În actuala conjunctură în care fotbalul a devenit o adevărată industrie, uităm de multe ori că el ar trebui să fie o sursă de distracție nu doar pentru suporteri sau amatorii de pariuri sportive, ci și  pentru cei care îl practică și cei care se îngrijesc de destinele lui. Printre disputele pentru înființarea de noi competiții, atragerea de fonduri, salarii cu multe zerouri și cote la pariuri, ne bucurăm să vedem din când în când fotbaliști cu zâmbetul pe buze, fani care fraternizează, suporteri care își susțin echipele când pierd sau gesturi de generozitate din partea celor din fenomen.

Fotbalul românesc nu face excepții. Întâlnim și la noi situații tensionate, uneori și situații disperate, dar, de foarte multe ori, fotbalul românesc găsește resursele pentru a ne face să zâmbim. Cu gafe impardonabile, ratări improbabile, declarații năstrușnice și tot felul de situații ilare, fotbalul românesc ne face cumva să uităm că nu prea mai contăm la nivel internațional. Uneori, chiar numele echipelor care se întâlnesc sunt cele care produc zâmbete. 

nume de echipe nostime

CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic – cel mai lung nume din fotbalul românesc

În toamna lui 2016, Astra Giurgiu era campioana României și reușea un parcurs de excepție în grupele Europa League, calificându-se pentru faza eliminatorie a competiției.  Într-o perioadă foarte încărcată pentru clubul giurgiuvean, soarta a fost generoasă și, în șaisprezecimile Cupei României, i-a adus în cale o formație cu un nume mai puțin obișnuit pe le noi: CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic. 

Campionii au  reușit să treacă greu, cu 1-0, de formația din Liga a III-a, dar trupa bănățeană a rămas în amintirea iubitorilor fotbalului. Înființată în 2002 la Becicherecu Mic, echipa a primit și numele sponsorului, cea mai în vogă pizzerie din Timișoara anilor 1990. În 2007 Nuova Mama Mia a promovat în Liga a 3-a, de unde a retrogradat în 2012. În 2013 a revenit în a treia competiție fotbalistică și și-a câștigat recunoașterea în 2016. Din 2017, noul proprietar a mutat echipa la Jimbolia.

CS Sănătatea Servicii Publice din Cluj

Nu, nici numele acestei echipe nu stârnește ilaritatea, ci este doar neobișnuit de lung. Și această echipă, care în prezent activează în Seria a 9-a din Liga a 3-a s-a făcut cunoscută la nivel național în Cupa României. 

„Virușii Verzi”, așa cu sunt alintați de fani, au atins optimile competiției în sezonul 2007/2008 (au fost eliminați de Dinamo, campioana, en-titre), șaisprezecimile în 2009/2010 (a pierdut cu Poli Timișoara, echipă care juca în Europa League), tot șaisprezecimi în 2011/2012 (a pierdut la FCSB), optimi în 2013, când a fost eliminată din nou de Dinamo și șaisprezecimi în 2018, când a dat iarăși peste FCSB. Ultimul parcurs meritoriu în Cupa României a fost în 2019/2020 când a ajuns în optimi, după ce a trecut cu 1-0 de Viitorul Constanța.

Cele mai interesante meciuri de fotbal din România

Primele ligi de fotbal din România nu sunt așa de ofertante în ceea ce privește numele mai mult sau mai puțin inspirate ale echipelor înscrise. Când ajungem la Ligile a 4-a și a 5-a lucrurile se schimbă în mod semnificativ. 

Spre exemplu, zilele trecute, în Liga 5 Cluj, zona Mociu, Luceafărul din Ghiriș a surclasat cu 4-0 Meteor Mociu. În aceeași competiție, viitorul pare nesigur și complicat, dacă ne gândim că printre participante găsim Viitorul Răzbuneni și Viitorul Răscruci.

În competițiile din Suceava avem parte de meciuri care nasc multe întrebări, cum ar fi ce va face cunoscuta Academica din Gălănești când va trebui să susțină examen la Polul Nord Brodina. O altă necunoscută este ce se va întâmpla cu Vânătorul Dorna Candrenilor după ce Forestierul Frumosu va trece pe la Avântul Frasin și Bradul Vama.

Liga a 4-a Elite din Satu Mare își pune o întrebare existențială: „Fortuna Căpleni sau Stăruința Berveni?”. În același județ, dar în Liga a 4-a, Seria B, vei fi curios să afli de ce ar trece Someșul Odoreni pe la Victoria Apa.

Sibiul ține neapărat să ne bage în ceață cu meciul din Liga a 4-a, AFC Inter Stars 2020 Sibiu – AS FC Interstar Sibiu. Tot în al patrulea eșalon, dar la Botoșani, Viitorul Broscăuți va avea un traseu interesant, trebuind să se folosească de Nord Star Pomârla pentru a ajunge la Flacăra Flămânzi.

Alte nume „inspirate” din fotbalul românesc 

  • Alba – Arieșul Apuseni Baia de Arieș; AS Limbenii Limba
  • Arad – CS Păulișana Păuliș
  • Argeș – ACS Vulturii Vulturești; AS Petrolul Hârtiești
  • Bistrița – Venus Negrilești
  • Brașov – AS Berecleana Bereclean; AS Șercăiana Șercaia
  • Brăila – ACS Romgal Romanu; AFC Viitorul Galbenu; ACS Bordei Verde
  • Buzău – AS Unirea Stâlpu; AS Pescărușul Luciu; AS Energia Clondiru; AS Focul Viu Lopătari
  • Călărași – ACS Speranța Plumbuita
  • Cluj – AS Spicul Luna; ACS Unirea Geaca
  • Constanța – Flacăra Crucea; Viitorul Cumpăna
  • Dâmbovița – AS Voința Adânca; AS Vânătorul Rățoaia 2015; AS Universitatea Băleni
  • Dolj – AS Recolta Seaca de Câmp
  • Giurgiu – AS Omerta Stoenești; CS Zmeii Ogrezeni
  • Iași – Viitorul Plugari
  • Ilfov –  AS Voința Dârza
  • Mureș – ACS Raza de Soare Acățari
  • Olt – ACS Lupii Profa; AS Speranța Șopârlița 2020
  • Prahova – Real Boys Vălenii de Munte; Tirana Homorâciu; Sportul Valea Cucului; Arizona Zalhanaua
  • Satu Mare – Luceafărul Decebal
  • Teleorman – Ajax Botoroaga; Atletic Orbeasca
  • Timiș – Chinejana Chinezu

Ce alte nume au mai fost în fotbalul românesc

Echipele menționate sunt înscrise în competițiile girate de FRF sau AJF-uri. De-a lungul timpului au mai fost și alte formații care atrăgeau atenția prin simpla menționare ca: Fotbal Cluj R București,  AFC Vis de București, Croația Clocotici, Tricolorul Gălbinași, Avântul Bizonii Recea Cristur și bineînțeles Old Boys Însurăței.

 

Ți-a plăcut postarea noastră? S-ar putea să îți mai placă și:

👉Testul Suporterului Român – vezi și tu ce notă iei la o probă din istoria noastră ca echipă națională

👉Testul Perlelor: mai ții minte cine ce a spus?

👉Poreclele fotbaliștilor români. Tu câte din ele știi? Fă-ți testul