Unul dintre cele mai populare jocuri de noroc este cel de blackjack. O înfruntare între jucător și casă, acest joc atrage prin simplitatea și, în același timp, prin complexitatea sa. O strategie optimă poate reduce extrem de mult avantajul casei, iar un jucător care înțelege implicațiile regulilor și efectele lor matematice poate transforma această abilitate într-un avantaj decisiv.

Fie că joci blackjack live sau blackjack online, realizările unora dintre cei mai buni jucători din istorie te pot motiva să studiezi cât mai mult pentru a deveni și tu un jucător de top.

Cei mai buni jucători de blackjack

Matematica l-a ajutat pe Stanford Wong

Stanford Wong, născut John Ferguson, a fost unul dintre cei mai misterioși jucători de blackjack. El s-a născut în 1943. Firea lui competitivă s-a manifestat din copilărie. El încerca să-și învingă colegii de școală la orice joc. La 12 ani a luat contact cu jocul de blackjack. Până la 14 ani el dezvoltase o strategie de bază care să-i confere un avantaj în fața dealerului. Până să atingă vârsta majoratului el a studiat jocul de blackjack, una dintre principalele sale surse de cunoștințe fiind Beat the Dealer de Ed Thorp.

În timpul studiilor a trăit prima experiență în cazinou. Având un buget de $300, el a jucat la mese de $1 și $4 folosind sistemul cu 10 numere al lui Thorp. La finalul zilei avea un profit de $150. El a început să petreacă din ce în ce mai mult timp în cazinouri

După ce a revenit din războiul din Vietnam, Ferguson s-a dedicat blackjack-ului. Una dintre strategiile preferate era aceea de a urmări mesele de joc și de a începe să joace atunci când cărțile rămase în pachet îi ofereau avantaj (Wonging).

În 1975 a publicat cartea Professional Blackjack și, pentru a putea juca în continuare în cazinouri, a ales pseudonimul Stanford Wong. Din 1979 publică buletine informative despre blackjack. A publicat numeroase cărți despre blackjack, craps și video poker. În tot acest timp a condus o echipă de jucători cu avantaj care au cutreierat cazinourile. În 1996 a deschis website-ul bj21.com, iar din 2002 a fost inclus în Blackjack Hall of Fame.

Don Johnson și avantajele negociate

Donald Johnson este un jucător profesionist de blackjack și antreprenor american. La vârsta de 30 de ani a fost angajat să administreze pista de curse cu cai Philadelphia Park. În 2000 a pus bazele Heritage Development, o companie de programe de pariere asistată pe cursele de cai.

Cunoscut ca jucător de blackjack pe mize mari, el a fost abordat de unele cazinouri din Atlantic City aflate în căutare de jucători după criza din 2008. Abil și cunoscător al modului în care funcționează cazinourile, după ce ani de zile a făcut parte din sistemul de reglementare al industriei, Johnson a negociat un joc cu 6 pachete de cărți, o reducere cu 20% a pierderilor peste $500.000, împărțire până la 4 mâini cu dublare, posibilitatea să tragă carte la Soft 17 în timp ce dealerul era obligat să stea, etc. Tropicana, Borgata și Caesars au considerat că Don Johnson nu era un jucător atât de bun astfel încât să își facă griji.

Profitând de aceste facilități, Johnson a reușit să câștige 15 milioane de dolari între decembrie 2010 și martie 2011 (5.8 milioane la Tropicana, 5 milioane la Borgata și peste 4 milioane la Caesars).

El a rămas în istorie cu o serie de 3 mâîni în care a câștigat 1,2 milioane de dolari. Una dintre acestea a fost senzațională. A împărțit o pereche de optari și a primit câte un optar pentru fiecare mână. A împărțit din nou și a activat 4 mâini pe care pariase $400.000. Cum lângă cei 4 optari a primit  doi treiari și doi doiari, el a dublat fiecare mână, ajungând la un pariu total de $800.000. Dealerul afișa un 5, iar cartea întoarsă a fost un 10. Următoarea carte a fost tot un 10, iar Don Johnson a intrat în istorie.

Jucători de blackjack: Henry Tamburin și avantajul numărării cărților

Henry Tamburin este un jucător profesionist de blackjack cu o importantă contribuție la popularizarea acestuia. El a publicat mai multe cărți și peste 700 de articole despre jocuri de noroc. Doctor în matematică și chimie, el a scris despre strategia de bază în blackjack, gestionarea bankroll-ului, pariuri secundare și strategii avansate, cum ar fi numărarea cărților.

Henry Tamburin a luat contact cu blackjack-ul târziu. La 24 de ani și proaspăt absolvent, el a fost invitat de o familie de prieteni în Las Vegas. Citise că jocul de blackjack este unul în care jucătorul poate fi în avantaj.      Din păcate pentru el a pierdut rapid bankroll-ul, dar și-a jurat să învețe foarte bine jocul. A studiat jocul și a învățat să numere cărțile, dar a rămas fidel carierei (peste 30 de ani manager al unei companii chimice). După pensionare, el și-a luat revanșa la blackjack și a împărtășit experiența sa cu alți jucători. În prezent este editor informativ Blackjack Insider și conduce propriul web, Smart Gaming. Chiar dacă neagă, el este unul dintre cei mai buni jucători de blackjack și un expert în numărarea cărților dar și în mascarea acestei abilități.