au dat startul cursei.

Pentru un eveniment de o așa mare amploare, organizatorii au trebuit să petreacă lunile antemergător cursei strângând fonduri. Un aspect interesant este că premiile în bani au fost finanțate de un cazino din San Remo.

Dominația italiană va continua în Il Giro D’Italia 2023?

Câștigătorul cursei inaugurale a fost italianul Luigi Ganna. De fapt, în istoria acestui eveniment, se poate observa o perioadă de aproximativ 40 de ani în care italienii dominau clasamentul. Primul ciclist străin care a câștigat o ediție a fost Hugo Koblet, de origine elvețiană, în anul 1950.

Cei mai titrați cicliști ai competiției sunt: italianul Fausto Coppi (5 victorii, dintre care două consecutive), belgianul Eddy Merckx (5 victorii, 3 consecutive), Bernand Hinault (3 victorii) și Alfredo Binda (5 victorii, 4 consecutive).

Turul Italiei și simbolurile sale

Turul Italiei este unul dintre cele mi recunoscute evenimente sportive. Cu o istorie de peste 100 de ani, organizatorii au introdus elemente ce îl fac să iasă în evidență. Cel mai important dintre acestea este tricoul roz. Fiecare câștigător al unui tur, sau al unei curse primește un tricou de campion. Dintre acestea, cele trei mai tururi au ales culori speciale pentru a evidenția primul loc în pluton. Tricoul campionului în Il Giro este roz, iar culoarea a fost aleasă după paginile ziarului Gazetta.

Il Giro d’Italia 2023 – etape și favoriți

Il Giro d’Italia 2023 va începe pe 6 mai cu un spectaculos contratimp de 18,4 km de-a lungul coastei regiunii Abruzzo și se va termina pe 28 mai într-un clasic circuit în jurul capitalei, Roma. Ultima săptămână a turului va fi decisivă, doar cei mai pregătiți sportivi vor putea să înfrunte cățărările din Dolomiți. Prima săptămână a turului este echilibrată, cu șanse deopotrivă pentru sprinteri și cățărători. Cea mai lungă etapă va fi etapa 11, cu profil deluros, ce are startul în Camaiore (Toscana), iar cicliștii vor trece linia de finnish în Tortona (Piemont).

Cotele pentru favoriți sunt deja pregătite, iar la NetBet poți paria antepost pe câștigător. Astfel, Remco Evenepoel este primul titrat cu o cotă de 1.72, urmat de Primoz Roglic cu 3.00 și Geraint Thomas cu o cotă de 10.00.

Urmărește spectacolul Il Giro și pariază pe favoriți pe NetBet Sport!

 

*Cotele pot varia.