Negocierea unui contract în lumea sportivilor profesioniști poate determina satisfacția jucătorului în cadrul clubului și a randamentului său atunci când intră pe teren.

Pe lângă aspectul financiar, alte detalii fine câștigă teren în motivația jucătorilor de a semna cu un club sau altul. După salariu, în ordinea importanței urmează: localizarea clubului și aspirațiile sau obiectivele sale din viitorul apropiat. Dacă aceste capitole nu sunt suficiente pentru a convinge jucătorul, pot fi introduse alte clauze contractuale pentru a îmbunătăți deal-ul și a-i obține semnătura.

Am făcut un rezumat al celor mai nonconformiste, bizare sau nebune clauze pe care sportivii sau cluburile le-au introdus în contracte de-a lungul timpului. Aruncăm un ochi asupra bonusurilor speciale, dar și a normelor de conduită create pentru a păstra jucătorii și echipele fericite. Aceasta este prima parte din unele dintre cele mai spectaculoase 10 văzute vreodată în lumea sportului:

 

1. Neymar: Prietenii zboară gratis

Transferul lui Neymar de la Santos la Barcelona a fost foarte controversat la vremea sa. Asupra acestuia a avut loc o investigație în legătură cu plata taxelor din care a reieșit că formația catalană a plătit aproximativ 30 milioane de euro în plus pe lângă cele 40 declarate oficial.

Clauza specială a contractului prevedea și că Barcelona îi va aduce prietenii starului rămași în țara natală la fiecare două luni pentru ca acesta să se acomodeze mai ușor. Pe lângă cheltuielile de transport, clubul urma să se ocupe și de plata meselor și a găzduirii celor apropiați lui Neymar.

2. Iubitule, cina e servită!

Rolf-Christel Guie-Mien a semnat cu Eintracht Frankfurt incluzând o clauză care i-a câștigat un loc veșnic în inimile suporterilor. Gândindu-se că își va muta reședința, el a dorit să îi fie oferite soției sale cursuri de gătit plătite de către clubul german. Suntem curioși dacă aceasta clauza o și obliga pe aceasta să se prezinte la cursuri. În orice caz, salutăm cazul lui Rolf. Bravo!

3. Michael Jordan: Clauza Love of the Game

Frecvent în contractul sportivilor se menționează timpul de care se vor bucura aceștia pe teren. Michael Jordan era cu totul aparte în acest sens. Chicago Bulls pare că făcea tot ce este posibil pentru a-și tine super vedeta în cadrul echipei ajungând până la clauza numită: „Love of the Game”. Aceasta îi permitea jucătorului să intre pe terenul de baschet oricând dorea: în afara meciurilor din NBA, în cadrul meciurilor demonstrative sau chiar a antrenamentelor de copii și a jocurilor demonstrative jucate de “tauri” oriunde pe planetă.

4. Un jucător trebuie să aibă “cojones”!

Patronul excentric al celor de la Cardiff City, Sam Hammam, voia să se asigure că jucătorii săi aveau motivația și dedicarea necesară pentru a juca sub culorile clubului său. El a introdus o clauză specială în contractul lui Spencer Prior prin care îi cerea acestuia să consume testicule de oaie înainte de a fi lăsat sa intre pe teren. Hammam s-a lăsat înduplecat lăsându-l pe acesta să adauge lămâie, sare și pătrunjel înainte de a gusta din delicatesă. S-a dovedit că totul fusese doar o glumă, Hammam explicând ulterior că preparatul nu fusese altceva decât carne de pui.

5. Mario Balotelli: Bonusul pentru comportament sportiv

Super Mario a căpătat o reputație în afara terenului cel puțin la fel de infamă ca și în timpul partidelor. A fost etichetat de multe ori ca „unmanageable” și criticat pentru lipsa eticii și a temperamentului care avea impact negativ asupra performanței sale. Pentru a-l motiva în sensul unui stil de joc mai… previzibil, AC Milan i-a introdus în contract clauza de „bună purtare”. Jucătorul urma să fie sancționat atunci când adopta tunsori nonconformiste, când fuma sau ieșea în cluburi sau atunci când posta mesaje controversate pe canalele de social media.

Indiferent cât de ciudate pot să pară aceste clauze, sunt doar câteva dintr-o lungă listă, pentru că astfel de acorduri nu sunt deloc rare. Starurile sportului, sunt staruri din toate punctele de vedere, iar clauzele speciale din contractele lor, o practică obișnuită.