Cel mai important meci al Europei se desfășoară sâmbătă, 3 iunie, când Juventus și Real Madrid se întâlnesc față în față la Cardiff, pe Millennium Stadium în finala Champions League 2017.

Juventus, drumul spre finală

Considerată echipă gazdă, gruparea torineză a avut o campanie aproape perfectă în acest sezon de Ligă. 9 victorii, 3 egaluri, nicio înfrângere. Palmares remarcabil, trecând la pas atât de faza grupelor, cât și de rivalele din fazele eliminatorii.

Grupa H alături de Sevilla, Lyon și Zagreb a fost considerată de specialiști ca una accesibilă și nu a surprins pe nimeni că Juventus a terminat cu 14 puncte din 18 posibile, remizând de două ori, culmea, pe teren propriu!

Apoi, în primăvara Ligii, doar tânărul Mbappe a reușit să înscrie în poarta lui Buffon, în returul semifinalei, când nici nu mai conta reușita aceea. Una peste alta, Juve a reușit 690 de minute consecutive fără gol primit, între 22 noiembrie 2016 și 9 mai 2017! Este a doua cea mai lungă astfel de perioadă, recordul aparținându-i lui Jens Lehmann cu Arsenal (2005-2006).

Momentul cheie al calificării în finală pentru Juventus

Punctul pivotant al parcursului italienilor a fost sfertul de finală cu Barcelona. Catalanii veneau după Remontada, o calificare istorică reușită împotriva PSG-ului, și toată lumea îi vedea ca mari favoriți. Până când, la meciul tur, Juve a făcut surpriza și a câștigat cu 3-0! Iar la retur italienii au arătat de ce au cel mai bun sistem defensiv din lume, anulând complet vedete precum Messi sau Suarez.

Elementul decisiv al lui Juventus

Cursa lui Gigi Buffon spre ultimul trofeu pe care îl mai are de câștigat este, fără doar și poate, povestea frumoasă din spatele acestei campanii de Champions League a lui Juventus. Dar apărarea nu este suficientă pentru a prinde o finală – vezi cazurile Lyon, Porto, Sevilla sau chiar Atletico Madrid, toate cu sub un gol încasat pe meci, toate ieșite fără prea mare vâlvă din competiție.

În schimb, factorul care să facă diferența pentru Juve a fost atacul ultraeficient, cu Higuain și Dybala în prim-plan. Cei doi argentinieni au înscris 5, respectiv 4 goluri în actuala campanie. Numerele nu par impresionante, dar pentru o grupare construită să bată la zero, la limită, este foarte important să aibă 9 goluri decisive în momentele oportune, nu 9 floricele pe seama cluburilor mici. Un alt element important și oarecum uitat de media a fost până acum Dani Alves, un fundaș extraordinar cu 3 goluri și 3 pase decisive, lăsat parcă mult prea ușor să plece de la Barcelona.

Rezultatele echipei Juventus până în finală

Meci Rezultat Fază
Juventus – Sevilla 0-0 Grupa H
Dinamo Zagreb – Juventus 0-4 Grupa H
Lyon – Juventus 0-1 Grupa H
Juventus – Lyon 1-1 Grupa H
Sevilla – Juventus 1-3 Grupa H
Juventus – Dinamo Zagreb 2-0 Grupa H
Porto – Juventus 0-2 Optimi
Juventus – Porto 1-0 Optimi
Juventus – Barcelona 3-0 Sferturi
Barcelona – Juventus 0-0 Sferturi
Monaco – Juventus 0-2 Semifinale
Juventus – Monaco 1-2 Semifinale

Real Madrid, drumul spre finală

Spaniolii au ocazia să devină primul club care își apără trofeul în competiție, dar titlul nu este garantat. Campania lor nu a fost una fără probleme. Realul nu a convins pentru că nu a făcut meciurile mari pe care le așteaptă lumea. Dar și-a câștigat partidele pe care trebuia să le câștige pentru a prinde actul final, lucru subliniat de însuși Zinedine Zidane care spunea că, pentru Real, este important să ajungă să joace pentru trofee. Și are dreptate francezul, pentru că ultima dată când Realul a pierdut o finală de Champions League s-a întâmplat în 1981! De atunci, a câștigat 5 trofee, inclusiv în 2014 și 2016.

Momentul cheie al calificării în finală pentru Real Madrid

Singura dată când Realul a tremurat cu adevărat pentru parcursul său în Champions League a fost în sferturi, împotriva nemților de la Bayern. Oarecum neașteptat, după o victorie în deplasare cu 2-1, Realul a intrat în prelungiri pe Santiago Bernabeu. Abia după minutul 100 s-a limpezit calificarea și doar după niște mari greșeli de arbitraj care au premers golurile decisive. Dar istoria

Elementul decisiv al lui Real Madrid

Fiecare meci al Realului a fost un festival de goluri în acest sezon de Champions League. Galacticii au marcat de 32 de ori până acum, dar au și încasat cel puțin un gol pe meci în 11 din cele 12 partide disputate până acum. În atare condiții, nu este niciun secret că potența liniei ofensive a fost arma numărul unu, presând mereu, mereu, mereu pentru victorie și calificare. Criticat pentru randamentul scăzut avut în toamnă, Cristiano Ronaldo a răspuns în această primăvară cu o ploaie de reușite atunci când Realul avea mai mare nevoie de ele, tranșând disputele cu Bayern și Atletico.

Rezultatele echipei Real Madrid până în finală

Meci Rezultat Fază
Real Madrid – Sporting 2-1 Grupa F
Dortmund – Real Madrid 2-2 Grupa F
Real Madrid – Legia 5-1 Grupa F
Legia – Real Madrid 3-3 Grupa F
Sporting – Real Madrid 2-1 Grupa F
Real Madrid – Dortmund 2-2 Grupa F
Real Madrid – Napoli 3-1 Optimi
Napoli – Real Madrid 1-3 Optimi
Bayern – Real Madrid 1-2 Sferturi
Real Madrid – Bayern 4-2* Sferturi
Real Madrid – Atletico 3-0 Semifinale
Atletico – ‘Real Madrid 1-2 Semifinale