777 Slot Pacanele

Popularitatea acumulată în timp a făcut ca păcănelele să devină un element aproape indispensabil în orice casino din lume. Existența acestor jocuri pare absolut firească, însă ele nu au fost dintotdeauna preferatele publicului. Ne întrebăm astfel care este istoria lor și cel mai importat, cine este inventatorul păcănelelor?

Ce înseamnă „păcănele” sau „slot machine”?

Păcănelele, așa cum le cunoaștem cu toții, sunt acele aparate de jocuri de noroc al căror câștig depinde în principal de hazard. În termeni profesionali, „slot machine”, „fruit machine” sau pur și simplu „slot” desemnează un joc de noroc mecanic. Aparatul inițial avea trei sau mai multe roți cu imagini care se roteau independent atunci când un buton era apăsat sau o manetă laterală era acționată.

Când a apărut primul joc de noroc?

Prima înregistrare oficială a jocurilor de noroc datează începând cu anul 2300 î.Hr. pe teritoriul Chinei. Se crede totuși că această activitate a fost practicată în toate societățile antice. De la greci și romani, la Franța lui Napoleon sau Anglia reginei Elisabeta, istoria este pavată cu povești despre jocurile de noroc.

Zarul, elementul cu o valoare remarcabilă în rândul jocurilor de noroc, are de asemenea o istorie îndelungată. Se vorbește despre apariția jocurilor de zaruri încă din Evul Mediu. Cu toate acestea, varianta cea mai apropiată celei actuale a apărut în Franța și a fost definitivată în comunitățile afro-americane din New Orleans și Louisiana. Transformarea finală a jocului a venit odată cu introducerea lui în cazinourile din Statele Unite ale Americii.

Primul „slot machine”?

Asemeni oricărei invenții faimoase, originea păcănelelor este pusă sub semnul întrebării. Evenimentele istorice vorbesc despre existența a două jocuri slot inițiale.

Primul aparat de jocuri de noroc este considerat a fi conceput în 1891 de către Sittman și Pit din Brooklyn. Aparatul era bazat pe jocul de poker și avea 5 role pe care erau dispuse 50 de cărți de joc. Șansele de câștig au fost reduse de către cei doi inventatori prin eliminarea unor cărți din suita de poker. Toate barurile au profitat de ocazie și au achiziționat aceste aparate cu mecanism de plată automat care plăteau în pachete de țigări sau băuturi.

Al doilea aparat care indică începutul istoriei păcănele clasice este aparatul „Liberty Bell”, dezvoltat în 1887 de inovatorul Charles Fey. Acest aparat slot avea 3 role și 5 simboluri, demonstrând un progres vizibil către simplitatea de joc. Au fost introduse simbolurile de inimă, diamante, pică, potcoave, stele și faimosul simbol Liberty Bell, ce aducea un câștig special. Designul exterior includea o maneta laterală mobilă, fapt ce i-a adus aparatului identitatea de „bandit cu o singură mână”. Popularitatea și cererea mare de pe piață a dus la deschiderea fabricii de mașini de sloturi „Liberty Bell” în anul 1896.

Primul „fruit machine”?

Chiar dacă istoria păcănelelor începuse să prindă viață, slotul „fruit machine” se lăsa încă așteptat. Povestea sa începe în anul 1902 când sloturile care acordau premii monetare au fost interzise oficial în SUA. Astfel că, la 5 ani distanță, o nouă mașină slot a fost concepută de producătorul Herbert Mills. Este vorba de „Operator Bell”, primul slot cu simboluri de fructe care acorda premii sub formă de dulciuri sau gumă de mestecat cu diferite arome. Până la sfârșitul Primului Război Mondial, faima păcănelelor devine incontrolabilă, iar sloturile fructate ajung până pe teritoriul european.

Când apar jocurile slot video?

Chiar dacă ai putea crede că aparatele slot au evoluat cu rapiditate spre tehnologia video, ai fi surprins să afli că lucrurile nu au fost deloc așa. Odată cu schimbarea legilor în 1919, America interzice consumul de alcool și deținerea jocurilor de noroc. Este momentul în care aparatele de slot devin disponibile doar în locații ilegale. Din această cauză s-au reintrodus plățile cash, crescând și mai mult popularitatea jocurilor.

Legalizarea jocurilor de noroc în 1931, reaprinde industria dezvoltatorilor de păcănele. Compania Bally din Chicago Illionois aduce pe piață un nou prototip de aparat, cu numele de „High Hand”. Datorită faptului că era mai înalt și nu necesita suporți auxiliari, acest aparat devine unul dintre cele mai utilizate sloturi de pe piață. Aceeași companie elaborează în 1963 primul aparat electromecanic, numit „Money Honey”. A fost primul slot cu o plată automată de maximum 500 de monezi, cu lumini și efecte sonore noi.

O altă mare schimbare a avut loc în 1976, când Walt Freely a dezvoltat primul slot video. Acesta era compus dintr-un slot electronic la care a fost adăugat ecranul unui televizor. „Fortune Coin” a fost instalat în Hotelul Hilton din Las Vegas, însă jucătorii au ezitat să folosească noua tehnologie. Dezvoltatorii au continuat să îmbunătățească designul, grafica și conținutul jocului, urmând ca în 1986 să se introducă noi sisteme electrice. Se formează o rețea între aparate ce permite activarea unor noi bonusuri și al primului jackpot progresiv, „Super Jackpot”.

Cine a inventat jocurile slot virtuale?

La începutul anilor 1990, odată cu apariția internetului, cazinourile s-au dezvoltat din ce în ce mai mult pe platformele online. La fel au procedat și companiile de „slot machine” care au încercat permanent să se adapteze noilor tehnologii. Primul slot video a fost realizat în 1976 pentru compania Fortune Coin de către N. Cerracchio, R. Greene, W. Beckman, J. Reukes și L. Black.

În prezent, producători de software ai industriei de gambling se află într-o permanentă luptă pentru inovare. De la sloturile 3D, precum slotul „Jack and the Beanstalk”, până la apariția sloturilor VR, nu a fost decât un pas mic. Iar apariția acestor inovații și pe piața din România este iminentă.

Sfârșitul păcănelelor tradiționale?

Este adevărat că experiența unui „slot machine” tradițional nu se poate compara cu experiența unui slot modern. Cu toate acestea, avantajele mediului online înclină balanța în favoarea jucătorilor. Disponibilitatea în orice moment, varietatea mare a sloturilor, promoțiile, procentajul de câștig și bonusurile permanente sunt doar câteva dintre acestea. Pe NetBet Cazino, cel mai mare site de jocuri de noroc din România,  poți alege dintre peste 2000 de jocuri pentru a te distra la superlativ!