Fotbalul a fost puternic afectat de realitatea socio-medicală actuală. Multe dintre echipe au raportat pierderi imense din cauza lipsei spectatorilor din tribune, dar și a creșterii cheltuielilor legate de siguranța jucătorilor. În același timp, prin transferul distracției în mediul online, a crescut numărul amatorilor de pariuri sportive, dar și al celor care urmăresc meciuri de fotbal la televizor.

Dacă unele dintre echipele de top ale Europei au mari probleme financiare, cele care au avut un management mai echilibrat au reușit să păstreze stabilitatea financiară, loturile de jucători și nivelul sportiv ridicat. Sunt unele echipe la care criza sanitară pare să nu fi lăsat urme. Evoluțiile unora dintre ele sunt cu adevărat spectaculoase, motiv pentru care se regăsesc printre selecțiile de pe biletele de pariuri online.

cele mai spectaculoase echipe de fotbal

Bayern Munchen – campioana fotbalului spectacol în ultimele două sezoane

Clubul bavarez traversează una dintre cele mai bune perioade din existența sa. Stabilă din punct de vedere financiar, Bayern domină campionatul intern. Munchenezii au câștigat ultimele 8 titluri în Bundesliga. Și în acest an ei sunt în pole position pentru a deveni campioni, doar Borussia Dortmund contestându-le dominația autoritară.

În ultimele 2 sezoane ale Champions League, Bayern Munchen a fost sperietoarea Europei. Bavarezii au câștigat competiția în 2020 după un parcurs fără greșeală (doar victorii, printre care un neverosimil 8-2 cu Barcelona, în sferturi). Și în sezonul 2020/2021, parcursul bavarezilor a fost unul solid. Ei au trecut de grupe cu 5 victorii și o remiză (0-0 cu Atletico Madrid), au eliminat cu dublă victorie pe Lazio în șaisprezecimi, dar s-au împiedicat de PSG în optimi. Deși au câștigat cu 1-0 returul de pe Parc des Princes, au ratat semifinalele deoarece pierduseră acasă cu 2-3, un meci în care au șutat de 31 de ori, de 12 ori pe poartă. Aceasta este singura înfrângere a bavarezilor în ultimele 3 sezoane ale UCL.

2021/2022 se anunță un nou sezon de excepție pentru Bayern Munchen. Ei domină Bundesliga cu 31 de puncte după 13 etape, cu 42 de goluri marcate (3,2 goluri marcate în medie pe meci) și doar 13 primite. Barcelona, Benfica și Dinamo Kiev au simțit furia nemților în actuala ediție a Champions League. Ei au punctaj maxim după 5 runde și un golaveraj de 19-3.

Bayern Munchen a câștigat 18 din cele 21 de meciuri oficiale disputate în acest sezon și a înregistrat un golaveraj de 76-22. Lewandovsky (cel mai bun atacant al lumii în 2021) este în continuare vârful de lance al echipei cu 25 de goluri înscrise, fiind urmat de Sane cu 9 goluri,  Choupo-Moting și Gnabry cu câte 8 goluri și Thomas Muller cu 6 goluri.

Liverpool și-a regăsit pofta de gol

După 2 ani extraordinari în care a câștigat, succesiv, Champions League și Premier League, Liverpool a cunoscut un ușor regres sezonul trecut, deși în echipă nu au avut loc schimbări importante. La această stare de fapt au contribuit lipsa de inspirație a tripletei ofensive Salah – Mane – Firminho, dar și accidentarea olandezului Van Dijk, stâlpul apărării cormoranilor. Mai mult, Trent Alexander-Arnold nu a mai avut limpezime și nu a mai furnizat atât de multe pase de gol.

Deși se află abia pe locul 3 în Premier League cu 9 victorii, 4 remize și o înfrângere, Liverpool pare să fi redescoperit bucuria de a juca fotbal și de a marca goluri spectaculoase. La doar două puncte de liderul Chelsea, cormoranii au marcat 43 de goluri în 14 meciuri și au încasat doar 12. Revirimentul nu a venit cu schimbări masive de lot, singura plombă fiind atacantul portughez Diogo Jota.

De departe, contribuția majoră la revenirea lui Liverpool este forma magică a lui Mohamed Salah. Incisiv, uneori letal, egipteanul poate desface orice apărare. De altfel, toți atacanții lui Liverpool pot fi mai concentrați pe faza ofensivă după ce Van Dijk a revenit în centrul liniei defensive.

Liverpool are un parcurs de excepție în Champions League unde are punctaj maxim într-o grupă extrem de dificilă cu Atletico Madrid, Milan și FC Porto. În cele 5 meciuri Salah și compania au marcat de 15 ori și au încasat doar 5 goluri.

Sezonul pare promițător în condițiile în care cormoranii au câștigat 16 din cele 21 de meciuri oficiale jucate și au pierdut doar unul, 4 dintre ele terminându-se la egalitate. Ei au reușit o medie de 3 goluri marcate pe meci, în timp ce au primit doar 17.

PSG – o echipă de stele

Paris Saint Germain a pierdut în mod surprinzător titlul în Franța, iar în Champions League nu a mai reușit să ajungă în finală așa cum a făcut în sezonul 2019/2020. Conform propriilor teorii, șeicii au hotărât că mai trebuie aduși jucători pentru a îmbunătăți lotul. Așa au ajuns pe Parc Des Princes Lionel Messi (Ballon D’Or 2021), Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma (Trofeul Yashin 2021 – cel mai bun portar) sau Giorgio Wijnaldum.

Deocamdată, cei 4 fotbaliști nu s-au integrat în jocul lui PSG. Accidentați atunci când au fost cumpărați, Wijnaldum și Ramos nu și-au revenit, Messi nu și-a regăsit forma fizică, iar Donnarumma nu îl poate scoate din poartă pe Keylor Navas. 

Cu toate acestea, jocul echipei începe să capete strălucire, iar ocaziile de gol la poarta adversă se succed cu repeziciune. Este de așteptat ca echipa să se omogenizeze și, în curând, atacul stelar cu Mbappe, Messi, Neymar, Di Maria și Icardi, susținuți de Paredes, Hakimi, Verratti, Draxler, Anders Herrera și Wijnaldum, să facă diferența în fața oricărei alte echipe.

Chiar dacă a obținut doar 8 puncte în primele 5 meciuri din Champions League, PSG și-a asigurat accederea în faza eliminatorie a competiției dintr-o grupă cu Manchester City, RB Leipzig și FC Bruges. În campionat lucrurile stau mult mai bine, parizienii având un avantaj de 12 puncte după 16 etape. Din cele 22 de meciuri oficiale disputate în sezonul 2021/2022, PSG a câștigat 15, a remizat în 4 și a pierdut 3. Atacul a rămas dator, cu o medie de doar două goluri pe meci. 

Alte echipe care impresionează în noul sezon

Ajax Amsterdam are punctaj maxim în Champions League într-o grupă cu Dortmund, Sporting Lisabona și Beșiktaș Istambul, cu 16 goluri marcate și doar 3 primite. Este uimitor modul în care această echipă se regenerează în condițiile în care în fiecare an își vinde cei mai buni fotbaliști. Lăncierii marchează, în medie, 3 goluri pe meci.

Campionatul italian este mai spectaculos ca niciodată. Atalanta ne-a obișnuit în ultimele sezoane cu un fotbal generos sub comanda lui Gasperini.  Foarte ofensive se anunță în acest sezon Napoli, Milan și Inter, echipele aflate pe podium aproape de jumătatea competiției interne.

Să nu uităm de Real Madrid, echipa cu cel mai bun palmares european din istorie. Fără transferuri  importante, Carlo Ancelotti a reușit să revitalizeze o echipă în care strălucește francezul Benzema. El este ajutat din plin de Vinicius Junior, care a găsit calea spre porțile adverse, dar și de mijlocașii Modric, Casemiro și Kroos care par să fi făcut perfuzii cu „tinerețe fără bătrânețe”.

 

Ți-a plăcut postarea noastră? S-ar putea să îți mai placă și:

👉Testul Suporterului Român – vezi și tu ce notă iei la o probă din istoria noastră ca echipă națională

👉Cele mai nostime nume de echipe și meciuri de fotbal din Romania

👉Poreclele fotbaliștilor români. Tu câte din ele știi? Fă-ți testul