Săptămâna trecută am pornit la drum cu prima serie de clauze neobișnuite. Michael Jordan, Neymar și Balotelli sunt numele cele mai sonore care au profitat de poziția lor și au forțat nota în cele mai neobișnuite moduri.

Am păstrat însă ce e mai bun pentru sfârșit. Urmează a doua parte a articolului.

Stefan Schwarz: ținut cu picioarele pe pământ

Contractul celor de la Sunderland pentru cumpărarea suedezului Stefan Schwarz conținea una din cele mai nebune clauze văzute vreodată. Clubul îi interzicea jucătorului să se înscrie la bordul unei nave spațiale stipulând nulitatea contractului în cazul în care acest eveniment va avea loc.

Sunderland inclusese respectiva clauză după ce auzise despre interesul lui Schwarz în cursele spațiale și aflase că unul din prietenii săi apropiați îi rezervase acestuia un loc într-un potențial zbor. Deși Schwarz nu a ales niciodată cariera de “turist extraterestru” în detrimentul celei de fotbalist, suporterii i-au dăruit porecla “The Spaceman”.

 

Rafael Van Der Vaart: Atenție la ghete!

Atunci când a semnat cu Betis, Rafael Van Der Vaart a trebuit să fie de acord cu clauza clubului de a nu purta ghete de culoare roșie.
Dacă vă întrebați ce a stat în spatele clauzei: culoarea roșie este asociată echipei rivale din Sevilia. Deoarece jucătorul olandez a fost de acord cu această prevedere, el a câștigat încă 1.6 milioane de euro pe lângă salariu. Voi ați fi fost de acord?

 

Glen Davis: Challenge pentru scăderea în greutate

Glen “Big Baby” Davis și-a onorat porecla (Bebeluș mare) pe timpul cât a fost jucătorul celor de la Boston Celtics. S-a comportat ca un bebeluș atunci când a izbucnit în plâns după o discuție pe marginea terenului cu legenda Kevin Garnett. Și a fost mare… întreaga perioadă în care a purtat echipamentul alb-verde. El a reușit de multe ori să transforme acest lucru mai puțin atractiv în folosul echipei sale devenind unul din cei mai buni jucători veniți de pe bancă.

Chiar și așa, echipa din Boston dorea să găsească un mod de a-l motiva pe Davis să piardă câteva kilograme. Astfel, în 2009 clubul i-a pus la dispoziție o prelungire de contract în care a inclus o clauză ce i-ar fi suplimentat câștigurile jucătorului cu 500.000 $ dacă acesta ar fi reușit să îndeplinească cerințele de greutate stabilite de către echipă. Din păcate nu se știe nici azi dacă Davis a atins obiectivul și a luat bonusul.

 

Brock Lesnar: Tratament special

Brock Lesnar este unul din cei mai de succes și mai controversați luptători atât în octogonul UFC cât și în divizia de entertainment WWE. Luând asta în calcul, era evidentă nevoia creării unor clauze aparte între Brock și respectivele divizii.

Probabil cea mai ciudată clauză din contractul lui Lesnar cu WWE este un capitol care îi descrie punctual sportivului ce îi este  permis să facă. Această prevedere a ajuns în atenția presei în 2016, atunci când Lesnar a fost testat pozitiv pentru folosirea de substanțe ce i-ar crește performanțele sportive înaintea luptei cu Mark Hunt. WWE nu l-a pedepsit pe Lesnar, invocând faptul că Lesnar este doar un wrestler part-time și nu este subiectul politicii de uz de substanțe. Luptătorul a reușit să eludeze și alte pedepse, atunci când, de exemplu, a trimis mesaje profane în timpul partidelor din RAW. Fără a suferi consecințe după acțiunile sale, cine l-ar putea învinovăți pe olandez că a împins limitele la maxim?!

 

Manny Ramirez: “Mai doriți sushi?”

Manny Ramirez a fost un super talent al generației sale atunci când a evoluat în liga MLB. În perioada sa de glorie când evolua la Boston Red Sox, nu exista hitter de mână dreaptă mai temut. În afara terenului, și câteodată și în timpul jocului, Manny era extrem de imprevizibil.

Această trăsătură a sa a continuat și în 2017 când Ramirez a semnat un contract pentru a juca baseball profesionist în liga japoneză la Kochi Fighting Dogs. Înțelegerea prevedea unele din cele mai bizare și nebune clauze contractuale despre care am auzit. Manny a primit o mașină personală, un apartament pe drumul către club și opțiunea de a se antrena doar atunci când dorea. Pentru a pune cireașa pe tort, contractul îi garanta lui Manny sushi nelimitat. Ca și cum Manny ar avea nevoie de sushi nelimitat pentru a juca baseball în liga japoneză.  Am păstrat această clauză la sfârșit, deoarece, pentru noi, este definiția unei clauze nebune.

 

Dacă dorești să revezi prima parte a seriei de clauze contractuale inedite, apasă pe acest link.