Ceea ce părea imposibil la startul sezonului este la un pas să se întâmple sâmbătă: clubul Viitorul să cucerească titlul în Liga 1! În așteptarea ultimei etape, haide să vedem ce ar însemna, în materie de recorduri, medalia de aur pentru echipa lui Gică Hagi.

Cea mai mare cotă pentru o campioană din istoria Ligii 1

La startul sezonului, în prima zi de cotații, pariorii NetBet.ro puteau paria că Viitorul va câștiga campionatul la o cotă de 251! Adică aceia care au mizat pe acest deznodământ vor putea încasa chiar și de 251 de ori valoarea mizei plasate. Ulterior, cota Viitorului a scăzut la 151 și apoi s-a prăbușit după câteva etape, apropiindu-se de realitate.

Până în acest an, campioanele care au avut cele mai mari cote la titlu au fost Unirea Urziceni (cotă 51,00 la agenții înaintea startului sezonului 2008-2009) sau Oțelul Galați (cotă 67,00 la startul sezonului 2010-2011).

Hagi, primul om care câștigă titlul din postura patron-antrenor

Când Gică și-a demis antrenorul în 2014 (pe Stelea, apoi pe Vintilă) și a preluat el însuși echipa, câți au fost aceia care au crezut că este o mutare bună? Câți nu l-au criticat pe Hagi și i-au dat peste nas că orice manager trebuie să răspundă de rezultate în fața unei conduceri? Sigur, aia înseamnă normalitate, dar cazul Viitorului este unul aparte. Și sezonul 2016-2017 confirmă pe deplin o altă nedumerire a sportului românesc: da, Hagi știe fotbal și ca antrenor.

Hagi, antrenorul-campion cu cel mai mic salariu din Europa

Nu mai este niciun secret. La 500€ pe lună, este imposibil să găsim un antrenor care să aibă un salariu mai mic decât Gică și să câștige titlul într-un campionat european sau chiar mondial (deși aici nu băgăm mâna în foc pentru toate insulițele din te miri ce ocean).

„Regele” s-a dedicat trup și suflet proiectului său, toți banii îi direcționează în proiectul Viitorul, iar lui însuși, pentru cele două funcții de președinte și antrenor, Hagi își dă un salariu modic de 500€. Chiar dacă Academia este cel mai mare contribuitor la bugetul orașului Ovidiu!

Campioana cu cel mai mic stadion

Arena Viitorul din Ovidiu are 4.500 de locuri, minimul prevăzut în regulamentul de licențiere al FRF. În trecut, limita era de 7.000 de locuri și stadionul din Urziceni deține – cel puțin până la finalul campionatului 2016-2017 – titlul de casa cea mai mică a unei campioane.

Campioana din cel mai mic oraș

Tot cu Urziceni se bate orașul Ovidiu și la titlul de „cea mai mică localitate care a dat o campioană a României”. La momentul scrierii acestui text, recordul este deținut de Urziceni, care avea la recensământul din 2011 un număr de 15.308 locuitori. Conform aceleiași surse, orașul Ovidiu avea 13.847 de cetățeni, astfel că un titlu pentru Viitorul ar stabili un nou record.

Campioana cu cea mai scăzută medie de vârstă

Ne vom permite să facem o afirmație neverificată și îi vom lăsa pe statisticieni să ne contrazică, dar până atunci vom spune că, la 22,2 ani medie de vârstă conform transfermarkt.ro, Viitorul poate fi cea mai tânără campioană a României, cel puțin în perioada postcomunistă.

________

Dar să nu anticipăm și să așteptăm deznodământul campionatului…